Domov News V pondelok začínajú preteky historických vozidiel 500 km slovenských

V pondelok začínajú preteky historických vozidiel 500 km slovenských

Už 37. ročník pretekov, ktorý sa koná od 29. mája do 2. júna, je rozdelený do 4 etáp. Súčasťou podujatia bude aj 8-vagónový špeciálne vypravený autovlak, detské preteky šliapacích autíčok v Košiciach aj v Bratislave a koncerty kapiel Backwards a Bystrík banda.

Legendárne rýchlostné preteky sa jazdili v rokoch 1937 a 1938 na okruhu Bratislava – Malacky – Baba – Pezinok – Bratislava. Aby jazdci naozaj odjazdili 500 kilometrov, absolvovali účastníci tento okruh celkovo päťkrát. Preteky sa na niekoľko ročníkov stali súčasťou 1000 míľ československých, no neskôr sa opäť obnovili ako samostatné podujatie. Aktuálny 37. ročník pretekov 500 km slovenských prinesie množstvo noviniek a znova sa predstaví vo svojej plnej kráse.

500 km slovenských

Etapy pretekov

Z Košíc do Bratislavy prejde v rámci tohto ročníka pretekov spolu až 100 veteránov. Medzi nimi bude napríklad Tatra 87, Horch 951A Pullman, Walter P3 Suppersport, Lancia Delta 20/30 a mnoho ďalších. Organizátori rozdelili preteky do 4 etáp. 1. etapa štartuje 30. mája z Hlavnej ulice v Košiciach do oblasti Tokaja. Po návrate automobilov do Košíc budú k dispozícii pre verejnosť, aby si ich mohli obzrieť a odfotiť sa s nimi. Diváci sa v rámci sprievodného programu môžu tešiť na preteky na šliapacích autíčkach 100 metrov košických a hudobný koncert.

500 km slovenských 2022

2. etapa nasledujúci deň prevedie pretekárov stredom Slovenska, cez Betliar, Kráľovú hoľu, Vígľaš a ich cieľom budú Donovaly. Cieľom 3. etapy bude 1. júna dostať sa cez Bojnice, Oponice a Trnavu do Bratislavy na Hviezdoslavovo námestie. V poslednej etape 2. júna všetci absolvujú preteky do vrchu na Pezinskej Babe. Aj v tento deň si fanúšikovia historických automobilov na Hviezdoslavovom námestí vychutnajú verejnú prehliadku a rodičia s deťmi sa môžu tešiť na preteky na šliapacích autíčkach 100 metrov bratislavských. Na záver podujatia vystúpi kapela Bystrík banda.

500 km slovenských

Autovlak

Začiatku pretekov 500 km slovenských bude predchádzať prológ, 8–vagónový, 320 metrov dlhý autovlak, ktorý prepraví historické automobily na miesto štartu pretekov. Na otvorený autovlak sa navozí 76 veteránov a 29. mája o 9:35 hod. z bratislavskej Hlavnej stanice ich ŽSR prepraví do Košíc spolu so 180 pretekármi a členmi organizačného tímu. Počas celej doby pretekov budú kontrolovať prejazdnosť terénu a sprevádzať veterány automobily značky Škoda. Škoda Auto Slovensko okrem toho aj zapožičia auto na víkend rodinám víťazov 100 metrov košických a bratislavských.

Všetky informácie o podujatí spolu s programom nájdete na 500km.sk.

Dokument: Kam sa posunula Škoda za 30 rokov?

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokEV budúcnosť Audi a asi posledná RS 6 s motorom V8
Nasledujúci článokNajkrajší darček pre petrolheadov z okolia Bratislavy za posledné roky. Pezinská Baba…