Domov News Najobľúbenejším autom Slovákov je Škoda Octavia

Najobľúbenejším autom Slovákov je Škoda Octavia

Spomedzi 10 najpredávanejších automobilových značiek na slovenskom trhu rástla v prvom polroku 2023 najrýchlejšie Škoda. Vyplýva to z oficiálnych štatistík registrácií nových automobilov.

Upokojenie procesov v dodávateľských reťazcoch sa pozitívne podpísalo pod nárastom predaja vozidiel značky Škoda na slovenskom trhu. V porovnaní s rokom 2022 dodala Škoda zákazníkom o 2 443 vozidiel viac, čo predstavuje nárast o rekordných vyše 37 %. Škoda si tak drží takmer 20-percentný podiel na trhu s veľkým náskokom pred konkurenciou. Škoda hlási aj vzostup záujmu o bezemisnú mobilitu. Predaj elektromobilu Enyaq sa totiž v medziročnom porovnaní zdvojnásobil.

Rastie trh aj Škoda

Celkové čísla dodávok nových vozidiel motoristom na Slovensku potvrdzujú, že automobilový trh zažíva ďalšie oživenie s nárastom 13,8 %. Škoda ako dlhoročný trhový líder si dala záväzok navyšovať dodávky zákazníkom, a to sa jej aj darí. V období január až jún 2023 si značka upevnila pozíciu lídra s trhovým podielom 19,80 % a zákazníkom dodala 9 001 vozidiel, čo predstavuje medziročný nárast o 37,25 %.

„Po náročnom minulom roku, v ktorom viacero faktorov negatívne ovplyvnilo počty nových registrácií, sme opäť doručili zákazníkom najväčší počet nových vozidiel s vysokým náskokom pred konkurenciou. S trhovým podielom 19,80 % to predstavuje celkovo viac ako 9 000 vozidiel, čo dokazuje, že aj naďalej plníme náš sľub skracovať čakanie zákazníkov na ich vytúžený automobil,“ hovorí Jaroslav Hercog, riaditeľ spoločnosti Škoda Auto Slovensko.

Pozitívnou správou je tiež prognóza, ktorá hovorí, že by sa situácia s výrobnými kapacitami a dodávkami kritických komponentov mala v tomto roku ďalej zlepšovať a dodávky nových vozidiel zrýchľovať. Nesmierne si vážime, že naši zákazníci s nami zostávajú aj naďalej a prejavujú priazeň našim modelom,” komentuje Jan Procházka, vedúci predaja spoločnosti Škoda Auto Slovensko.

Octavia strieda Fabiu v rebríčku najpopulárnejších modelov

Jednoznačné prvenstvo značky Škoda v prvom polroku potvrdzujú aj celkové predaje jednotlivých modelov. Favoritom v aktuálnom portfóliu značky je Octavia s počtom 2 245 kusov (vrátane verzie kombi). Tá vystriedala dlhoročnú jednotku, model Fabia, ktorá si pripísala 1 480 registrácii (vrátane modelu kombi 3. generácie). Tretie miesto patrí obľúbenému SUV Kamiq (1 277 ks), nasleduje rodinne orientovaná Scala (1 218 ks). Darilo sa aj ďalším SUV, ako Karoqu (1 170 ks) či Kodiaqu (773 ks). Tieto modely patria k dlhodobo obľúbeným vozidlám medzi slovenskými vodičmi. Superb v oboch karosárskych verziách si dohromady pripísal 626 registrácií. V prvej desiatke najpredávanejších áut prvého polroka na Slovensku má tak Škoda až 5 modelov.

Škoda

Záujem o elektromobily Škoda sa zdvojnásobil

Okrem tradičných modelov eviduje slovenské zastúpenie automobilky narastajúci záujem aj o elektrické vozidlá. Svedčí o tom i fakt, že plne elektrické SUV Škoda Enyaq je na Slovensku najpredávanejším elektromobilom nielen za minulý rok, ale v tomto trende pokračuje aj v prvom polroku 2023. Za prvých šesť mesiacov putovalo k novým majiteľom 212 kusov modelu Enyaq a Enyaq Coupé, čo znamená dvojnásobný medziročný nárast. Škode tak patrí aj prvenstvo medzi značkami, pokiaľ ide o počet dodaných bezemisných vozidiel.

Teší nás, že podiel bezemisných vozidiel na Slovensku postupne narastá a že sa nám podarilo zákazníkom dodať od začiatku roka najväčší počet plne elektrických vozidiel spomedzi všetkých značiek. Svedčí to o popularite našej modelovej rodiny Enyaq, ktorá sa medzičasom rozrástla o ešte štýlovejší a športovejší variant Coupé. Zároveň je to pre nás jasný signál, že sa nám úspešne darí búrať mýty a predsudky týkajúce sa elektromobility,” uzatvára Jaroslav Hercog, riaditeľ spoločnosti Škoda Auto Slovensko.

Škoda

Novinky značky Škoda do konca roku 2023

Škoda len pred niekoľkými dňami odhalila facelift modelov Scala a Kamiq. Obe tieto vozidlá dostali vyspelejšiu bezpečnostnú výbavu, atraktívnejší dizajn s kvalitnejšími Matrix-LED prednými svetlometmi, nové Simply Clever prvky či rozsiahlejšiu štandardnú výbavu, ktorej súčasťou sa stane napríklad plne digitálny prístrojový panel s prispôsobiteľnými údajmi, ktoré sa majú na ňom zobrazovať. Na pohon oboch modelov slúžia osvedčené a úsporné benzínové motory vo výkonom spektre od 95 do 150 koní, kombinované s manuálnou alebo automatickou prevodovkou. Podrobnejšie sme sa týmto novinkám venovali vo videu TU.

2024 Škoda Scala a Škoda Kamiq - PRVÉ DOJMY

Škoda má v tomto roku pripravené novinky aj pre náročnejších zákazníkov – na jeseň predstaví úplne nové generácie modelov Kodiaq a Superb, ktorú budú dostupné aj ako hybridy nabíjateľné z elektrickej siete schopné prejsť na elektrinu vyše 100 km. Podrobnejšie sme sa týmto novinkám venovali v predchádzajúcich článkoch – Superbu TU a Kodiaqu TU.

Škoda

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 2.8 / 5. Počet hodnotení 8

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNissan GT-R Nismo GT3 z filmu Gran Turismo mieri do aukcie
Nasledujúci článokPininfarina s novým konceptom. Pura Vision prišla z budúcnosti