Domov Elektromobilita Pevnosť konštrukcie Tesly preveril spadnutý strom

Pevnosť konštrukcie Tesly preveril spadnutý strom

Pomerne veľký spadnutý strom zavalil automobil značky Tesla. Akoby zázrakom sa nikomu z posádky nič nestalo aj napriek zásahu cez čelné sklo a strechu. Za svoj život pravdepodobne môže posádka vďačiť pevnej konštrukcii elektromobilu.

Príroda je nevyspytateľná a svoju daň si častokrát odnesú aj naše automobily. Jedna z takýchto nebezpečných udalostí sa udiala počas nedávnej série extrémnych búrok v americkej Kalifornii. Z dôsledku výrazného vetra spadol strom rovno na automobil Tesla Model 3. Jeho posádka akoby zázrakom vyviazla bez zranení.

Najvyššie možné hodnotenie

Tesla sa často stretáva s polarizovanými názormi verejnosti. Istá skupina haní Teslu, tá druhá zasa ospevuje. Teraz však prichádzajú na radu ódy spojené s pevnosťou konštrukcie, ktorá zachránila životy posádky v automobile. Aj napriek viacerým prešľapom v oblasti elektroniky, autopilota, dielenského spracovania a podobne, sa teraz Tesla vyznamenala. Model 3 disponuje označením Top Safety Pick+, ktorý udeľuje americký poisťovací inštitút pre bezpečnosť na cestách (IIHS).

Označenie TSP znamená pre Teslu to najvyššie možné vyznamenanie od IIHS. Takéto ocenenie dostanú iba automobily s najvyšším možným skóre vo všetkých nárazových testoch. Potrebné na to sú nielen dokonalé systémy, ktoré dokážu predchádzať a zmierňovať následky autonehôd, ale aj stabilita a odolnosť použitého materiálu. Spomínané asistenčné systémy musia byť súčasťou štandardnej výbavy testovaného vozidla.

Znovu sa narodili

Všetky tieto schopnosti Tesly otestovali udalosti, ktoré sa udiali na Old Honda Road v Portola Valley. Jeden z viacerých stromov nevydržal nápor vetra a spadol priamo na čelné sklo a strechu Tesla Model 3. Šlo o niekoľkonásobne väčší a ťažší ihličnatý strom. Vyvrátený strom doslova zatlačil auto do zeme a zostal spadnutý na karosérii.

Kmeň stromu rozmlátil prednú časť Tesly, no pevná konštrukcia karosérie a hlavne strechy udržala posádku v bezpečí. Nedošlo k žiadnym vážnym zraneniam posádky elektromobilu. Tesla Model 3 má pevný rám, ktorý čiastočne tvorí hliník, no hlavným materiálom je oceľ spĺňajúca vysokopevnostné štandardy. „Správny“ uhol a pevná konštrukcia tak zachránili celej posádke život.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAuto.cz
Predchádzajúci článokLamborghini: nástupca modelu Aventador dostane karbónový monokok s patentovanou technológiou
Nasledujúci článokČo spôsobuje obrovské rozdiely v cenách automobilov v rôznych krajinách sveta?