Kam pripevniť svoje dieťa v aute? Aj keď väčšina vodičov usádza svoje deti kvôli väčšej kontrole dozadu na pravú stranu, štatisticky najbezpečnejšia poloha je niekde inde.

Výskum v posledných desaťročiach ukázal, že najbezpečnejším sedadlom v automobile je skutočne stredné sedadlo na zadnej lavici. Prečo? Existuje tu najmenšia pravdepodobnosť priameho nárazu z boku, nehrozia údery od airbagov a dieťa si môžete sledovať jednoducho cez spätné zrkadlo.

Dieťa do veku troch rokov, ktoré sedí pripnuté v strede, je vo 43 % väčšom bezpečí ako dieťa, ktoré sedí na ľavej alebo pravej strane zadnej lavice. Ako ukázala rovnaká štúdia nehôd v USA V ROKOCH 2000 až 2003, šanca na prežitie dieťaťa v prípade vážnej dopravnej nehody sa zvyšuje až o 13 %, ak sedí uprostred a nie naboku.

Ktoré miesto je pre dieťa najbezpečnejšie? Budete prekvapení!

Čo ak máte dve deti?

Niektoré autá bohužiaľ nemajú isofix konektor v strede zadnej lavice alebo máte v rodine dve deti, ktoré sa však kvôli nedostatočnej šírke sedadiel nedajú navzájom pripevniť. Ako pripútať dieťa v takomto prípade? Ideálnou voľbou je umiestniť stednú sedačku tak, aby malý spolujazdec smeroval dopredu, a druhú detskú autosedačku za vodičom otočiť do protismeru.

Mnoho rodičov prekvapí informácia, že poloha za sedadlom vodiča je bezpečnejšia ako na pravej strane za spolujazdcom. Štatistika dopravných nehôd v tomto hovorí jasne. Vodič vo väčšine prípadov odíde z nehody s ľahšími zraneniami ako spolujazdec, pretože sa inštinktívne snaží chrániť pred nehodou. Záchrana života by mala byť teda pre šoféra bezpečnejšia aj pri vyberaní dieťaťa z auta po nehode. Ako hovorí prax, ľavá strana vozovky je vo väčšine prípadov voľná a prípadné prekážky, ak napríklad zletíte z vozovky do stromu, sú zväčša na pravej strane.

Ktoré miesto je pre dieťa najbezpečnejšie? Budete prekvapení!

Väčšina ľudí umiestňuje svojich potomkov na pravú stranu – hlavne preto, lebo môžete naňho lepšie vidieť a komunikovať s ním zo svojho sedadla vodiča. Aj kvôli tomu je ale pravá strana na zadnej lavici najmenej bezpečná. Vodič odvracia zrak od vozovky, pozerá sa viackrát dozadu a jeho jazdu takpovediac narušuje dieťa, ktoré vyžaduje pozornosť.

Moderné asistenčné systémy môžu zmierniť nepozornosť vodiča, čo však často vedie k dopravným problémom. Prieskum medzi tisíckami rodičov zistil, že deti spôsobujú svojim rodičom najviac problémov pri šoférovaní plačom alebo krikom (65 %), po ktorých nasledovali bitky medzi súrodencami alebo kamarátmi (58 %), kopanie do zadnej časti sedadla (49 %), odopnutie bezpečnostných pásov (43 %) a hádzanie hračiek v priestoroch auta (39 %).

Výsledkom je, že väčšina vodičov sa bojí alebo im je nepríjemné vyraziť na cestu skôr, ako si vôbec sadnú do auta. Počas jazdy sú preto často nervózni alebo nahnevaní na ostatných účastníkov cestnej premávky. Pätnásť percent rodičov nejazdí po diaľnici kvôli nebezpečenstvu, keď berú so sebou aj svoje deti, a až 37 percent zamestnáva tých najmenších počas jazdy mobilnými telefónmi alebo tabletmi. Niekto používa hračky, iný hrá karaoke a niekto podpláca deti cukríkmi.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokHyundai chystá prekvapenie, nový crossover Bayon
Nasledujúci článokRenault nezabúda: Legendárna retro „päťka“ sa vracia