Domov Poradňa Ako správne a bezpečne jazdiť v daždi ? Poďme sa spoločne pozrieť...

Ako správne a bezpečne jazdiť v daždi ? Poďme sa spoločne pozrieť na pár tipov!

zdroj: Michal Smrčok

Aj keď momentálne máme obdobie horúčav, dážď je práve v tomto období aktuálnou témou. Dážď a mokrá vozovka sú možno najhoršie podmienky, s ktorými sa pravidelne stretáva väčšina vodičov. Riziko nehody sa počas dažďa zvyšuje o desiatky percent.

Nebezpečenstvá a riziká sa zvyšujú vždy, keď začne pršať, alebo dokonca aj vtedy, keď sú cesty mokré od nedávneho lejaku. Mnoho vodičov spomalí. Je to jediné bezpečnostné opatrenie, ktoré vodiči najčastejšie volia keď začne pršať. Zníženie rýchlosti je rozhodujúcim prvkom bezpečnej jazdy vo vlhkom prostredí. Ale existuje niekoľko ďalších techník, ktoré by mali motoristi pri jazde v daždi poznať.

Jazdite s čistým autom v dobrom stave

Ak je viditeľnosť obmedzená vlhkým počasím, je dôležité, aby vaše auto nebránilo vášmu zraku vidieť tak povediac “za roh”. Raz mesačne vyčistite vonkajšiu a vnútornú stranu čelných skiel a okien a skontrolujte opotrebovanie vašich stieračov. Lišty stieračov sa odporúčajú meniť 2-krát ročne, ak však ale stierače zanechávajú pri čistení šmuhy, je potrebné ich vymeniť čo najskôr. Raz týždenne kontrolujte aj hladinu kvapaliny v ostrekovačoch. Odporúča sa pravidelne kontrolovať funkčnosť svetlometov, aby človeka nič na cestách neprekvapilo.

Poznajte cesty

Cesty sú postavené tak, aby odolali rôznym poveternostným podmienkam v rôznych častiach krajiny (teda väčšinou). Takže ak ste v oblasti nováčikom, buďte počas alebo po búrke opatrní.  Aj keď je po výdatnom daždi cesta môže vyzerať úplne sucho, ale nie vždy je tomu tak. Nebezpečné môžu byť iba vlhké pneumatiky. Aj takáto skutočnosť znižuje priľnavosť pneumatiky na asfalt.

Nájdite si chvíľu času a zvážte aj svoju trasu. Ak vás vaša bežná trasa vedie nízko položenými mostnými podchodmi náchylnými na záplavy, môže byť lepšie ísť po diaľnici. Neraz sme už videli, ako sa z áut stali ponorky, tak predsa nikto z nás dopadnúť nechce.

Jazda v daždi
Zapnite svetlá

Aj keď sú novšie automobily vybavené automatickými svetlami, zapnite pri používaní stieračov vaše svetlá.  Pri dennom svietení sú zadné svetlá vypnuté a pri daždi je dôležité nie len vidieť ale aj byť videný! Keď zapnete svetlomety a rozsvietia sa zadné svetlá, identifikujete ľahšie všetky štyri rohy vozidla. Jedno upozornenie, so zadným hmlovým svetlom narábajte opatrne. Treba správne odhadnúť situáciu, kedy je ešte potrebné aby svietilo.

Spomaľte!

Medzi vašim vlastným autom a autom idúcim vpredu nechajte najmenej päť sekundovú vzdialenosť. Nejazdite priamo za kamiónom či autobusom. Rýchlosť určená pre diaľnice je maximálna rýchlosť pre ideálne počasie a ideálne podmienky na ceste, takže ak je cesta mokrá, môže byť na súčasné podmienky príliš rýchla.

A pamätajte: radšej nepoužívajte tempomat na mokrej vozovke. Pri necitlivom zrýchlení tempomatu sa môže stať, že pneumatiky stratia priľnavosť a dostanete sa do aquaplanningu. Ak neprispôsobíte rýchlosť podmienkam na ceste, môže sa stať že sa z vás stane len pasažier. Aj keď budete sedieť za volantom. Pri aquaplanningu držte volant natočený do smeru, kam chcete ísť. Možno to chvíľku potrvá, ale po chvíli by sa priľnavosť pneumatík mala opäť dostaviť.

Pri silnej prietrži mračien, si nie každý musí dôverovať. Preto radšej ako so strachom a v strese pokračovať v jazde, vozidlo radšej odstavte na kraji vozovky. Nie je to žiadna hanba. Nezabudnite však na výstražné svetlá aby o vás vedeli ostatní vodiči.

Vydržte pri zbytočných výletoch

Jedna vec je, ak sa potrebujete dostať domov k svojim deťom alebo už ste na ceste domov. Ale inak si položte otázku, či ste už v takomto počasí jazdili a či ste pripravení to zvládnuť takúto jazdu hneď teraz. Rovnako ako by ste zostali mimo ciest v silnom snežení, je v poriadku zostať doma v silnom daždi. Pokiaľ nejde o život, bude lepšie možno zostať na mieste, kde sa práve nachádzate. Keď dážď prestane, môžete bezpečne vyraziť na cesty. Veď pre nás všetkých je dôležité doraziť bezpečne do cieľa.

Jazda v daždi

Všetci vieme, že jazda za dažďa si vyžaduje istú dávku skúseností. No minimálne ak nemáte na výber a musíte vyraziť aj počas nepriaznivého počasia buďte opatrní a jazdite bezpečne. Hlavne netreba podceňovať výstrahy pred búrkami a silným dažďom.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJGeico
Predchádzajúci článokSUV porazilo Mercedes McLaren SLR na okruhu Nürburgring!
Nasledujúci článokBMW L7 by Karl Lagerfeld sa ukáže v Bratislave.