Domov News Dlhodobý test IONIQ 5 – Ako funguje karta Charge myHyundai?

Dlhodobý test IONIQ 5 – Ako funguje karta Charge myHyundai?

Ak sa chystáte na dovolenku, ani sa nezamyslíte, kde budete tankovať. Donedávna si v tomto mohli elektromobily nechať snívať, ale dnes je situácia úplne iná a vyskúšali sme riešenie, ktoré ponúka Hyundai. 

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=YBOreTVsI48]

Inak by to nedávalo zmysel

Predsa len, zakaždým sa registrovať do nabíjacej siete nového poskytovateľa, by bolo nesmierne otravné a asi aj nereálne. Preto vznikli rôzne balíky, ktoré v sebe zahŕňajú viacerých poskytovateľov a vám tak ostáva iba vybrať nabíjačku. My sme to vyskúšali s našim IONIQ 5 a kartou, ktorú pre svojich zákazníkov pripravil Hyundai. Celý program má názov Charge myHyundai a už na samotnej karte je vidieť, že značka chce vymazať obavy z cestovania elektrickým autom. 

Príliš dobré na to, aby to bola pravda?

„Priložíte kartu, pripojíte kábel a nabíjate,“ tak znie v skrátenej podobe text na zadnej strane. A realita? Totožná. Či už je to špičková diaľničná ultra nabíjačka Ionity alebo zabudnutý wallbox v centre Budapešti, karta nás nikdy nenechala v štichu. Najväčšou prekážkou bol častokrát neintuitívny systém danej nabíjacej stanice. Poďme ale k samotnému programu Charge myHyundai. Ten sa skladá z troch taríf. Prvá, bez mesačného poplatku, má názov Flex. Hodí sa najmä v prípade, ak najčastejšie nabíjate doma a verejné stanice využívate iba zriedkavo. Ak na to príde, za každý nabitý kilowatt zaplatíte 0,49 €, ale záleží od tarify daného poskytovateľa. Ak zas nabíjate prevažne mimo domu, zaujímavá by mohla byť stredná tarifa Smart, ktorá vás mesačne vyjde na 3,95 €, ale nabíjate za zvýhodnené ceny, ale naďalej sa budú líšiť podľa danej nabíjacej siete. 

Za dlhšie nabíjanie si priplatíte

Najlepším program je teda Easy, ktorý je oproti Smartu drahší o 3 € na mesiac (6,99 €), ale prestávate riešiť u koho nabíjate. Zakaždým to v prípade AC nabíjania bude 0,19 €/kWh a DC bude za 0,36 €/kWh. Pri oboch platí, že po prekročení 180 minút, respektíve 45 minút, priplácate 5 centov za minútu. Ak ste však veľký cestovateľ a chcete sa spoľahnúť výhradne na overenú sieť Ionity, zaujímavý je aj voliteľný balík Ionity Premium, za 7,49 € mesačne. V ňom máte zľavu 15 centov na každú nabitú kWh. Viete si ho uplatniť aj k bezplatnému tarifu Flex, takže voľba je len na vás. 

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=YBOreTVsI48]

Ale kartička Charge myHyundai vás podrží kdekoľvek sa vyberiete, keďže obsahuje takmer 550 tisíc nabíjacích staníc v 27 európskych krajinách. K tomu je tu ešte rovnomenná aplikácia, v ktorej si okrem faktúr môžete vopred vyhľadávať svoje obľúbené nabíjacie stanice a uistiť sa, že daný poskytovateľ podporuje program Charge myHyundai. Ale z našej skúsenosti treba priznať, že by ste museli mať veľkú smolu, aby ste natrafili na stanicu mimo tejto siete.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.7 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokBMW Vision Neue Klasse – budúcnosť je futuristická
Nasledujúci článokElektrická beštia Zeekr 001 FR: čínska odpoveď na Teslu Model S Plaid