Domov Poradňa Ako sa starať o nové auto, aby vám slúžilo čo najdlhšie?

Ako sa starať o nové auto, aby vám slúžilo čo najdlhšie?

Kúpa nového vozidla stojí nemalé finančné prostriedky. Je preto rozumné sa o neho starať tak, aby vám mohlo slúžiť čo najdlhšie. Investícia sa vám tak vráti v podobe tisícov prejdených kilometrov, dlhoročného pôžitku z jazdy, funkčnosťou a dobrým vzhľadom aj dlho po kúpe. Na prvý pohľad sa môže zdať, že pravidelná starostlivosť o vozidlo je namáhavá a časovo náročná činnosť. Pri správnej organizácii a dodržiavaní pár tipov to však pre bude vás hračka.

Prvé kilometre jazdite plynulo

Každý výrobca vám poskytne presný počet kilometrov, počas ktorých by ste mali jazdiť pokojne. Vyhnite sa prudkému zrýchľovaniu či náhlemu brzdeniu. V uvedených intervaloch sa snažte pri benzínových motoroch neprekročiť 4 500 ot./min. Naftovú pohonnú jednotku držte maximálne do 3 500 ot./min.

To isté platí aj pre iné časti vozidla. Napríklad brzdové doštičky potrebujú približne 500 kilometrov na to, aby správne zapadli do brzdových kotúčov. Pri novom aute sa vám neoplatí šetriť na poistkách. Povinné zmluvné poistenie je samozrejmosťou, no zvážte aj havarijné. V prípade nehody vás totiž ochráni od platenia drahých opráv.

Zdroj: pexels.com / Jackson David
Naučte sa používať všetky režimy a systémy

Je pravdou, že na chybách sa človek učí najlepšie. No nie je hanbou čítať návody a chybám z nedostatku informácii tak úspešne predchádzať. Návod na obsluhu poskytuje kľúčové informácie o prevádzke a údržbe vozidla. Dočítate sa v nej dôležité informácie o starostlivosti jednotlivých častí auta, no taktiež sa dozviete, ako vo vozidle nastaviť jednotlivé prvky ovládania, ktoré sú nevyhnutné pre správnu prevádzku. Príručka obsahuje aj plán údržby s užitočnými informáciami o dieloch a ich pravidelnej kontrole.

Udržiavajte auto v čistote

Vozidlá na seba pravidelnou prevádzkou viažu nečistoty. Kyslé dažde poškodzujú lak vozidla a soľ zachytená na podvozku nahráva na smeč hrdzi, ktorá si už brúsi zuby, aby odhryzla zo životnosti vášho auta pár rokov. Doprajte preto vozidlu starostlivosť v podobe pravidelne umytej karosérie a nezabúdajte ani na podvozok. Odmenou pre vás bude auto s krásnym vzhľadom a dlhšou životnosťou.

Zdroj: pexels.com / Karolina Grabowska
Dodržujte servisný plán

Pravidelný servis udrží vaše vozidlo v dobrej kondícii a predĺži jeho životnosť. Je preto potrebné dodržiavať servisné intervaly. Tie sú založené buď na čase, alebo na najazdených kilometroch. V príručke k vozidlu nájdete intervaly, podľa ktorých si budete vedieť rozvrhnúť plán budúceho servisu vášho vozidla. Spravidla môžete za optimálnych podmienok očakávať jednu menšiu údržbu do roka a jednu väčšiu položku v období dvoch alebo troch rokov. Malo by preto byť vo vašom záujme vedieť o stave vozidla čo najviac a predísť tak nahromadeniu menších, či väčších problémov počas jedného obdobia.

Pravidelne kontrolujte tlak pneumatík

Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že ide o banalitu, správna hustota má za následok nižšie opotrebovanie pneumatík, zvyšuje bezpečnosť jazdy a znižuje spotrebu paliva. Prefúkané pneumatiky sa rýchlejšie opotrebujú v strednej časti, zvyšujú riziko defektu a znižujú priľnavosť k povrchu vozovky. Nedofúkané pneumatiky sa rovnako vyznačujú väčším opotrebovaním, v tomto prípade predovšetkým na okrajových častiach pneumatiky. Vozidlo na ceste takzvane pláva, a to najmä v zákrutách. Problémom je aj vyššia spotreba paliva.

Zdroj: pexels.com / Mike B

V skratke, snažte sa urobiť všetko pre to, aby vaše nové vozidlo bolo ako nové čo najdlhšie, a to nielen čo sa týka výzoru, ale aj jazdných vlastností. Správna údržba a starostlivosť predĺži jeho životnosť a ušetrí náklady na opravy, ktoré by mohli výrazne zaťažiť rodinný rozpočet. Začnite malými detailmi a držte sa pravidelnej údržby. Pamätajte, že všetko sú to kroky k dlhodobej a spoľahlivej spolupráci medzi vami a vašim autom.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 1.5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokWildtrak & Tremor: Ford prichádza s novými úpravami Rangeru
Nasledujúci článokLamborghini Gallardo oslavuje 20 rokov