Domov News BMW radu 5 do detailu – všetko, čo potrebujete vedieť (veľká fotogaléria...

BMW radu 5 do detailu – všetko, čo potrebujete vedieť (veľká fotogaléria + VIDEO)

Kvantum digitálnych inovácií a prvý raz aj s plne elektrickým pohonom. Konečne sme sa dočkali odhalenia nového BMW radu 5 Sedan.

V porovnaní s predchádzajúcou generáciou narástlo nové BMW radu 5 do dĺžky o 97 milimetrov na 5 060 milimetrov, do šírky o 32 milimetrov na 1 900 milimetrov a do výšky o 36 milimetrov na 1 515 milimetrov. Rázvor sa popri tom predĺžil o 20 milimetrov na 2 995 milimetrov. Pohľadu spredu dominuje moderná interpretácia dvojitých svetlometov a ľadviniek masky chladiča. Takmer vertikálne usporiadané LED prvky slúžia ako smerovky a denné svetlá. Ľadvinky dostali široký rám a za príplatok môžu byť osvetlené.

Z profilu vyniknú zapustené kľučky dverí. Úplne novým detailom je číslo 5 vyrazené na spodnej časti C-stĺpika. Vzadu sú ploché zadné svetlá rozdelené chrómovou lištou, no stále interpretujú charakteristický tvar písmena L. K dispozícii budú dva balíky optických vylepšení M Sport Package a M Sport Package Pro. Paleta farieb už pri uvedení na trh zahŕňa tri laky z ponuky BMW Individual.

Interiér

Kokpit nového BMW radu 5 má v porovnaní s predchádzajúcou generáciou výrazne nižší počet tlačidiel a ovládacích prvkov. To sa podarilo dosiahnuť, samozrejme, digitalizáciou funkcií. Päťka je ďalším modelom značky BMW so zakriveným displejom pozostávajúcim z 12,3-palcovej prístrojovej dosky a 14,9-palcového stredového displeja. Úpravami prešiel aj volant so sploštenou spodnou časťou a haptickou odozvou na ovládacích paneloch, ako aj voliaca páka na stredovej konzole. Neprehliadnuteľná je tiež za príplatok dodávaná ovládacia lišta BMW Interaction Bar. Efektne podsvietený funkčný celok s kryštalickou povrchovou štruktúrou zaberá celú šírku prístrojovej dosky, siaha až do výplní dverí a zahŕňa dotykové ovládacie panely.

Súčasť štandardnej výbavy tvoria novo navrhnuté športové sedadlá. Alternatívou sú komfortné sedadlá so širokými možnosťami nastavenia. BMW radu 5 Sedan je prvým vozidlom značky, ktoré sa štandardne dodáva s plne vegánskym interiérom. To zahŕňa poťahy sedadiel, palubnej dosky, výplne dverí a prvýkrát aj volant.

Elektromobil i5 M60 xDrive ako top model

Plne elektrická verzia v podobe modelu BMW i5 využíva výrazne technológiu pohonu BMW eDrive piatej generácie a prichádza na trh vo dvoch verziách. Ako model BMW i5 M60 xDrive kombinuje výkon 442 kW (601 k) s typickými M dizajnovými prvkami. Elektrický pohon všetkých kolies tvoria dve pohonné jednotky na prednej a zadnej náprave. Systém pri aktivovaných funkciách M Sport Boost alebo M Launch Control generuje krútiaci moment s hodnotou až 820 Nm. To umožňuje modelu BMW i5 M60 zrýchliť z nuly na 100 km/h za 3,8 sekundy. Jeho maximálna rýchlosť je elektricky obmedzená na 230 km/h.

BMW radu 5

V ponuke sa nachádza aj verzia BMW i5 eDrive40. Jej elektromotor poháňa iba zadné kolesá a generuje maximálny výkon 250 kW (340 k) a 430 Nm. Tento model zrýchli z nuly na 100 km/h za 6 sekúnd a dosiahne maximálnu rýchlosť 193 km/h.

BMW radu 5

Vysokonapäťová batéria sa nachádza v spodnej časti vozidla a poskytuje využiteľnú energiu 81,2 kWh. K dlhému dojazdu prispieva okrem účinných elektromotorov aj najnovšia verzia adaptívnej rekuperácie. Podľa normy WLTP verzia i5 M60 xDrive prejde na jedno nabitie 455 až 516 km. V prípade modelu i5 eDrive40 to je 477 až 582 kilometrov. Nová funkcia MAX RANGE dokáže obmedzením výkonu, rýchlosti a deaktiváciou komfortných funkcií zvýšiť dojazd o 25 %. BMW i5 je možné štandardne nabíjať striedavým prúdom s výkonom 11 kW. Na požiadanie je k dispozícii verzia s nabíjacím výkonom 22 kW. Akumulátor je možné nabíjať jednosmerným prúdom s výkonom až 205 kW, čo znamená, že z 10 na 80 % sa nabije približne za 30 minút.

BMW radu 5

Nové benzínové a naftové motory s hybridnou technológiou

Ponuka benzínových a naftových motorov využíva 48-voltovú mild hybridnú technológou a na radenie prevodových stupňov slúži nová 8-stupňová automatická prevodovka Steptronic Sport. V Európe prídu na trh štvorvalcové modely BMW 520i s výkonom 153 kW (208 k), BMW 520d a 520d xDrive s výkonom 145 kW (197 k). Ostatné benzínové motory so štyrmi a šiestimi valcami sa budú, bohužiaľ, predávať len na trhoch mimo Európy. Modelový rad doplnia v roku 2024 dve verzie s plug-in hybridnými pohonmi najnovšej generácie, nový radový šesťvalcový naftový motor a ďalšia verzia i5 s elektrickým pohonom všetkých kolies.

BMW radu 5

Rovnováha medzi dynamikou jazdy a komfortom

Charakteristická rovnováha BMW radu 5 medzi športovými vlastnosťami a komfortom na dlhé vzdialenosti sa v novom vydaní opäť posunula na vyššiu úroveň. Prispieva k tomu dlhý rázvor, zväčšený rozchod kolies oboch náprav, rozloženie hmotnosti v pomere 50 : 50, ľahká konštrukcia a zvýšená tuhosť spojenia karosérie a podvozku.

BMW radu 5

Rozsiahle pokročilé technológie podvozka, podobne ako riadiace systémy, sa prispôsobili vyváženiu hmotnosti súvisiacej s konkrétnou technológiou pohonu. Štandardne obsahuje priamo ovládané obmedzenie preklzu kolies, integrovaný brzdový systém a športové riadenie s variabilným prevodom riadenia. K dispozícii je M športový podvozok, M športový brzdový systém aj adaptívny podvozok Adaptive Suspension Professional. Disky kolies s 18- alebo 19-palcovým priemerom tvoria súčasť štandardnej výbavy, no priplatiť sa bude dať aj za 21-palcové kolesá.

BMW radu 5

Nový diaľničný asistent 

BMW radu 5 prichádza na cesty s ešte širšou ponukou asistenčných systémov pre autonómnu jazdu a parkovanie. Na vrchole ponuky sa nachádza systém Driving Assistant Professional obsahujúci asistenta riadenia a ovládania jazdy v jazdnom pruhu a ovládania vzdialenosti s funkciou Stop & Go. Na automobilových trhoch v USA, Kanade či Nemecku, sa v ponuke nachádza tiež diaľničný asistent Highway Assistant, ktorý odbremení vodiča od riadenia na diaľniciach so štrukturálne oddelenými smerovými pruhmi. Pri rýchlostiach do 130 km/h môže zložiť ruky z volantu, pričom stačí, aby sledoval premávku.

Svetovú novinku v BMW radu 5 predstavuje systém asistenta aktívnej zmeny jazdného pruhu Active Lane Change Assistant s aktiváciou zrakom. Tento prvok dosahuje novú úroveň interakcie medzi vodičom a vozidlom. Vozidlo navrhne zmenu jazdného pruhu a túto zmenu možno prvýkrát potvrdiť pohľadom do vonkajšieho zrkadla. Ak to dopravná situácia dovoľuje, tak asistent zmeny jazdného pruhu automaticky vykoná potrebné pohyby riadenia.

Súčasťou štandardnej výbavy bude parkovací asistent vrátane asistenta pri cúvaní. S voliteľným parkovacím asistentom Parking Assistant Professional možno ovládať automatické parkovanie a manévrovanie do vzdialenosti 200 metrov, a to buď priamo vo vozidle alebo pomocou smartfónu mimo neho.

BMW radu 5

Hry zabudované vo vozidle

Operačný systém BMW Operating System 8.5 ponúka širší rozsah digitálneho obsahu zameraného na informácie a zábavu, rýchlejšie cykly aktualizácie funkcií, vylepšené informácie o nabíjacích bodoch pre elektromobily a optimalizovaný prístup k mnohým špecifickým online službám. Streamované videá sa zobrazujú priamo na stredovom ovládacom displeji, rovnako ako inovatívny herný systém s platformou AirConsole. Vodič a cestujúci môžu v čase, keď vozidlo stojí, hrať hry, napríklad počas čakania na nabíjačke.

BMW radu 5

Medzi ďalšie novinky patrí uvítacia sekvencia so svetelnou show a osobným privítaním, ktorá zahŕňa aj dynamický svetelný koberec. Digitálny kľúč BMW Digital Key Plus je teraz k dispozícii pre kompatibilné smartfóny s operačným systémom iOS alebo Android, ako aj pre hodinky Apple Watch. Vďaka 5G anténam poskytuje nový biznis sedan optimalizovanú konektivitu a kvalitu telefonovania. Osobná virtuálna eSIM karta plne integruje vozidlo do digitálneho ekosystému zákazníka. Vo vybraných krajinách umožňuje technológia BMW ID automatickú platbu parkovného priamo z vozidla.

THE NEW i5

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.8 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokVW Touareg po facelifte – prišiel o V8, závratný výkon hybridu
Nasledujúci článokRozdiel v cene PZP môže byť aj 60 eur. Takto ušetríte najviac