Domov Poradňa Od januára 2023 si budeme môcť naše EČV preniesť na novo zakúpené...

Od januára 2023 si budeme môcť naše EČV preniesť na novo zakúpené vozidlo

Nové evidenčné čísla vozidiel prídu už 1. januára 2023. Na čo si budeme po novom musieť zvyknúť a aké výhody to bude mať?

V poslednom období sa prechádzalo na nového dodávateľa štátnych poznávacích značiek. Aj keď sa tento pojem oficiálne vytratil z názvoslovia (po novom ide o evidenčné číslo vozidla – EČV), u mnohých z nás to stále bude ŠPZ-tka. Spomenuté posledné prelínajúce sa obdobie poukázalo na to, ako je potrebné mať schopného a dobrého dodávateľa poznávacích značiek. Pri aktuálnych nízkych predajoch bol nedostatočný počet tabúľ, a tak sa mohlo stať, že na nové evidenčné čísla ste mohli čakať aj dva týždne. Prechod na nového dodávateľa však najviac zasiahli tretie značky (na nosiče a vozíky) a zelené značky označujúce elektrické vozidlá.

Doteraz Slováci od osamostatnenia sa využívali tri typy značiek. Začínalo sa podľa kraja od A po Z a nasledovali 4 čísla. Potom, ako sa začínal zvyšovať počet vozidiel na našich cestách, tabule už neboli dostačujúce a prešlo sa na iný typ, respektíve číslovanie. Pred vstupom do Európskej únie sa začali vydávať ďalšie typy EČV, tak ako poznáme teraz. Dve písmená označujúce okres, trojica čísiel a zakončenie písmenami od A po Z. Od roku 2004 je na ľavej strane znak EÚ a označenie SK.

evidenčné čísla

Každý jeden okres (dokopy 79) má svoju skratku aj na EČV. Keďže niektoré kraje prechádzajú masívnym nárastom vozidiel, tak značky prešli opätovnou obnovou a iným variantom. Pôvodná Bratislava mala BA, neskôr BL a teraz BT.

Konečne prenosné

Čoskoro však aj tomuto označeniu odbije posledná hodina. Pred pár mesiacmi sme vás informovali ohľadom zmien týkajúcich sa vlastnenia evidenčných čísiel. Novela zákona vstúpi do platnosti od 1.1.2023. Tvar EČV, na ktorý sme aktuálne zvyknutí, ostane nezmenený, no vozidlá po uvedenom dátume už nebudú označovať daný okres. Za následok to bude mať uľahčenie kúpy a predaja vozidla a jeho prepisu. Tabule, ktoré bude mať dané auto, budú prenosné z pôvodného majiteľa na nového. Pokiaľ však budete zvyknutý na svoje značky a nebudete sa ich chcieť vzdať, jednoducho si ich necháte.

Vodiči so starými, respektíve stále aktuálnymi evidenčnými číslami, nebudú musieť hneď 2.1.2023 nastúpiť na policajné prezídium v danom okrese na ich výmenu. Označenie vozidiel ostane stále v platnosti. Zmenený formát tabúl bude platiť pre novo registrované vozidlá.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.8 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTuneri, zabudnite na nový Mustang, tomuto cez rozum neprejdete
Nasledujúci článokOjazdených áut na slovenskom trhu pribudlo, ich cena stagnuje