Domov Poradňa Ešte ste neprezuli? Oplatí sa teraz vôbec prezúvať? Toto by ste mali...

Ešte ste neprezuli? Oplatí sa teraz vôbec prezúvať? Toto by ste mali vedieť

Už prvé mrazy na konci novembra spôsobujú zhoršené podmienky na jazdu autom. Ak vás k tomu prekvapí dážď so snehom, zo šoférovania na letných pneumatikách sa stáva hazard.

Hlavne v prípade, že ste odložili výmenu letných pneumatík za zimné “na potom”. Veď ešte nesneží a denné teploty sa zatiaľ držia nad nulou… Má výmena pneumatík už koncom jesene zmysel? Odpoveď je jednoznačne: áno! Rozhodne by ste ju nemali nechávať na prvé mínusy. Vysvetlíme vám prečo.

Aký je rozdiel medzi zimnými a letnými pneumatikami?

Zimné pneumatiky sú, logicky, prispôsobené zimným podmienkam na cestách.

To znamená, že:
– nezamŕzajú
– majú lepšiu priľnavosť na ľade v snehu
– v zákrutách vytvárajú lepšiu stabilitu
– pri prudkom brzdení skracujú brzdnú dráhu.

Rozdiely medzi zimnými a letnými pneumatikami spočívajú v materiáli, použitom na ich výrobu a v ich povrchovej úprave. Zimné pneumatiky majú špeciálne upravený dezén, teda odvodňovacie kanály, vyrezávané v rôznych uhloch a šírkach. Ryhy sú hlbšie a udržiavajú sneh, čím sa zvyšuje ich priľnavosť.

Letné pneumatiky lepšie znášajú horúci asfalt, no pri teplotách pod 7°C a na mokrých a zasnežených vozovkách sa stávajú klzkejšími. Ich brzdná dráha na snehu a ľade je dlhšia a hrozí, že stratíte kontrolu nad vozidlom.

Povinnosť meniť pneumatiky podľa zákona

Meniť v zime pneumatiky káže nie len bezpečnosť, ale aj zákon. Pod hrozbou pokuty treba mať zimné pneumatiky v období od 19. novembra do 31. marca, ak je na vozovke sneh, ľad, námraza.

V prípade, že by ste spôsobili nehodu, poisťovňa by vám mohla krátiť poistné plnenie. Pri nehodách sa však zohľadňuje viacero aspektov, vrátane stavu pneumatík. To znamená, že ak máte zimné pneumatiky, ktoré sú značne opotrebované, môže to mať negatívny vplyv na posudzovanie nehody.

Zimné alebo celoročné pneumatiky?

Výrobcovia pneumatík vymysleli spôsob, ako sa vyhnúť pravidelnému prezúvaniu dvakrát ročne. Celoročné pneumatiky, pohodlné riešenie, nie je však vhodné pre každého.

Vymeniť klasické pneumatiky za celoročné odporúčame len v oblastiach, kde sú výkyvy teplôt miernejšie, napríklad na juhu Slovenska. Ak bývate vo vyšších nadmorských výškach, kde sú v zime hlboké mrazy a sneh, sa roztápa až s prvými jarnými lúčmi, alebo trávite dovolenky v horách, o celoročných pneumatikách ani neuvažujte.

Dĺžka brzdnej dráhy celoročných pneumatík (podľa testov) sa nachádza zhruba v strede, medzi letnými a zimnými. Na pravidelnú jazdu po zľadovatených povrchoch radšej poctivo prezúvajte. Ak patríte k šoférom, ktorí jazdia autom len výnimočne, celoročné pneumatiky vám budú vyhovovať.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJUniroyal, FOTO: Freepik.com
Predchádzajúci článokRimac C_Two má po troch rokoch práce výsledky. Stoja naozaj za to
Nasledujúci článokTEST SEAT Ateca Xperience 2.0 TDI, ste si istý, že nechcete TDI?