Domov Poradňa 11 vecí, ktoré by ste vášmu autu mali dopriať, pokiaľ sa chcete...

11 vecí, ktoré by ste vášmu autu mali dopriať, pokiaľ sa chcete vyhnúť…

Auto je významná osobná investícia a či už je to nové alebo ojazdené auto, starostlivosť a údržba je najdôležitejším faktorom zaistenia jeho dlhého a zdravého života. Samozrejme, niektoré opravy vášho auta sú nevyhnutné kvôli bežnému opotrebovaniu, avšak správnou starostlivosťou  je možné mnohé opravy minimalizovať alebo dokonca úplne eliminovať.

Pokiaľ ide o starostlivosť o auto, parkovanie v garáži dokáže poskytovať ochranu po celý rok. Garáž udržuje vaše auto v bezpečí a chránené pred nepriaznivým vplyvom počasia, či už vetra, dažďa, snehových búrok alebo páliaceho slnka. Ak garáž nemáte, dobrou alternatívou je aj prístrešok pre auto, ktorý zabezpečí, aby bolo vaše auto v bezpečí pred dažďom, padajúcimi konármi, alebo nánosov snehu. Prístrešky pre autá môžu byť dokonca oveľa viac než len riešenie pre ochranu vozidla. Môžu poskytnúť atraktívny tieň nad vašou terasou, alebo patiom.Tieto štruktúry sú všestranné a dostatočne atraktívne na to, aby sa dali začleniť do vášho vonkajšieho priestoru bez toho, aby pôsobili objemne alebo neprirodzene. Ale poďme späť k starostlivosti o auto.

Čo by ste vášmu autu mali dopriať a prečo je to dôležité?

Vonkajšia karoséria vášho auta čelí každodennému útoku mnohých kontaminantov, akými sú zvyšky hmyzu, prach a chemikálie z povrchu vozovky. Tieto kontaminanty môžu byť korozívne pre lak auta a ak ho necháte dlhší čas neumyté, začnú rozkladať ochranný číry lak. Tieto oblasti, môžu byť potom náchylné na zmenu farby a koróziu.

1. Pravidelné umývanie

Pravidelným umývaním exteriéru svojho auta zabránite usadzovaniu nečistôt na laku, ktorý tak zostane bez kazov a korózií. Hrdza a korózia nie sú už tak bežným problémom, ako to bolo v minulých rokoch, ale stále môžu mať vplyv na auto, takže je dôležité udržiavať lak vášho auta v top stave. Niektorí výrobcovia automobilov ponúkajú pre nové vozidlá aj extra ochranu proti hrdzi a je to možnosť, ktorá možno tiež stojí za zváženie.

2. Čistenie interiéru

Je tiež dôležité udržiavať a starať sa o interiér vášho auta. Prach môže obsahovať štrk a chemikálie, ktoré môžu požierať povrchy interiéru vozidla. Rovnako ako pri exteriéri auta, aj pri pravidelnom čistení môžete zastaviť usadzovanie prachu a pomôcť interiéru svojho auta zostať v optimálnom stave.

Pravidelné vysávanie priestorov pre nohy a sedadiel zabezpečí, že sa nebude hromadiť prach. Prach sa hromadí a na miestach, ako je palubná doska, dvere, ale dá sa ľahko odstrániť horúcou vodou saponátom a handrou. Ak má vaše vozidlo kožené čalúnenie, zaistite pravidelnú starostlivosť o kožu, aby si udržala svoj bezchybný stav.

3. Čistenie a ochrana podvozku

Je dôležité udržiavať aj spodnú časť auta, pretože tu sa hromadí väčšina kontaminantov, predovšetkým z posypov a soli na ceste. Podvozok auta sa môže pri starostlivosti ľahko prehliadnuť, preto naň pamätajte. Na trhu je množstvo čistiacich nástrojov, ktoré vám pomôžu zvládnuť túto prácu, napríklad pomocou nadstavca na čistenie podvozku a blatníkov. K dispozícii sú tiež špecifické čistiace prostriedky na podvozok, ktoré pomáhajú odbúravať nečistoty a kontaminanty.  Existuje aj množstvo výrobkov, ktoré fungujú ako prevencia a môžu zastaviť hromadenie nečistôt na podvozku.

Čistenie spodnej časti auta nie je potrebné tak často ako čistenie exteriéru auta, je však dôležité, aby ste ho zabudovali do rutiny údržby a starostlivosti o auto.

4. Čistenie motora

Čistenie motora vášho auta sa môže zdať nevábnou myšlienkou, ale so správnym materiálom a prípravou sa to dá zvládnuť bez problémov. Pravidelným čistením motora dokážete zabezpečiť, aby sa tuky a zvyšky nehromadili, pretože to môže viesť k problémom, ako je korózia, čo môže zase viesť k vysokým účtom za opravy. Na čistenie motora je k dispozícii množstvo čistiacich prostriedkov.

Motor  auta obsahuje viacero komponentov, ktorých by sa voda nemala dotýkať, alebo do ktorých by sa nemala dostať, takže je nevyhnutné, aby ste si našli čas a dôkladne naštudovali spôsob, akým by ste sa mali pripraviť a ako umývať motor.

5. Výmena oleja

Pravidelná kontrola a výmena oleja v aute je potrebná k udržaniu motora v chode. Olej si môžete vymeniť sami alebo v servisnom stredisku. Ak sa rozhodnete urobiť to sami, naučte sa potrebné kroky na vypustenie kvapaliny, nastavenie správnej hladiny oleja a zlikvidovanie starého oleja.

Mali by ste tiež vedieť, ktorý typ motorového oleja je pre vaše auto najlepší, bez ohľadu na to, či si olej vymieňate sami alebo v servise. To spravidla znamená zvážiť tri veci – viskozitu oleja, či použiť syntetický, alebo nesyntetický olej a počet najazdených kilometrov vášho auta.

6. Kontrola a údržba pneumatík

Vedieť, ako udržať tlak v pneumatikách vášho auta, môže prispieť k zníženiu opotrebovania pneumatík. Kontrola tlaku v pneumatikách zahŕňa zabezpečenie odporúčaného tlaku, kontrolu PSI a podľa toho hustenie alebo vypustenie pneumatík (tlak sa zobrazuje v troch rôznych jednotkách tlaku bar, kPa a PSI). Prázdna pneumatika je hazard, ktorý môže byť nebezpečný pre vás aj vaše auto.

Na rozdiel od krátkej cesty do nákupného centra, sú pneumatiky počas dlhých ciest viac namáhané. Malá prasklina, vydutie alebo uviaznutý predmet v pneumatike môže spôsobiť veľa problémov. Svoju bezpečnosť však nemusíte nechať na náhodu, pretože pneumatiky môžete vždy pravidelne kontrolovať. 

7. Kontrola kvapalín

Existuje niekoľko kvapalín, ktoré by ste mali udržiavať na príslušných úrovniach, aby vám auto správne fungovalo:

  • motorový olej
  • chladiaca kvapalina
  • olej do posilňovača riadenia
  • brzdová kvapalina
  • prevodová kvapalina

Únik ktorejkoľvek z týchto kvapalín môže ovplyvniť spôsob, akým vaše auto jazdí. Ak spozorujete únik, môžete tekutinu identifikovať podľa farby. To vám a vášmu mechanikovi môže pomôcť určiť, odkiaľ únik pochádza. Môže to tiež pomôcť urýchliť proces opravy.

8. Kontrola svetiel

Rozbitá alebo vypálená žiarovka predstavuje bezpečnostné riziko a môže vám priniesť pokutu. Naučte sa ako skontrolovať každú žiarovku vo vašom aute. Svetlomety sú kľúčovými bezpečnostnými svetlami vo vašom aute. Zvážte vykonanie niekoľkých ďalších krokov, ktoré pomôžu udržať ich žiarivé svetlo, napríklad vyčistenie šošoviek a výmena žiaroviek, keď začnú slabnúť.

9. Výmena stieračov

Ak vaše stierače nefungujú ako predtým, nenechajte problém pretrvávať. Poškodené, alebo opotrebované gumy môžu znížiť viditeľnosť počas silného dažďa, alebo snehovej búrky. Vedieť, ako pravidelne kontrolovať svoje stierače a v prípade potreby ich vymeniť, je jeden zo spôsobov, ako udržať svoje auto aj seba v bezpečí.

10. Kontrola bŕzd

Väčšina ľudí ocení dôležitosť dobre udržiavaného brzdového systému až v zime, keď je cesta zradná a klzká. Sekundové oneskorenie môže byť rozdielom medzi životom a smrťou. Počas jazdy počúvajte každý zvuk bŕzd a dávajte pozor na chvenie alebo vibrovanie z brzdového pedála. V prípade akýchkoľvek obáv sa čo najskôr obráťte na servisné stredisko.

11. Prehodnotenie poistenia vozidla

Rovnako ako automobil, je vhodné občas skontrolovať aj poistku auta. Zabezpečíte tak, aby krytia, limity a odpočítateľné položky boli aktuálne a zodpovedajúce vašej momentálnej situácii.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokAlpha Wolf je príjemným spestrením elektrifikácie. Môžeme to nazvať novou érou pick-upov
Nasledujúci článokNový spôsob podnikania? Môžete byť “policajtom” a merať prekročenie rýchlosti