Domov Elektromobilita TEST Mercedes-Benz E-Scooter. Už to nie je iba o autách

TEST Mercedes-Benz E-Scooter. Už to nie je iba o autách

Mercedes-Benz eScooter

Rodina EQ od Mercedesu sa opäť rozrástla. Modely EQS, EQC alebo EQV teraz dopĺňa Mercedes-Benz E-Scooter. Je tento nový prírastok skutočne hodný svojho loga? 

Ekológia a šetrenie životného prostredia sú témou No.1. To sa pretavilo najmä do automobilového sveta. Už to nie je len o elektromobiloch či autách na vodíkový pohon ale aj o alternatívnych spôsoboch dopravy. Tomuto trendu sa prispôsobil aj automobilový segment a tak môžeme čoraz častejšie vidieť, že automobilky ako „doplnkovú výbavu“ k autám ponúkajú aj iné dopravné prostriedky. Medzi ne patria napríklad skladacie bicykle či elektrické kolobežky. Mercedes nie je výnimkou a my sme mali možnosť otestovať ich verziu elektrickej kolobežky Mercedes-Benz E-Scooter.

Mercedes-Benz eScooter

Sama automobilka potvrdzuje vyššie spomenuté, na čo je kolobežka primárne určená. Najmä na bezemisný presun na prvom, alebo poslednom kilometri vašej cesty. Preto musí byť výborne spratná, ale musí poskytnúť aj dlhodobú životnosť. Poďme sa pozrieť, ako obstála v našom týždňovom teste. Hneď na úvod treba podotknúť, že kolobežku sme mali na test, priam až v mrazivých podmienkach, v priebehu Decembra.

Materiály a kvalita spracovania.

Povedzme si na rovinu zákazníci Mercedesu sú zvyknutí na vysoký štandard a ako je tomu v prípade áut tak aj tu sú použité tie najkvalitnejšie materiály s výborným spracovaním. Táto kolobežka pôsobí naozaj hodnotne. Aj napriek kvalitným materiálom si zachovala nízku hmotnosť, len 11kg. Vďaka jej nízkej váhe sme nemali najmenší problém ju prepravovať ani v mestskej hromadnej doprave.

Mercedes-Benz eScooter

Jediný menší problém, ktorý sa vyskytol bol pri skladaní. Išla zložiť trochu ťažšie ale netreba to považovať za negatívum, chce to len trocha praxe. Na pohodlnejšie presúvanie sa po nespevnených a hrboľatejších povrchoch by boli vhodnejšie kolesá plnené vzduchom, ale do mestských ulíc bohato postačili aj tieto. Obe kolesá sú odpružené a kolobežka vám ponúka jednu prednú a dve zadné brzdy.

Mercedes-Benz E-Scooter
Švajčiarska technika.

Skutočným výrobcom tohto Mercedesu je švajčiarska firma Micro Mobility Systems AG. Kolobežka má poháňané predné koleso, preto aj pri prudšom pridaní plynu pôsobila naozaj stabilne. Variabilný výkon je v závislosti od zvoleného jazdného režimu od 250 do 500W. Akumulátor umiestnený v základni a má kapacitu 7,8 Ah.

Samotná základňa je síce menších rozmerov a človek s väčšou nohou by mohol mať problém nájsť si ideálnu pozíciu, má však povrchovú úpravu, pri ktorej sa nám nešmýkalo ani za týchto vlhkých podmienok. Výrobca udáva maximálnu rýchlosť 25km/h, no pri tejto rýchlosti na sľubovaný dojazd 30 km rovno zabudnite. Pri zimných bratislavských podmienkach rátajte skôr s dojazdom na úrovni polovice toho udávaného.

Jednoduché ovládanie.

Teleskopická tyč riadenia poskytne pohodlnú polohu aj vyšším ľuďom. Na pravej strane sa nachádza plyn, na ľavej zase brzda a zvonček. Uprostred je umiestnený displej, na ktorom je ukazovateľ rýchlosti, stav batérie a zvolený jazdný režim. S čitateľnosťou displeja sme nemali žiadny problém za akýchkoľvek podmienok. Tomuto displeju sekunduje mobilná aplikácia Micro, vďaka ktorej si cez Bluetooth môžete skontrolovať údaje o vašej kolobežke, alebo zapnúť svetlá.

Integrovaný držiak na mobilný telefón bol nesmierne užitočný pri zapnutej navigácií, ktorú taktiež táto aplikácia ponúka. Kolobežka je, čo sa ovládania týka veľmi jednoduchá a intuitívna. Jediný moment, na ktorý si treba dávať pozor a kolobežka v ňom pôsobila mierne nestabilne, je použitie rekuperačnej brzdy. Túto brzdu použijete reverzným otočením plynu a rekuperácia je tak silná, že sa odporúčame postaviť mierne dozadu.

Mercedes-Benz E-Scooter
Cena ako za iný mercedes. 

Už asi viete, kam tým mierime. Aj napriek kvalitným materiálom a dobrému spracovaniu nám príde cena trochu cez. Vieme, platíte aj (alebo najmä)  za značku ale stále nám príde cena 1080 eur za niečo, čo vám na ulici niekto zoberie na plece a už to nikdy neuvidíte trochu prehnaná. Áno, kolobežka sa dá uzamknúť PIN-om, bez ktorého zadania je nepoužiteľná ale aj napriek tomu by som ju nenechával bez dozoru. Mercedes-Benz E-Scooter je v konečnom dôsledku veľmi dobrá elektrická kolobežka avšak cenovkou určite nie pre každého. Povedzme si ale na rovinu, kto si kupuje auto od automobilky Mercedes určite mu nerobí problém investovať pár stovák navyše.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokMercedes triedy E ide proti prúdu, zachová si spaľovací motor
Nasledujúci článokPolícia zverejnila štatistiky. Toto je najčastejšia príčina dopravných nehôd za rok 2021!