Domov News Honda sa vráti do F1, dohodla sa s tímom Aston Martin

Honda sa vráti do F1, dohodla sa s tímom Aston Martin

Zdroj: AstonMartinF1

Honda potvrdila, že sa od roku 2026 vráti do Formuly 1 ako dodávateľ motorov pre Aston Martin. Britský tím chce v nasledujúcich piatich rokoch bojovať o majstrovský titul aj o pohár konštruktérov. Honda v súčasnosti dodáva motory pre Red Bull Racing a AlphaTauri, ale ani jeden z tímov nereprezentuje značku Honda od roku 2021, keď sa japonský výrobca rozhodol odísť zo seriálu F1.

Japonský výrobca uviedol, že nové pravidlá, ktoré budú zavedené do F1 od roku 2026, sú v súlade so smerom, ktorým sa Honda uberá. Pravidlá sa hýbu podľa Hondy smerom k realizácii uhlíkovej neutrality. Spoločnosť sa zameriava na uhlíkovú neutralitu do roku 2030. Od roku 2026 sa motory F1 majú naďalej vyrábať v podobe preplňovaných 1,6-litrových motorov V6, ale 50 % ich výkonu by malo mať svoj pôvod v elektrine. Aktuálne pravidlá stanovujú, že to má byť iba 20 %. Monoposty majú za úlohu tiež jazdiť na 100 % udržateľné palivo.

Zdroj: AstonMartinF1
Majú rovnaké smerovanie

Generálny riaditeľ Hondy Toshihiro Mibe povedal: „Jedným z kľúčových dôvodov nášho rozhodnutia prijať novú výzvu v F1 je, že vrcholná svetová forma pretekania sa snaží stať udržateľnou pretekárskou sériou. To je v súlade so smerom, ktorým sa Honda zameriava, to znamená smerom k uhlíkovej neutralite“.

Honda tiež naznačila, že nové predpisy pomôžu pri vývoji jej produkčných vozidiel. Spoločnosť v súčasnosti očakáva príchod svojho SUV e:Ny1 a nedávno potvrdila svoj plynulý prechod na plne elektrický modelový rad. Aston Martin, ktorý zažíva v aktuálnej sezóne slušné úspechy najmä vďaka dvojnásobnému majstrovi sveta Fernandovi Alonsovi, potvrdil, že toto partnerstvo prinesie vzrušujúce momenty. Rovnako ho označil za kľúčový krok k úspechom v tomto športe.

Zdroj: AstonMartinF1
Astonu svitá na lepšie časy

Aston Martin skončil v minulej sezóne na siedmej priečke v pohári konštruktérov z 10 tímov. Momentálne však okupuje druhú priečku a má nakročené k slušným výsledkom. Aktuálne Aston Martin odoberá pohonné jednotky od Mercedesu. Martin Whitmarsh, šéf Aston Martin Performance Technologies, povedal: „Aston Martin buduje tím, ktorý chce víťaziť v F1. Prijímame správnych ľudí a investujeme do požadovaných zariadení a rozvíjame správnu kultúru a procesy, aby sme vyhrali.“

Následne dodal: “Partnerstvo globálneho titana motoristického športu, akým je Honda, sa javí ako mimoriadne vzrušujúcim a dôležitým ďalším krokom pre tím. Obe organizácie zdieľajú rovnakú vytrvalú ambíciu uspieť na trati. Sme veľmi hrdí, poctení a vďační, že sme toto partnerstvo vytvorili.”

Zdroj: AstonMartinF1
McLaren svoj moment preváhal

Honda sa spojila s McLarenom v roku 2015 po dlhšej prestávke v tomto športe a strávila tri roky s pretekárskym tímom so sídlom vo Wokingu. Avšak výkon motora Honda často podliehal kritike, čo vyústilo k rozchodu partnerstva medzi Hondou a McLarenom. V roku 2019 Honda pokračovala v partnerstve s Red Bullom a oficiálne sa stiahla z tohto športu napriek tomu, že Max Verstappen získal v roku 2021 titul. Americký Ford medzitým vo februári oznámil, že sa v roku 2026 vráti do F1 ako dodávateľ motorov a nahradí Hondu ako partnera Red Bull Powertrains pre Red Bull a AlphaTauri.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokFerrari hlási enormný záujem. Súčasné knihy objednávok ich zamestnajú až do roku…
Nasledujúci článokRok príprav. Tento počin Dacie je svetovým unikátom

1 COMMENT

  1. […] pretekov dostať pred Felixa Rosenqvista. Avšak pilot stajne McLaren, ktorá je skôr známejšia svojou účasťou v seriáli F1, stratil prítlak na prednej časti svojho monopostu. Kvôli tomu nabúral do vonkajšej bariéry a […]

Comments are closed.