Domov Poradňa Trus, živica, piesok. Ako predísť poškodeniu pri zotieraní?

Trus, živica, piesok. Ako predísť poškodeniu pri zotieraní?

Letné obdobie je jedno z tých, ktoré dáva našim štvorkolesovým kamarátom zabrať najviac. Vtáčí trus, živica a lepkavé stekance sú najväčšími nepriateľmi laku a plastov.

To, že parkujete svoje auto v garáži, ešte neznamená, že ste v bezpečí 24/7. Akonáhle vyparkujete svoje auto z garáže už sa dostávate do sveta plného nástrah. Ako správne ošetriť vozidlo, keď vám nepriaznivé vplyvy ničia lak?

Živica

Živica ako taká nie je až takým problémom pre samotný lak. Horšie je jej odstraňovanie, aj keď vám kvapla pred dvoma minútami na auto a je ešte čerstvá a tekutá. Použitím vlhčenej handry alebo špongie si moc nepomôžete. Najlepším spôsobom je použitie špeciálneho odstraňovača živice, najlepšie od takej značky, ktorá sa autokozmetike venuje už nejaký ten čas a nie prvý polrok. Fľaška s rozprašovačom nestojí ani veľa a miniete na ňu doslova pár eur.

Pokiaľ neviete ako vyhľadávať, stačí zadať „odstraňovač živice na auto“, prípadne ak neveríte česko-slovenským stránkam, použite „resin remover“, prípadne „sap remover“. Aplikácia je veľmi jednoduchá, nastriekate, počkáte a zotriete. Pokiaľ by sa však nič neudialo, nevadí, stačí postup iba zopakovať. Nakoniec miesto, kde sa živica nachádzala opláchnuť vodou. Živicu sa nepokúšajte nasilu škriabať, drhnúť, či lúpať, nakoľko môže dôjsť k poškodeniu karosérie.

Lepkavé stekance

Tieto lepkavé stekance môžu zašpiniť kompletne celé auto od strechy cez kapotu až po kolesá. Pokiaľ stojíte dlhšie pod takýmto „odkvapom“ niekedy nepomôže ani ručné umývanie, či kefy na autoumyvárke. Riešením takéhoto znečistenia môže byť aktívna pena, prípadne prostriedok na umývanie s názvom „iron wash“. Tento produkt znečistenie sfialovie a stačí ju potom iba spláchnuť vodou. Prípravok má neutrálne pH, takže aj šetrí váš lak.

Vtáčí trus

Azda jedna z najzákernejších látok, ktorá je kombináciou močovej kyseliny a pH v rozmedzí 3 a 4,5. Znečistenie tohto typu je najhoršie počas letných dní, kedy sa v priebehu pár minút dokáže doslova zaryť do karosérie vozidla. Pokiaľ je trus ešte „teplý“ stačí ho opláchnuť klasickou penou a jemne pretrieť hubkou určenou na karosériu vozidla.

Väčšina z nás robí chybu, keď sa snaží trus zotrieť, respektíve zošúchať čo najskôr ako ho uvidia. Pokiaľ je vtáčí trus na vozidle už niekoľko týždňov, zastavte sa pri ručnej umývarke a striekajte naň, pokiaľ exkrement nezíde dole. Potom môžete jemne prechádzať hubkou až pokiaľ nezíde dole úplne. Nezabúdajte však na to, že čím väčšie a čím dlhšie tam trus je, tým sa viac prepadá do laku a môže viesť k prasklinám.

Piesok

Nachádzate sa v Chorvátsku, prípadne vašu krajinu zavial piesok zo Sahary? Nepokúšajte sa piesok zmyť rukou! Choďte na najbližšiu vapku a povlak odstráňte vodou. Auto sa určite viac poďakuje.

Pred jednotlivými nástrahami je niekedy ťažké ochrániť vaše auto, čo je pochopiteľné. Pokiaľ nechcete mať auto od trusu, neparkujte pod stromami, či verejným osvetlením. Pokiaľ ste pri mori autom, dajte naň radšej plachtu. Nepoužívajte na svoj lak chemikálie, či univerzálny čistič WD-40. Snažte sa svoj lak chrániť pravidelným umývaním a ošetrením karosérie pomocou keramiky, či vosku.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokLegendárny Defender v jedinečnej edícii ! Ak milujete off-road, toto musíte mať!
Nasledujúci článokRenault Zoe oficiálne končí! Automobilka nepočíta s novou generáciou.