Domov News Čo ich k tomu viedlo? Tento komponent by ste v Dodge Challenger...

Čo ich k tomu viedlo? Tento komponent by ste v Dodge Challenger SRT Hellcat nečakali

Dodge Challenger SRT Hellcat je presne jedným z áut, ktorých výkon vás zarazí do sedadla. Po modelovom roku 2021 prišiel Challenger SRT Hellcat o manuálnu prevodovku. No pre fanúšikov manuálneho radenia sa Dodge rozhodol, že s novým modelovým rokom nastal čas na comeback.

Dodge Challenger SRT Hellcat síce v roku 2021 prišiel o svoj šesťstupňový manuál, ale v novom modelovom roku 2023 sa fanúšikovia manuálnej prevodovky môžu tešiť. Model Challenger sa pomaly ale isto chystá na rozvod so spaľovacím motorom a zatiaľ nie je ani známe, či tento model dostane svoj elektrický ekvivalent.

Posledný výstrel

Ako rozlúčka majú poslúžiť modely v špeciálnej edícii s názvom „Last Call“. Na svoje si však určite prídu aj záujemcovia o dobre známy SRT Hellcat. Dodge Challenger dostane v novom modelovom roku celkovo k dispozícii osem rôznych stupňov výbavy. Pod kapotu sa dostane päť rozličných motorizácii a šesť typov prevodoviek.

V ponuke sa preto objavuje aj úplne nový šesťstupňový manuál, ktorý by sa mal stať základným pilierom pre model s označením Challenger SRT Hellcat. Šesťstupňová manuálna prevodovka bola predtým však výsadou modelov Challenger R/T a R/T Scat Pack, ktoré mali pod kapotou atmosferický osemvalec Hemi. Model SRT Hellcat skrýva pod dlhou kapotou 6,2-litrový, kompresorom preplňovaný motor V8 Hemi s výkonom 527 kW.

Väčšia spojka nesmie chýbať

Niet divu, že pre takto silný motor v modeli SRT Hellcat musela automobilka Dodge použiť aj manuálnu prevodovku so spojkou s priemerom 258 mm. Menej výkonné modely si musia vystačiť so spojkou s priemerom 240 mm. Návrat manuálnej prevodovky do druhej najvyššej motorizácie príjemne prekvapilo väčšinu fanúšikov značky. S jej návratom Dodge skutočne prekvapil všetkých.

Jedným dychom treba doplniť, že najvýkonnejší model s označením SRT Hellcat Redeye má stále k dispozícii iba osemstupňový automat a manuálnu prevodovku k tejto motorizácii nemožno nakonfigurovať. Maximálny výkon SRT Hellcat Redeye dosahuje 594 kW, v prípade paketu Jailbreak je to až 601 kW.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAuto.cz
Predchádzajúci článokPretekár bez rúk to dokázal, získal svetový rekord
Nasledujúci článokZ Bratislavy do Košíc bez nabíjania? Táto elektrická dodávka to asi dokáže