Domov News Subaru Outback s naftovým šesťvalcom od Mazdy?

Subaru Outback s naftovým šesťvalcom od Mazdy?

Zviezol som sa s Mazdou CX-60 s novým radovým naftovým šesťvalcom. Jeho prejav ma ohromil, ale prial by som si ho pod kapotou iného auta.

Nemusíte byť priaznivcami značky Mazda, ale musíte uznať, že k vývoju automobilov pristupuje inak. Už desiatky rokov vyrába jedno z najlepšie ovládateľných áut na svete, ponúka ucelené portfólio praktických, kvalitných a dobre vyzerajúcich SUV a v čase, kedy konkurencia v panike sťahuje z trhu naftové motory (aby sa k nim po niekoľkých mesiacoch opäť vráti, viď príklad Berlinga), nebojí sa experimentovať a na európsky trh uviedla plnotučný naftový šesťvalec s objemom 3,3 litra a drobnou elektrickou pomocou. Kým elektromobil MX-30 zostal mnohými nepochopený, naftovému šesťvalcu s výkonom 254 koní a masívnym krútiacim momentom 550 Nm rozumie každý.

Foto: Jakub Šuplata

Mazda CX-60 funguje perfektne. Ak ste ešte nevideli náš videotest plug-in hybridnej verzie, napraviť to môžete TU. Samozrejme, k CX-60 s naftovým motorom sa dostaneme aj v samostatnom článku, ale chcem sa teraz s vami podeliť o myšlienky, ktoré ma sprevádzali od prvého momentu, čo som zatlačil plynový pedál CX-60 na podlahu a motor sa prejavil vo svojej plnej paráde.

Mazda CX 60 TEST - Budete ju milovať?

Kombi par excellance

Jedno z našich najobľúbenejší áut v redakcii je Subaru Outback. Je to synonymum univerzálneho auta. V maximálnom komforte odvezie 5 cestujúcich aj s ich batožinou, postará sa o ich najvyššiu mieru bezpečnosti a vďaka špičkovému pohonu všetkých kolies a vyššej svetlej výške sa dostane prakticky kamkoľvek. Navyše, jeho cena nie je prestrelená a v dnešnom svete pôsobí maximálne fér.

Subaru Outback
Foto: Jakub Šuplata

Ani kabína už nie je problém. Kým v minulosti pôsobil interiér Subaru ako za trest súčasný Outback si už dal na kvalite kabíny záležať. Čo sa týka materiálového spracovania, nájdete v ňom menej tvrdých plastov ako napríklad v takom BMW. Ovládanie sa sústredí predovšetkým na vertikálne umiestnenú dotykovú obrazovku, ale Outback nezabúda ani na fyzické tlačidlá. Mazda CX-60 v porovnaní s Outbackom pôsobí ako zo starej školy. Má viac tlačidiel, menšiu obrazovku, no zachováva si kruhový ovládač na jej obsluhu.

2021 Subaru Outback 2.5i Lineatronic AWD - Startstop.sk - TEST

Ach, ten motor

No predtým ako podpíšete u dílera Subaru záväznú objednávku, do vás predsa len začne vŕtať červík pochybností. A tým dôvodom je motor s prevodovkou. 2,5-litrový benzínový motor typu boxer má podpriemerný výkon. Nevyniká v pružnosti, v reakcii na plyn ani v spotrebe. So Subaru Outback jednoducho jazdíte pomaly a za veľa peňazí.

Foto: Jakub Šuplata

Benzínový boxer Subaru je v ostrom kontraste s naftovým šesťvalcom Mazdy. Je vôbec možné, že tieto dve autá sa predávajú v jednom regióne v tom istom čase? Aké má Mazda s týmto motorom plány? Postaví novú generáciu šestky, vybaví ju pohonom zadných kolies, vo verzii kombi jej nasadí opätky a osadí ju plastovými dielmi? Zatiaľ sa zdá, že nie a preto môžu v Mercedese aj v Audi pokojne spávať.

SUBARU OUTBACK ma šokoval v piesku!

Tá najlepšia koalícia tohto roka, z ktorej by mali vášniví motoristi najväčšiu radosť, by bola medzi Mazdou a Subaru. Outback s dieselovým šesťvalcom by v Európe išiel na odbyt ako teplé rožky. Nehovorte, že by ste si jeden nekúpili aj vy.

Model Mazda CX-60 Subaru Outback
Motor 3,3 l R6 2,5 i (4-valcový boxer)
Dĺžka 4740 mm 4870 mm
Šírka 1876 mm 1875 mm
Výška 1680 mm 1675 mm
Rázvor 2870 mm 2745 mm
Výkon 254 koní 169 koní
Krútiaci moment 550 Nm 252 Nm
Zrýchlenie 0-100 km/h 7,4 s 10,2 s
Max. rýchlosť 219 km/h 193 km/h
Spotreba 5,2 l 8,6 l
Batožinový priestor 570 litrov 561 litrov
Cena od 52.140 € od 41.650 €

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.7 / 5. Počet hodnotení 46

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJstartstop.sk
Predchádzajúci článokČaká nás zákaz jazdy v noci? EU pripravuje kontroverzný návrh
Nasledujúci článokFord si nechal patentovať zaujímavé riešenie pre model F-150

3 COMMENTS

  1. Veľmi dobrý článok. Mám diesel cx60 a max spokojnosť. Ale outback s podobným výkonom a spotrebou by bola pecka

Comments are closed.