Domov News Land Rover Defender prichádza v limitke Islay Edition

Land Rover Defender prichádza v limitke Islay Edition

Defender dostane limitku v podobe Islay Edition. Pôvodný Land Rover Defender nemal počas svojej 33-ročnej výrobnej série málo špeciálnych edícií. Pritom mnohé z nich prišli až po oficiálnom ukončení v roku 2016. Divízia „Classic“ spoločnosti JLR sa práve teraz rozhodla vytvoriť ultimátnu verziu s názvom Land Rover Defender Islay Edition.

Spoločnosť Land Rover tvrdí, že edícia Islay je inšpirovaná sériou IIa z roku 1965, ktorú vlastnil a používal Spencer Wilks, jeden zo zakladateľov Land Roveru. Wilks tiež testoval prvé prototypy na ostrove Islay v Škótsku, čo automaticky prihráva novému autu jeho meno. Uvedenie edície Islay Edition je zároveň oslavou 75. výročia Land Roveru, ktoré značka oslavuje v roku 2023.

V8 nesmie chýbať

Islay Edition má svoje základy v Classic Defender Works V8, čo znamená, že pod kapotou sa nachádza 5,0-litrový benzínový motor V8 s výkonom 400 koní a krútiacim momentom 515 Nm. Výkon sa prenáša prostredníctvom osemstupňovej automatickej prevodovky ZF. Napriek nenáročnému exteriéru tento Defender zrýchli z 0 na 100 km/h za 5,6 sekundy a dosiahne maximálnu rýchlosť 170 km/h.

Na výrobu tejto špeciálnej edície Defenderu sa používajú darcovské vozidlá, hoci Land Rover tvrdí, že každé auto je komplexne zrekonštruované, prerobené a modernizované. Navyše modly majú obmedzenie iba na na modely vyrobené od roku 2012 do roku 2016.

Citeľný odkaz Škótska

Na prvý pohľad vyzerá Defender Works V8 Islay Edition ako ktorýkoľvek iný Defender. Má však odolné oceľové kolesá so špeciálnym lakom Limestone. Predné svetlomety vylepšili LED jednotkami a na bočnej strane je grafika „GXC 639C“ ako pocta modelu zakladateľa Spencera Wilksa. K dispozícii majú záujemcovia farbu s označením „Heritage Grey“, ktorá vkusne dopĺňa celkový vzhľad vozidla. Islay Edition dostáva vylepšené odpruženie s prepracovanými vinutými pružinami a tlmičmi a rovnako aj vylepšený brzdový systém, ktorý si poradí s extra výkonom.

Ďalšie zmeny nastali v interiéri, kde sa nachádzajú detaily, ktoré vzdávajú hold histórii Defenderu. Sedadlá, bočné čalúnenie, obloženie strechy a palubná doska majú kožu „Windsor Ebony“ a stredová konzola a prístrojová doska majú rovnakú farbu ako exteriér. Malá plaketa vedľa radiacej páky rozpráva príbeh o tom, ako Ian Duncan povedal Wilksovi, že prvá séria, ktorú testoval, musí niesť názov „Land Rover“. Wilks nakoniec týmto názvom aj spoločnosť pomenoval. Špeciálny dizajn vytvorený spoločnosťou Islay Woolen Mill sa nachádza po celom interiéri Islay Edition.

Toto je skutočne rarita

Ďalšie pocty Škótsku prichádzajú v podobe dubu pochádzajúceho zo sudov whisky liehovaru Kilchoman použitých na centrálnom odkladacom priestore a základni každého držiaka na pohár. Islay Edition je k dispozícii v karosérii 90 a 110. Kratší variant stojí od 230 tisíc libier a dlhšia 110-ka začína na 245 tisícoch libier. Exkluzivita tohto modelu má nespochybniteľný punc, keďže sa vyrobí len 30 kusov. V kratšom prevedení vznikne 17 kusov a modelov s dlhším rázvorom kolies vznikne 13.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokFanúšikovia Hondy sa dočkali. Nové CR-V prichádza do Európy
Nasledujúci článokHyundai pokračuje v obmene portfólia, facelift dostihol i20