Domov Lifestyle Ktoré časti auta treba pred príchodom zimy prekontrolovať ako prvé?

Ktoré časti auta treba pred príchodom zimy prekontrolovať ako prvé?

Zmena počasia, ktorá sa o pár dní u nás prejaví v plnej sile, ovplyvňuje nielen nás a naše domovy, ale aj všetky komponenty a zostavy auta. Výrazné zmeny sú na autách pritom badateľné už na jeseň, keď teplota vzduchu rapídne klesá, zvyšuje sa množstvo zrážok a skracuje sa denný čas.

Počas tejto sezóny sú obzvlášť postihnuté a slabo chránené časti tela vozidla, ako aj prvky závislé od teploty a vlhkosti, ako sú elektroinštalácie a externé elektrické zariadenia, vďaka ktorých poruche vám nemusí správne fungovať dôležitá spojka alebo iné nevyhnutné systémy vozidla.

Takéto zmeny môžu mať potom vplyv nielen na komfort cesty, ale jej bezpečnosť. Preto je mimoriadne dôležité pripraviť auto na ťažkosti nepriaznivého počasia vykonaním niekoľkých jednoduchých operácií. Poďme sa pozrieť na tie najdôležitejšie z nich.

Prekontrolujte brzdy a brzdové platničky

Automobily bez protiblokovacích brzdových systémov (ABS) sú dnes už veľmi zriedkavé. Vždy si však treba uvedomiť, že bez ohľadu na to, ako inteligentná elektronika pomáha autu bezpečne a včas na vozovke zastaviť, pokiaľ nie sú v poriadku samotné brzdy, akákoľvek snaha bude márna. Treba ich preto pred príchodom prvých mrazov nechať v servise prekontrolovať a poprípade opotrebované vymeniť za nové brzdové platničky.

Vymeňte stierače

Bezpečnosť premávky priamo závisí aj od vašej viditeľnosti. Najmä na jeseň, keď nie sú vždy priaznivé poveternostné podmienky a ráno vám to začína komplikovať hmla. Zlé počasie ovplyvňuje aj čistotu čelného skla automobilu a koniec koncov jeho nevyčistená oblasť vám môže zabrániť, spozorovať včas prekážku na ceste. Nové a kvalitnejšie stierače by to mohli vyriešiť.

Zistite, ako je na tom osvetlenie a batéria

Na jeseň sa mení nielen počasie, ale aj dĺžka denného svetla. Spomínané hmly nie sú v tomto ročnom období ničím neobvyklým. V takýchto podmienkach musia osvetľovacie zariadenia automobilu dokonale fungovať, aby vám poskytovali potrebnú bezpečnosť počas jazdy. Preto je pred začiatkom jesene potrebné skontrolovať funkčnosť všetkých svetelných zariadení, ako aj funkčnosť žiaroviek vrátane žiaroviek inštalovaných v hmlových svetlách.

Pred príchodom chladného počasia a prvého mrazu je potrebné sa pozrieť aj na batériu. Ak je novšia a máte ju v priemere dva, tri roky, starosti a problémy by sa vám mali vyhýbať aj v tej najväčšej zime, ak je staršia, oplatí sa prekontrolovať nielen stav elektrolytu, ale aj ďalšie iné dôležité vlastnosti. Samozrejme, ideálne v autorizovanom servise.

Vymeňte dôležité gumové tesnenia

Znamená to skontrolovať všetky plomby na automobile. Inak môže cez štrbiny presakovať do auta dažďová voda, vlhkosť alebo sneh, vďaka čomu sa potom na strope a sedadlách objavia škvrny a v kabíne sa zakorení zápach vlhkosti spojenej s plesňou a následnou koróziou.

klimatizacia

A čo vzduchotechnika?

Výhody klimatizácie v chladnom a vlhkom jesennom počasí nie sú o nič menšie ako v neznesiteľných letných horúčavách. Tá okrem chladenia interiéru zabraňuje aj zahmlievaniu skiel. Aby ste si preto užili v týchto náročných podmienkach jazdu v aute bez najmenších problémov, odporúčame nezabudnúť ani na jednu vec z nášho zoznamu, v ktorom by nemali chýbať ani zimné pneumatiky. Tak na to myslite včas a nie až po príchode prvého snehu.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokBratislavský Volkswagen zachránil stovky pracovných miest
Nasledujúci článokPovinné poznávacie značky pre bicykle? Novinku chce zaviesť berlínska polícia