Domov Poradňa Vyskúšali sme OBDeleven, dokáže odomknúť výbavu auta za tisícky eur?

Vyskúšali sme OBDeleven, dokáže odomknúť výbavu auta za tisícky eur?

Otravuje vás systém start-stop, svieti vám na prístrojovke kontrolka ktorej nerozumiete a nechcete nechať v servise stovky eur za bežnú kontrolu? Alebo ste majiteľom nového auta, ktoré vás núti aby ste si zaplatili za odomknutie funkcií ktoré sú v ňom zabudované? Riešenie môže byť skutočne veľmi jednoduché, vyskúšali sme ako funguje unikátne zariadenie OBDeleven.

Čo je OBDeleven a pre koho je určené?

Táto malá krabička s názvom OBDeleven NextGen, vám ponúka možnosť komunikovať s vašim auto na takmer rovnakej úrovni, ako technici v autorizovanom servise. Jedná sa o pokročilú autodiagnostiku, ktorá je určená na priame prepojenie s vašim mobilným telefónom. Diagnostika dokáže čítať a upravovať množstvo funkcií o ktorých ste možno ani nevedeli.

OBDeleven NextGen je druhá generácia autodiagnostiky od litovskej spoločnosti Voltas IT. Kým prvá dokázala komunikovať výlučne so zariadeniami Android, druhá generácia už podporuje aj iOS. Diagnostika podporuje prakticky všetky vozidlá koncernu VW. Audi, Volkswagen, SEAT, Škoda ale aj Lamborghini či Bentley. Podrobný zoznam podporovaných vozidiel nájdete na stránke výrobcu. Platí pravidlo, čím je vozidlo modernejšie, tým viac funkcií vám OBDeleven ponúka.

Hneď v úvode, treba poznamenať že táto diagnostika vám ponúka aj možnosť takzvaného dlhého kódovania. Je to proces pri ktorom zasahujete do skutočne hlbokých systémov a je preto nevyhnutné myslieť na bezpečnosť. Táto funkcia vám však ponúka opraviť chyby zistené diagnostikou. Osobne neodporúčame zasahovať do hlbokého kódovania, môžete totiž auto znefunkčniť alebo poškodiť natoľko že si to vyžiada návštevu autorizovaného servisu. Nehovoriac o dodatočných nákladoch.

Ako prebieha inštalácia

Po zasunutí zariadenia OBDeleven do diagnostického portu OBD 2 a inštalácii aplikácie OBDeleven, vás čaká registrácia a následne párovanie. Samozrejme vozidlo musí mať zapnuté zapaľovanie, odporúčame mať  aj naštartované. Proces je veľmi jednoduchý a nám sa podarilo pripojiť k vozidlám ako VW Sharan z roku 2012, Škoda Karoq 2022 alebo Audi A3 2022.

Po úvodnej inštalácii, máte možnosť ihneď zoskenovať vaše vozidlo, tento proces je o niečo dlhší a môže trvať až 10 minút. Aplikácia totiž skenuje každú jednu riadiacu jednotku a elektronické systémy vášho vozidla. Po dokončení skenu, sa vám zobrazí prehľad výsledkov, pripadne chybové hlášky, ku ktorým máte okamžitý prístup.

Čo všetko dokáže?

Možností ktoré vám autodiagnostika OBDeleven ponúka je hneď niekoľko, my by sme ich rozdelili do troch základných okruhov. Prvým je jednoducho diagnostika, zobrazovanie údajov a podrobných informácii o vozidle a jeho činnosti. K dispozícii sú taktiež aj živé dáta zaznamenávané počas jazdy. Tlak turba, hladiny prevádzkových kvapalín, činnosť motora, stav DPF a podobne. Znie to možno jednoducho, ale údaje a informácie ktoré môžete vidieť sú skutočne obsiahle a s tým čo vám zobrazuje vozidlo bežne sa nedajú porovnať.

Druhým okruhom je možnosť modifikovať jednotlivé funkcie a činnosti vozidla. Napríklad môžete deaktivovať systém start-stop, aktivovať tzv. presvecovanie do strán alebo možnosť sledovať video či TV počas jazdy. Podobných funkcii je skutočne množstvo a líšia sa od hardwarovej výbavy, roku výroby alebo jednotlivej automobilky.

Tretím a zároveň najzásadnejším okruhom je možnosť aktivovať skryté funkcie resp. výbavu ktorá síce vo vozidle nie je priplatená ale auto je na ňu pripravené. Pri starších vozidlách sa môže jednať napríklad o dodatočnú inštaláciu niektorých jazdných asistentov a podobne.

V prípade tých najnovších, ktoré disponujú od výroby takzvanou funkciou on demand, máte možnosť odomknúť výbavu ktorá stojí aj niekoľko tisíc.  Napríklad odomknutie navigácie, pokročilých asistenčných systémov či dokonca HUD. VW koncern totiž postupne prechádza na filozofiu, že už pri konfigurácii vozidla vám umožní zakúpiť prípravu na vybrané prvky výbavy, ktoré síce v aute sú ale sú zamknuté a za odomknutie si pýta nemalé peniaze. Prostredníctvom zariadenia OBDeleven by ste mali byť schopný takéto prvky výbavy odomknúť prakticky za zlomok sumy.

Odomykanie prostredníctvom kreditov

OBDeleven funguje na princípe predplatených kreditov. Po zakúpení zariadenia, získate počiatočných 100, 200, alebo 500 kreditov, v závislosti od zakúpenej verzie. Kredity následne využívate pri aktivácii rôznych pokročilejších funkcií. Každá funkcia má inú hodnotu, napríklad deaktivácia start-stop systému stojí 10 kreditov, za odblokovanie videa počas jazdy zaplatíte až 100 kreditov. Ostatné funkcie, ako diagnostika, skenovanie či kódovanie sú zadarmo. Dodatočné kredity si môžete zakúpiť priamo v aplikácii.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.8 / 5. Počet hodnotení 36

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokBojíte sa vysokých cien servisu v dôsledku inflácie? Predplaťte si servis na 5 rokov dopredu
Nasledujúci článokMG prichádza na Slovensko so širokou ponukou modelov. Ceny sú priam neuveriteľné