Domov News Nitriansky závod JLR chce zvýšiť produkciu Defenderu

Nitriansky závod JLR chce zvýšiť produkciu Defenderu

Nitriansky závod Jaguar Land Rover rastie akoby zo dňa na deň a počet vyrobených áut tomu priamo úmerne rastie.

V minulom roku závod Jaguar Land Rover otvoril nových 700 pracovných miest. Tieto miesta sa týkali od operátorov a administratívnych pracovníkov až po inžinierske a vedúce pozície. Celkový počet zamestnancov tak narástol na 4.500. Automobilka tak spustila tretiu pracovnú zmenu a portfólio zväčšila o vlajkovú loď – osemmiestny Land Rover Defender 130. V máji 2023 spoločnosť kvôli vysokému dopytu po týchto vozidlách zaháji aj víkendové pracovné zmeny v lakovni a karosárni. Taktiež sa zrejme otvorí ďalších 300 pracovných miest.

Jaguar Land Rover závod

Za zvýšenie produkcie v Nitre sa môže automobilka poďakovať svojmu bestselleru Land Rover Defender. V ponuke sú tri karosárske verzie. Za posledný rok a trištvrte je Defender najpredávanejším a najuprednostňovanejším modelom automobilky vo výrobe. V poslednom štvrťroku 2022 zišlo z haly 23.816 kusov. Ďalších 214.000 však čaká na zadanie do výroby a následnú distribúciu. Adrian Mardell, ktorý je dočasným šéfom automobilky, potvrdil, že práve vďaka Defenderu sa Land Rover dokázal vymaniť z nepriaznivých čísel a firma sa po dvoch rokoch v strate začína zviechať. Tento rok sa JLR zameria na zvýšenie produkcie najziskovejších modelov Defender, Range Rover a Range Rover Sport. Závod neďaleko Nitry v minulom roku bol jedným z mála, ktorý nemusel obmedziť výrobu.

V Nitre sa však bude skladať aj najväčší model Land Rover Discovery, ktorého predaje poslednom štvrťroku 2022 klesli na 1.924 kusov, čo je najmenej od uvedenia na trh v roku 2018. Prepad zaznamenal taktiež najpredávanejší model značky, Range Rover Evoque, ktorý sa prepadol pod 10.000 kusov. Naopak, dva najdrahšie modely Range Rover a Range Rover Sport boli druhým a tretím najpredávanejším modelom za posledný štvrťrok.

Jaguar Land Rover závod
JLR výrobný závod

Adrian Mardell taktiež tvrdí, že JLR v dobrých časoch bez obmedzení produkcie predával 40.000 vozidiel mesačne, teraz je to iba 27.000.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 2.3 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTECH TEST S95B OLED televízor od Samsungu? Doslova zásah do čierneho
Nasledujúci článokRenault 5 Electric odhalil techniku