Domov News TEST Peugeot e-Expert – elektrická dodávka, ktorá má zmysel

TEST Peugeot e-Expert – elektrická dodávka, ktorá má zmysel

Elektrifikácia sa nevyhne ani segmentu dodávok. Jedna taká elektrická dodávka s názvom Peugeot e- Expert sa dostala aj do nášho redakčného testu. Ako sa teda jazdí s elektro-dodávkou a má to vôbec v tomto segmente vozidiel zmysel? 

Peugeot e-Expert bol ocenený titulom Medzinárodný van roka 2021 (cena IVOTY – International Van of the Year 2021).  Túto cenu udeľuje európska porota špecializovaných novinárov podľa prísnych výberových kritérií. Elektrická verzia modelu Expert poskytuje  profesionálne riešenia nových výziev v oblasti mobility v mestských oblastiach a tiež vo vidieckych oblastiach vďaka autonómii, ktorá vám umožňuje cestovať v pohodlí pri zachovaní všetkých užitočných vlastností. Peugeot Expert bol ocenený touto prestížnou cenou už druhýkrát, prvýkrát už v roku 2017.

S drobnými odlišnosťami

Moderné a čisté línie nového elektromobilu Peugeot e-Expert zdôrazňujú charakter výkonného úžitkového vozidla určeného pre každodenné použitie. Peugeot e-Expert je k dispozícii v 2 dĺžkach a ponúka niekoľko verzií, ktoré zodpovedajú rôznym potrebám firemných zákazníkov. Logo Peugeot, ktoré je súčasťou robustnej prednej masky, upúta na prvý pohľad a dokladá príslušnosť k elektrickým modelom značky. Zásuvka nabíjania je ľahko v dosahu, umiestnená v ľavom prednom blatníku. Vzhľadom k nie vždy priestorovo celkom dobre navrhnutým nabíjacím miestam by sme však ocenili nabíjací port skôr v zadnej časti vozidla. Predsa len by sa lepšie zapájal nabíjací kábel do zadnej časti vozidla a každopádne sa lepšie parkuje na nabíjacie miesto cúvaním. Hlavne keď vezmeme do úvahy rozmery vozidla. 

Sťahovanie bez emisií

Na zadných dverách takisto nájdeme odkazy na elektrický pohon vo forme nápisu e-Expert a špecifického dichroického loga Peugeot s modrými a zelenými tónmi. Peugeot e-Expert nestratil vzhľadom na vnútorné usporiadanie žiadnu z výhod verzií so spaľovacím motorom. Ponúka užitočný objem až 6,6 , užitočné zaťaženie až 1 275 kg, výšku do 1,90 m a takisto si zachoval svoju ťažnú kapacitu. S týmto ľahko ovládateľným vozidlom jednoducho zaparkujete kdekoľvek a vďaka elektrickému pohonu budete mať prístup aj do nízkoemisných zón veľkých európskych miest.

Bez batérie ani na krok

Úžitkový elektromobil Peugeot e-Expert môže byť vybavený vysokonapäťovou batériou s kapacitou 50 kWh umožňujúcu dojazd až 230 km  (podľa metódy WLTP) alebo batériou 75 kWh s maximálnym dojazdom až 330 km (podľa WLTP) dômyselne uloženú tak, aby sa nezmenšil priestor pre cestujúcich ani objem nákladového priestoru. Na batériu sa vzťahuje záruka 8 rokov/160 000 km pri garancii 70% kapacity batérie. Z osobnej skúsenosti vieme potvrdiť dojazd do 300 kilometrov, čo je stále skvelá hodnota. Osobne určite odporúčame batériu s väčšou kapacitou, zminimalizuje to počet nabíjaní a vám zvýši jazdný komfort a akčný rádius. 

A čo nabíjanie?

Pomocou štandardného kábla dodávaného v rámci základnej výbavy vozidla je možné e-Expert dobíjať z klasickej zásuvky. Špeciálny kábel, ktorý je možné objednať v rámci príslušenstva, v kombinácii so zásuvkou so zvýšeným výkonom skráti dobu nabíjania na 15 h. Peugeot e-Expert môžete dobíjať rýchlejšie a bezpečnejšie pomocou Wallboxu: dobitie do plnej kapacity je možné dosiahnuť za menej než 7,5 hodiny pomocou jednofázového Wallboxu o výkone 7,4 kW. Wallbox zaisťuje najbezpečnejší a najrýchlejší spôsob nabíjania. Parametre batérie umožňujú dobíjať elektromobil na rýchlonabíjacích staniciach s výkonom 100 kW, pričom jeho dobitie na 80% trvá iba 30 minút.

Dáva zmysel

Verím, že mestské dodávky budú v našich mestách čo najskôr široko rozšírené, zbavíme sa tak nielen emisne neefektívnych naftových vozidiel, ale zároveň aj hlučných. Kým kuriér odovzdá všetky zásielky, trvá to niekoľko minút a naftový pohon počuť široko-ďaleko. 

 

TECHNICKÉ ÚDAJE
Motor Elektrický, asynchrónny
Typ a kapacita akumulátora Li-ion, 70 kWh
Max. výkon 100 kW/136 k
Max. krútiaci moment 260 Nm
Dojazd 330 km
Pohon FWD
Prevodovka 1 – stupňová
ROZMERY, HMOTNOSTI A OBJEMY
Dĺžka 5 309 mm
Šírka (bez spätných zrkadiel) 1 920 mm
Výška 1 525 mm
Rázvor náprav 2 899 mm
Pohotovostná hmotnosť 1 989 kg
Objem batožinového priestoru 1 060 l
Zrýchlenie 0-100 km/h 12,1 s
Rozmer pneumatík 225/55 R17
SPOTREBA (počas testu)
Elektromotor
Mesto: 26 kWh/100 km
Diaľnica: 21 kWh/100 km
Okresky: 18 kWh/100 km
Dojazd 330 km
Maximálny nabíjací výkon 100 kW
Doba nabíjania 0 – 100% 45 min
Doba nabíjania 20 – 80% 30 min
CENA
Základná cena modelu 38 196
Základná cena testovanej verzie 44 376

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokSedany nesmú vymrieť. Toyota Crown prichádza v 4 rôznych podobách
Nasledujúci článokModernizovaná KIA XCeed prichádza vo výbave GT-Line a s výkonom 204 koní.