Domov News Jeep dostane nečakanú konkurenciu. Na jeho pozíciu si brúsi zuby Dacia

Jeep dostane nečakanú konkurenciu. Na jeho pozíciu si brúsi zuby Dacia

Nový Duster aj pripravovaný model Bigster pôjdu po krku automobilke Jeep. Dacia sa taktiež pripravuje na ofenzívu čínskych elektromobilov. Renault zase prichádza s riešením úpravy starých spaľovacích vozidiel na elektromobily.

Šéf dizajnu skupiny Renault, Laurens van den Acker, pre britský Autocar povedal, že Dacia sa s príchodom nových modelov bude orientovať do nových, väčších trhových segmentov, do oblasti off-roadu a lifestylu, v ktorých sa aktuálne v Európe pohybuje len Jeep. „Podľa môjho názoru neexistuje pre Jeep v Európe žiadny vážny konkurent. Prečo by to nemohla byť Dacia? Neexistuje žiadna cenovo dostupná značka, ktorá je spojená s prírodou, ktorá vás dostane preč z mesta, čo sa najmä od čias Covidu stáva mimoriadne relevantným.

Už nová generácia Dusteru bude výrazne zameraná na “životný štýl” a pripravovaný model Bigster sa zameria na aktívne žijúce rodiny. Napriek svojej veľkosti by si mal ponechať najväčšiu konkurenčnú výhodu Dacie – dostupnú cenu. Van den Acker je presvedčený, že najväčšou výzvou, ktorej v súčasnosti čelí skupina Renault, je vlna vysoko konkurencieschopných čínskych automobilov smerujúcich do Európy. Dodal však, že Dacia má najlepšiu pozíciu na to, aby viedla boj proti novým značkám.

Dacia

„Keď budú všetky značky zdražovať kvôli prechodu na elektrické vozidlá, nie každý si bude môcť dovoliť kúpiť nové auto. A tak budú ľudia, ktorí budú chcieť hľadať slušnú, cenovo dostupnú a nevyhnutnú dopravu. Dúfam, že Dacia potom pozbiera veľa listov, ktoré budú padať z týchto stromov.”

Renault dá druhú šancu starým autám

Renault si uvedomuje, že v strednodobom horizonte nahradiť celý existujúci vozový park spaľovacích automobilov novými elektromobilmi nebude možné ani žiaduce. Riešenie preto vidí v modernizácii, ktorá je pripravená na budúcnosť a môže urýchliť energetický prechod a zároveň znížiť emisie uhlíka. Čo tým vlastne myslí?

V rámci boja proti znečisťovaniu ovzdušia verejné orgány v mnohých európskych krajinách urýchľujú plány na obmedzenie používania spaľovacích vozidiel s cieľom dosiahnuť do niekoľkých rokov 100 % elektrický vozový park. Nové elektromobily nie sú jediným riešením. Existuje lacnejšia alternatíva: prestavba benzínového alebo naftového vozidla na elektrické vozidlo. Je to možné a úplne legálne.

Od 4. apríla 2020 je dodatočná úprava vozidla legálna (vo Francúzsku) za predpokladu, že práce vykonal schválený odborník a že je operácia potvrdená faktúrou. Hmotnosť dodatočne vybaveného vozidla sa pritom po úprave nesmie meniť o viac ako 20 % a výkon elektrického motora musí byť rovnaký ako výkon pôvodného spaľovacieho motora.

Čo sa týka administratívnej stránky, v osvedčení o evidencii vozidla sa zmenia informácie o “druhu paliva/zdroji energie”. Nie je potrebné (znovu) homologizovať vozidlo, pretože použité súpravy už boli homologizované spoločnosťou zaoberajúcou sa dodatočnou montážou. Vozidlo naďalej podlieha rovnakej frekvencii technických skúšok ako predtým.

Takáto prestavba sa vzťahuje na všetky vozidlá staršie ako 5 rokov s benzínovým a naftovým motorom. Prestavbu vykonávajú autorizovaní odborníci na údržbu a opravy vozidiel. Modernizácia zahŕňa inštaláciu už vyrobených súprav. Inštalácia trvá v závislosti od modelu od niekoľkých hodín do niekoľkých dní. Brzdový systém, tlmiče a prevodovka zostávajú zachované. Na vozidlo sa po prestavbe poskytuje záruka.

Koľko to stojí?

Priemerné náklady na prestavbu sa pohybujú od 15 000 do 20 000 eur. Vo Francúzsku má vozidlo s dodatočnou úpravou nárok na štátne dotácie.

Renault je prvým výrobcom automobilov, ktorý spolupracuje s výrobcom modernizačných súprav. Výrobca, spoločnosť R-fit, začne predávať elektrické súpravy na modernizáciu pre Renault 4, Renault 5 a Twingo prvej generácie. Ohlásený dojazd je približne 90 km. Súprava pre Renault 5 bude k dispozícii od septembra 2023. Súprava pre Renault 4L bude k dispozícii za 11 900 eur.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.2 / 5. Počet hodnotení 41

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNový Mustang GTD nadchol šéfa Fordu. Kto si na mňa trúfa?
Nasledujúci článokRimac rozdrvil rekord Tesly. Je najrýchlejším EV na Nordschleife