Domov Poradňa Vyvarujte sa tejto chybe pri výmene čelného skla. Môže sa stať, že...

Vyvarujte sa tejto chybe pri výmene čelného skla. Môže sa stať, že vám nebudú fungovať svetlá, nové autá si totiž vyžadujú náročný servis

Výmena čelného skla sa môže javiť ako jednoduchý servisný úkon, ktorý si nevyžaduje náročný či špecializovaný servis. Opak je však pravdou! V skutočnosti sa za čelným sklom dnešných áut ukrýva viac, než si myslíme, ich servis je preto veľmi náročný. Nesprávna výmena môže viesť k znefunkčneniu svetiel a rôznych asistenčných systémov. Prečo?

V minulom článku sme sa podrobne venovali svetelnej technike moderných vozidiel. Previedli sme vás rôznymi kategóriami a objasnili princíp nových technológií. V minulosti plnili svetlá len jedinú funkciu, spomeňte si na staré autá, ktorých svetlá ste jednoducho odmontovali skrutkovačom. Dnes je servis svetelnej techniky v autách podstatne zložitejší a má to svoj dôvod.

Už v predchádzajúcom článku sme načrtli spôsob, akým fungujú moderné svetlomety schopné vyrezávať okolité autá alebo dopravné značky. K tomu, aby táto funkcia pracovala správne, je potrebný zložitý systém, ktorý pozostáva z kamerovej, laserovej či lidarovej techniky. Ako isto tušíte, tá je okrem iného ukrytá priamo za čelným sklom.

Vnútorné spätné zrkadlo ako multifunkčné centrum auta

Časy, keď vnútorné spätné zrkadlá stáli na jedinej tenkej nožičke na čelnom skle, sú nenávratne preč. Tie dnešné slúžia ako akési multi-centrá asistenčných a bezpečnostných systémov vo vozidle. Krabička nachádzajúca sa za vnútorným spätným zrkadlom disponuje dôležitými senzormi a kamerami. Okrem dobre známeho svetelného či dažďového senzora sa tam nachádza aj kamera sledujúca jazdné pruhy, kamera na čítanie dopravných značiek či kamera snímajúca pohyb chodcov.

Vďaka tomuto komplexnému vybaveniu dokážu dnešné autá jazdiť čiastočne autonómne a svietiť precízne, tak ako nikdy predtým. Veľké množstvo technologického vybavenia, ktoré sa stará o správny chod svetiel, sa nachádza práve v tejto čiernej krabičke pod čelným sklom. Akékoľvek poškodenie čelného skla môže mať preto vážny vplyv na fungovanie všetkých bezpečnostných a asistenčných systémov vozidla.

Výmena čelného skla nebola nikdy zložitejšia

Doposiaľ, pri starších vozidlách, ktoré disponovali základnou dvojicou dažďového a svetelného senzora na čelnom skle, nebola jeho výmena takým zásadným problémom. Práve spomínané kamery dnešných vozidiel si vyžadujú náročnejší servis a presnú kalibráciu.

Pokiaľ servis nedisponuje špecializovanou kalibračnou technikou, ktorá je potrebná na výmenu čelného skla, môže dôjsť k nesprávnej montáži, a teda znefunkčneniu mnohých systémov. V konečnom dôsledku to môže mať také fatálne následky, že systém vozidla nebude schopný presne vypočítať vzdialenosť alebo iné aspekty ovplyvňujúce chod jednotlivých asistenčných systémov.

Len malá odchýlka na úrovni jediného milimetra pri montáži čelného skla dokáže spôsobiť aj metrové vychýlenie vo veľkej vzdialenosti pred vozidlom.

Ako prebieha odborná kalibrácia

Autorizované servisy značiek Volkswagen, Audi, SEATVolkswagen Úžitkové vozidlá dbajú na správnu kalibráciu, tak ako ju určuje výrobca. Kameru asistenčných systémov je možné nastaviť dvomi rôznymi spôsobmi, staticky alebo dynamicky, a to v závislosti od roku výroby vozidla.

Staršie vozidlá využívajú statické nastavenie kamery. Pri tomto variante sa nastavuje geometria vozidla a zisťuje sa jeho virtuálna os. Pred vozidlo sa do určitej vzdialenosti postavia kalibračné tabule, pripojí sa diagnostický tester a prevedie diagnostický test, respektíve kalibrácia, kedy sa nastavia všetky funkcie kamery.

Novšie vozidlá sú špecifické tým, že kalibrácia sa vykonáva počas jazdy, ide o dynamické nastavenie. Do vozidla sa zapojí diagnostický tester a vykoná sa skúšobná jazda. Diagnostika samostatne robí testy a kalibráciu za jazdy. Tento systém je rýchlejší ako ten statický a pracuje s dátami v reálnej premávke.

Takto nastavené kamery a senzory vám zaručia správne fungovanie všetkých súčastí vášho vozidla vrátane svetelnej techniky. Po výmene čelného skla preto nemusíte mať obavy a na svoje vozidlo sa môžete spoľahnúť.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4 / 5. Počet hodnotení 10

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokPandémia negatívne ovplyvňuje aj STK. Vodiči si kontrolu nechávajú na poslednú chvíľu
Nasledujúci článokWRC model Ford RS200 znovu ožil. V realite ho uvidíme len ako…