Domov News Hyundai Kona Electric – poznáme dojazd, technické údaje aj výbavu

Hyundai Kona Electric – poznáme dojazd, technické údaje aj výbavu

Hyundai zverejnil podrobnosti o novej generácii modelu Kona Electric.

Hyundai Kona druhej generácie je jedno z najkomplexnejších SUV v segmente B. Vybrať sa totižto bude dať spomedzi verzií s elektrickým pohonom, hybridných aj spaľovacích motorov, pričom pre každý ponúka aj športovú verziu N Line.

Vďaka svojmu robustnému, dynamickému dizajnu a nadštandardným rozmerom Kona podporuje aktívny životný štýl zákazníkov všetkých vekových kategórií a zároveň prináša nové technológie a funkcie na zvýšenie pohodlia. Medzi vylepšeniami sa nachádzajú napríklad duálne 12,3-palcové panoramatické obrazovky, digitálny kľúč Digital Key 2 Touch, kompletné aktualizácie softvéru Over-the-Air (OTA) a online navigácia Connected Car Navigation Cockpit (ccNC).

Elektrická Kona sa bude dodávať s dizajnovými prvkami špecifickými pre elektromobily, vrátane úložného priestoru pod prednou kapotou, aktívnych vzduchových klapiek, vnútorných a vonkajších napájacích konektorov Vehicle-to-Load (V2L), head-up displejom, jazdným režimom i-PEDAL či inteligentným systémom rekuperácie. Na jedno nabitie pritom ponúkne dojazd 490 km.

Hyundai Kona

Technologická vyspelosť

Hyundai Kona prichádza s pokročilými asistenčnými systémami vodiča (ADAS) SmartSense a s bezpečnostnými systémami vrátane autonómneho riadenia úrovne 2. Súčasťou výbavy je okrem mnohých už známych asistenčných systémov aj inteligentný parkovací asistent ovládaný na diaľku. V porovnaní s predchádzajúcou generáciou má nový model podstatne väčšie rozmery. Vychádzajúc z elektrickej verzie je jeho aktuálna dĺžka 4 355 mm, čo je o 175 mm viac ako mala predchádzajúca generácia z roku 2017. Rázvor s hodnotou 2 660 mm je o 60 mm dlhší. Šírka narástla o 25 mm na 1 825 mm a výška pridala 20 mm na 1 575 mm.

Rozmer Hyundai Kona Electric
Dĺžka 4 355 mm (N Line 4 385 mm)
Šírka 1 825 mm
Výška 1 575 mm (17/19-palcové pneumatiky)
Rázvor kolies 2 660 mm
Priestor na hlavu Vpredu 1 015 mm
Vzadu 972 mm
Priestor na nohy Vpredu 1 059 mm
Vzadu 925 mm
Priestor na ramená Vpredu 1 435 mm
Vzadu 1 402 mm

S koeficientom odporu vzduchu len 0,27 vyniká Hyundai Kona v aerodynamických vlastnostiach bez obetovania štýlu. Medzi aerodynamickou prednou časťou a zadnými dverami, tvarovaným obložením blatníka a parametrickými povrchmi, dodávajú čistým tvarom charakter s dynamickými chrómovými líniami spájajúcimi líniu pásu so zadným spojlerom s integrovaným vysoko umiestneným brzdovým svetlom. Verzii s elektrickým pohonom pridávajú jedinečný vzhľad predné svetlomety Pixelated Seamless Horizon Lamp.

Hyundai Kona

Väčší interiér

Na základe väčších rozmerov vozidla a univerzálnej architektúry dokázal Hyundai navrhnúť priestrannejší interiér. Vpredu zaujme plávajúci horizontálny C-Pad s integrovaným dvojitým 12,3-palcovým panoramatickým displejom, ktorý potvrdzuje high-tech charakter novej Kony. V rámci nového usporiadania sa volič prevodových stupňov premiestnil zo stredovej konzoly za volant, čo vytvára viac úložného priestoru v oblasti otvorenej konzoly. Usporiadanie zdôrazňuje aj väčší a širší interiér. Tento dojem ešte umocňuje premiestnenie všetkých ovládacích prvkov vodiča do priestoru okolo volantu, čo vytvára otvorenú konzolu s otočnými držiakmi nápojov. Schopnosti a nové funkcie náladového osvetlenia dokážu vylepšiť online aktualizácie OTA prenášané prostredníctvom mobilnej siete.

Hyundai Kona

Voliteľné relaxačné sedadlo spolujazdca vytvára beztiažové rozloženie tlaku tela, čo pomáha zmierniť únavu po jazde. Sklon zadných sedadiel je možné nastaviť v dvoch stupňoch. Batožinový priestor má objem 466 litrov. Drobnosť, ale poteší – nabíjací konektor dostal nové osvetlenie. Systém e-ASD vytvára počas jazdy virtuálny zvuk. Do kabíny pridáva optimálny zvuk závislý od viacerých faktorov, ako sú rýchlosť jazdy, krútiaci moment, stav motora a zrýchlenie. Vodiči môžu ovládať jeho hlasitosť a prispôsobiť si zvuk v kabíne.

Hyundai Kona

Vehicle-to-Load

Funkcia Vehicle-to-Load (V2L) môže napájať, alebo nabíjať akékoľvek elektrické zariadenie. Slúžia na to zásuvky v interiéri aj na vonkajšej strane vozidla. Vnútri možno zariadenia zapojiť do štandardnej zásuvky na zadnej časti stredovej konzoly
v momente, keď je elektromobil zapnutý. Vonku je možné pripojiť zariadenia a domáce spotrebiče pomocou adaptéra V2L na napájanie z batérie v čase, keď je auto zaparkované. Systém i-PEDAL predstavuje jazdný režim, ktorý umožňuje vodičom zrýchľovať, spomaľovať a zastavovať iba pomocou akceleračného pedálu. Inteligentný rekuperačný systém automaticky upravuje mieru rekuperačného brzdenia na základe informácií z plynulosti premávky pred vozidlom.

Hyundai Kona

Pre väčšie pohodlie bude možné Hyundai Kona zamknúť, odomknúť a naštartovať pomocou digitálneho kľúča, ktorý na smartfónoch alebo smart hodinkách využíva technológiu komunikácie blízkych polí (NFC). V interiéri tvoria súčasť systému audio-video navigácie (AVN) dvojité 12,3-palcové panoramatické obrazovky.

Inovatívny navigačný systém

Nová Kona bude prvým vozidlom značky Hyundai, ktorý použije systém Connected Car Navigation Cockpit (ccNC). Ten poskytuje pokročilú grafiku a dokonalú jednotu medzi displejmi. Surround View Monitor (SVM) zobrazuje pri parkovaní vozidlo z rôznych uhlov pre bezpečné a jednoduché parkovanie, zatiaľ čo cestu osvetľujú efektívne projekčné LED svetlomety so širokým záberom. Inžinieri spoločnosti Bose vyladili audiosystém Bose Premium Sound System s ôsmimi reproduktormi a subwooferom tak, aby poskytoval bohatý a pohlcujúci zážitok z počúvania. Vodič i cestujúci majú prístup k dvom nabíjacím konektorom USB-C (vrátane jedného s podporou dát) a k 12 V zásuvke vpredu, ako aj k dvom nabíjacím konektorom USB-C vzadu.

Hyundai Kona

Systém Driver Status Monitor (DSM) využíva vnútornú kameru vozidla na analýzu tváre vodiča a v prípade únavy, alebo neopatrnosti ho upozorní a v prípade potreby i zasiahne. Diaľkový inteligentný parkovací asistent pomáha vodičom pri parkovaní a vychádzaní z parkovacích miest na diaľku. Stlačením tlačidla inteligentného kľúča sa vozidlo pohybuje dopredu alebo dozadu.

Technické údaje
Maximálny dojazd

(odhad WLTP)

Viac ako 490 km (verzia s dlhým dojazdom)
Dlhý dojazd

Batéria s kapacitou 65,4 kWh

(na základe európskych špecifikácií)

2WD Výkon 160 kW (218 koní)
Krútiaci moment 255 Nm
Štandardný dojazd

Batéria s kapacitou 48,4 kWh

(na základe európskych špecifikácií)

2WD Výkon 114,6 kW (156 koní)
Krútiaci moment 255 Nm

The all-new KONA | Digital World Premiere

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokMercedes poodhalil info o svojom novom operačnom systéme
Nasledujúci článokSuzuki Jimny v edícii Heritage spomína na minulosť