Domov News Najrýchlejšie cestné Ferrari všetkých čias? Fiorano má nového kráľa

Najrýchlejšie cestné Ferrari všetkých čias? Fiorano má nového kráľa

V Maranelle majú nového kráľa, Ferrari SF90 XX Stradale. Testovací okruh vo Fiorane zajazdilo rýchlejšie aj ako ikonické LaFerrari. Hovoríme teda o najrýchlejšom cestnom Ferrari všetkých čias?

Súčasné superšporty sú výkonnejšie, aerodynamickejšie a rýchlejšie ako ich predchodcovia, čo je prirodzené. Vývoj totiž nikdy nespí a výrobcovia posúvajú hranice automobilového sveta s každým rokom. Skvelým príkladom je aj najtradičnejší zástupca sveta rýchlych kolies, talianske Ferrari.

V júni tohto roka predstavili super ostrú novinku menom SF90 XX Stradale. Ako už jeho samotný názov napovedá, vychádza z plug-in hybridného SF90 Stradale. Napriek tomu, že ide o pekelne rýchly stroj, Talianom to očividne nestačilo a preto z neho vytvorili aj hardcore verziu. A veru vedeli, čo robia.

Najrýchlejšie cestné Ferrari

SF90 XX Stradale je pravdepodobne najrýchlejšie cestné Ferrari, aké v Maranelle postavili. Dokazuje to čas na testovacom okruhu automobilky vo Fiorane. Novinka na ňom totiž vytvorila rekord medzi cestnými vozidlami značky. S časom 1 minúta a 17,3 sekundy porazilo klasické SF90 o 1,4 sekundy a ikonickému LaFerrari nadelilo 2,4 s. Ak to dáme do perspektívy so staršími modelmi, tak ako Enzo bolo SF90 XX Stradale rýchlejšie o 7,6 s, v porovnaní s F50 o 9,7 s a od F40 až o 12,3 sekundy.

Ide tak o najrýchlejšie cestné Ferrari, ktoré kedy jazdilo po okruhu vo Fiorane. Za volantom talianskej beštie sedel šéf vývojovo-testovacieho oddelenia značky Raffaele de Simone a rekordné kolo zajazdil na pneumatikách Michelin Cup 2 R. Rekord bol oficiálne potvrdený 16. októbra počas mediálneho podujatia modelu SF90 XX Stradale, no Ferrari zverejnilo video z jazdy len pred pár dňami.

Ferrari SF90 XX Stradale Sets Lap Record At Fiorano
Až 1 030 koní

V rýchlosti si ešte pripomeňme, čo je variant XX zač. Poháňa ho 4,0-litrový motor V8 twin-turbo, ktorý dopĺňa až trojica elektromotorov. Systémový výkon dosahuje 758 kW, teda 1 030 koní a 804 Nm krútiaceho momentu, no a nechýba ani 8-stupňová dvojspojková prevodovka. Z nuly na sto šprintuje za 2,3 sekundy s maximálnou rýchlosťou 320 km/h. Zároveň ide aj o pomerne raritnú záležitosť, nakoľko Ferrari vyrobí len 799 kusov, z verzie Spider zase vytvorí iba 599 áut.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.9 / 5. Počet hodnotení 17

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJFerrari
Predchádzajúci článokPozrite sa, ako sa dražilo Ferrari 250 GTO za 54 miliónov
Nasledujúci článokDôležitý muž to povedal na plné ústa. Spaľovacie motory v Dacii…