Domov News S optimalizáciou nákladov to prehnal. Muž tankoval 30x denne

S optimalizáciou nákladov to prehnal. Muž tankoval 30x denne

Kontrolóri finančnej správy odhalili podvodné praktiky podnikateľa, ktorý v snahe optimalizovať výsledok hospodárenia deklaroval fiktívny nákup pohonných látok.

Finančná správa uviedla, že daňovou kontrolou bolo zistené nereálne počínanie jedného z daňových subjektov. Na neďalekej čerpacej stanici muž podľa predložených pokladničných dokladov tankoval až 30-krát denne, priemerne 600 až 900-krát mesačne bez vedenia evidencie jázd a evidencie normohodín na používaných strojoch. Výsledkom kontroly bolo zníženie vykázanej straty o sumu takmer 100 tisíc eur. 

Kontrolórov finančnej správy „neprekabátil“ podnikateľ zaoberajúci sa lesníctvom a ťažbou dreva v Bratislavskom kraji, ktorý v daňových priznaniach dlhodobo vykazoval iba stratu. Pri výkone kontroly dane z príjmov kontrolórov zaujal neprimerane vysoký podiel pokladničných dokladov za nákup pohonných látok. Tie tvorili podstatnú časť celkových nákladov a boli vystavené elektronickou registračnou pokladnicou, ktorá bola používaná čerpacou stanicou vzdialenou od miesta výkonu prác 15 kilometrov.

Kontrolou bolo zistené, že daňovník deklaroval nákup pohonných látok do strojov a zariadení s priemerným počtom tankovaní 30-krát za jeden deň. V mesiacoch február a marec tak podľa predložených pokladničných dokladov tankoval zhruba 600-krát mesačne, a v auguste a decembri dokonca takmer 900-krát za mesiac. Podnikateľ pritom neviedol evidenciu jázd ani evidenciu normohodín na používaných strojoch.

Z dôvodu nereálnosti deklarovaného množstva pohonných látok v časových intervaloch uvedených na pokladničných dokladoch a bez preukázania ich použitia na vykonávanie podnikateľskej činnosti, bola časť výdavkov na nákup pohonných látok vylúčená z daňových výdavkov. Aktívnemu podnikateľovi totiž bola znížená vykázaná strata o sumu takmer 100 000 eur.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJFinančná správa SR
Predchádzajúci článokAuto na paušál? Stačí 39 € mesačne a môžete jazdiť
Nasledujúci článokAlfa Romeo potvrdila ďalší superšport, príde v roku 2026