Domov News TEST Kia ceed Sport – kompakt so super výbavou, chýba len…

TEST Kia ceed Sport – kompakt so super výbavou, chýba len…

Foto: startstop.sk, Marek Gorozdos

Nenápadné auto, ale čím viac času sme strávili za jeho volantom, tým viac nám dávalo zmysel. A keď sme si spočítali 2+2, vyšlo nám, že aktuálne by ste na automobilovom trhu len ťažko hľadali férovejšie znejúcu ponuku na pomer cena/úžitková hodnota.

Kia ceed je stálica slovenského automobilového priemyslu, slovenského trhu, slovenských firiem aj slovenských domácností. Aj keď klasické spaľovacie vozidlá ohrozujú čoraz prísnejšie emisné normy, Kia okrem uvádzania nových a pokrokových elektromobilov nezabúda ani na modely, ktoré tvoria gro jej predaja na Slovensku. Koncom roka sa nám do redakcie dostala Kia ceed v limitovanej edícii Sport a toto sú veci, ktoré o nej musíte vedieť.

Kia ceed Sport
Foto: startstop.sk, Marek Gorozdos
Sport

Kia ceed v karosárskej verzii hatchback je typickým zástupcom nižšej strednej triedy. V porovnaní s konkurenciou boduje najmä bohatou základnou aktívnou i pasívnou bezpečnostnou výbavou, sympatickým a nekonfliktným dizajnom a výkonným preplňovaným štvorvalcovým benzínovým motorom 1,5 T-GDi. Auto vyrábané v Tepličke nad Váhom pri Žiline však teraz môžete objednávať aj v špeciálnej edícii Sport. Tá obsahuje napríklad 17-palcové zliatinové disky kolies, ktoré sú inak vyhradené pre najvyšší stupeň výbavy GT-Line. Športovo ladený vizuál je podporený čiernymi krytmi spätných zrkadiel či zatmavenými zadnými bočnými oknami. O zadných svetlách, ktoré akoby vyšli z tuningového obchodu, nemá ani zmysel písať.

Foto: startstop.sk, Marek Gorozdos

V kabíne Kia ceed Sport sa môžete tešiť na čiernou látkou čalúnený strop a čalúnenie sedadiel v kombinácii látky a umelej kože so šedým prešívaním a hliníkové pedále. Nepríjemnejším kontrastom k peknému zovňajšku a pohodovej atmosfére aj v kabíne je absencia bezkľúčového otvárania dverí a zastaralého podsvietenia tlačidiel. Kľúč musíte dokonca strkať do zapaľovania a oranžové podsvietenie bolo zastaralé už pred 15 rokmi. Oproti výbave Gold, z ktorej Sport vychádza, má elektronickú parkovaciu brzdu.

Kia ceed Sport palubná doska
Foto: startstop.sk, Marek Gorozdos
Sadni a jazdi

Kombinácia dobre poskladanej manuálnej prevodovky s presnými dráhami radenia a ideálnym tvarom radiacej páky so štvorvalcovým benzínovým motorom s veľkým hladom po otáčkach, je už doslova recept ako zo starej školy. Keď k tomu pridáte na danú kategóriu nadpriemerný výkon 160 koní, strmý prevod riadenia a dobre vyladený podvozok, ostrejšia jazda vo vás dokáže vyvolať úsmev na tvári. Podvozku isto prepáčite malé zaváhania pri prejazde nerovností, pretože na volante neustále cítite limity priľnavosti predných kolies v zákrutách i na vlhkej zimnej vozovke. Po dynamiku si treba zájsť za hranicu 4000 ot./min., ale v podstate všetky predbiehacie manévre dokážete bezpečne uskutočniť na treťom prevodom stupni. Obmedzovač otáčok sa totiž prihlási k slovu až za hranici 150 km/h.

Kia ceed Sport prístrojový panel
Foto: startstop.sk, Marek Gorozdos

Zvoľnite tempo a ceed bude cestovať do 6 litrov na 100 km/h, na okreskách to zvládne ešte o liter menej. Na diaľnici ani v meste síce nedokáže byť tak úsporne efektívny ako konkurenčné mild-hybridy, ale rozdiel nie je veľký. V prospech T-GDi navyše hrá aj nižšia cena. A pod plynom má naozaj pekný zvuk.

Pragmaticky zvolená výbava

Jednotlivé časti palubnej dosky i obkladov dverí sú robustné a vyhotovené z mäkčených plastov. Počas testu sme nezaznamenali žiadne vŕzganie. Virtuálny kokpit tu nehľadajte, Kia ceed Sport dala prednosť klasickým analógovým budíkom doplnených o malý 4,2-palcový LCD displej palubného počítača. Tempomat tu je tiež, ale nemá adaptívnu funkciu. Na rozdiel od výbavy Gold sa tu nachádza 10,25-palcová obrazovka multimediálneho systému, čo znamená, že na pripojenie Apple CarPlay/Android Auto je potrebné mať kábel. Už tradične má ceed vyhrievanie predných sedadiel i volantu či 2-zónovú klimatizáciu. V prípade verzie Sport sú štandardom aj full-LED predné svetlá s LED prednými hmlovkami. Zadná parkovacia kamera s kvalitným obrazom poskytuje dobrý prehľad o dianí za autom aj v noci.

Kia ceed Sport manuálna prevodovka
Foto: startstop.sk, Marek Gorozdos

Kia ceed Sport má všetko, čo budete potrebovať ku každodenným povinnostiam. Takmer 400-litrový kufor, charizmatický motor, solídne spracovanie, jednoduché ovládanie základných funkcií veľkými tlačidlami, 7-ročnú záruku i rozumné prevádzkové náklady. Kto sa chce viac rozmaznávať, musí si priplatiť – tak to vždy bolo, aj vždy bude. Aktuálne je však Kia ceed Sport za 22.190 € v tejto konfigurácii obchodom roka.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.2 / 5. Počet hodnotení 366

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokShelby Series 2 sa vráti s vysokou cenou aj elektrinou
Nasledujúci článokChystá sa BMW Art Car #20