Domov News Odhalili vzácnu Tatru, jej renovácia trvala 28 rokov

Odhalili vzácnu Tatru, jej renovácia trvala 28 rokov

Ilustračné foto

V pražskom Národnom technickom múzeu bol slávnostne odhalený športový automobil Tatra 80 z 30. rokov minulého storočia. Kým sa tak stalo, jeho renovácia prebiehala posledných 28 rokov.

Pôvodným majiteľom vozidla bol ústecký továrnik Heinrich Schicht, ktorý vozidlo kúpil v roku 1931. Na opravách sa podieľal aj milovník historických automobilov Pavel Kasík, ktorý zároveň pokrstil knihu o renovácii pomenovanú ako Tatra 80: Tri životy slávneho Schichtovho kabrioletu. Generálny riaditeľ Národného technického múzea v Prahe Karel Ksandr ocenil prácu, ktorú Kasík rekonštrukcii venoval. Náročné podľa neho muselo byť predovšetkým vyhľadávanie originálnych dieov a zvolenie správnych farieb alebo interiérových ​​doplnkov.

Po Heinrichovi Schichtovi, ktorého rodinu preslávila výroba mydla, kozmetiky alebo potravinárskych tukov, vozidlo vystriedalo ešte niekoľko majiteľov. Slúžil napríklad aj pri hasičskom zbore. Kasík Tatru 80 prevzal vo veľmi zlom stave. Okrem mechanických prác podľa neho veľa času venoval aj štúdiu pôvodných materiálov alebo návštevám domácich i zahraničných automobilových veľtrhov. Na renovácii sa okrem Kasíka podieľalo veľa ľudí, niektorí sa predstavenia vozidla verejnosti už, bohužiaľ, nedožili. Nie všetky pokusy o opravy vozidla boli totiž ihneď úspešné.

Foto automobilu nájdete TU.

Model Tatra 80 sa vyrábal v rokoch 1930 až 1937. Bol určený prominentným zákazníkom, celkovo vzniklo len 22 kusov. Na pohon mu slúžil vodou chladený vidlicový dvanásťvalec s objemom 5,9 litra a výkonom 120 koní, poháňané boli zadné kolesá. Vozidlo bolo dlhé 5200 mm, široké 1800 mm a vysoké 1700 mm. Automobil s hmotnosťou takmer 2,5 tony dokázal vyvinúť maximálnu rýchlosť 140 km/h, spotreba paliva sa bežne pohybovala medzi 25 až 30 litrami benzínu.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.4 / 5. Počet hodnotení 28

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJČTK
Predchádzajúci článokČo sa dá vyčítať z VIN čísla?
Nasledujúci článokTEST Honda ST125 Dax – spomienka na časy dávno minulé