Domov News Steve McQueen miloval toto Ferrari 275 GTB/4, teraz si hľadá nového majiteľa

Steve McQueen miloval toto Ferrari 275 GTB/4, teraz si hľadá nového majiteľa

Toto Ferrari 275 GTB/4 je ozajstný klenot. Keď sa niečo tak raritné objaví na trhu so zberateľskými kúskami, každý fajnšmeker spozornie. Tento rok sa do dražby dostane veľmi cenené Ferrari z roku 1967, ktoré má v kolónke prvý majiteľ zapísané legendárne meno Steve McQueen.

Ferrari 275 GTB/4 patrí medzi tie najunikátnejšie kúsky na svete. A keď sa jeho unikátnosť spojí s menom legendárneho Steva McQueena, vznikne niečo špeciálne. Herec a pretekár v jednej osobe, ktorý niesol hrdo svoju prezývku „King of Cool“, dokázal ovládnuť Hollywood. Ak ste ešte nevideli niektoré z jeho filmov, určite si bežte pozrieť napríklad Bullittov prípad s legendárnym Fordom Mustang, alebo aj Veľký útek či Le Mans.

Sláva, ženy a autá

Okrem Hollywoodu a krásnych žien sa podarilo McQueenovi získať do svojej garáže veľké množstvo skvostných automobilov, ktorých cena je dnes pomerne vysoká. Okrem rozličných motoriek sa pod strechou jeho garáže nachádzali napríklad Ford Mustang GT fastback, Jaguar XKSS a údajne aj štyri kúsky Ferrari. A práve jedným z tohto talianskeho kvarteta je model 275 GTB/4, ktorý si už čoskoro nájde nového majiteľa.

Zdroj: Tim Scott, Courtesy of RM Sotheby´s

Šasi tohto modelu nesie číslo 10 621 a jeho výroba prebehla ešte počas roku 1967. Pôvodne mal tento model hnedú farbu s názvom Nocciola a interiér potiahli čiernou kožou s príznačným názvom Nero. Veľmi významný importér automobilov do USA, Luigi Chinetti, sa postaral o dovoz tohto kúsku, kde si ho samotný Steve McQueen vyzdvihol v dealerskom zastúpení Hollywood Sport Cars.

Zopár úprav

Ako to už býva zvykom, v pôvodnej špecifikácii auto zostalo len veľmi krátku dobu. McQueen využil svoje konexie a kontaktoval svojho priateľa Lee Browna, ktorý sa postaral o zmenu farby laku karosérie. Práve Brown sa podieľal aj na úpravách filmového Mustangu pre film Bullittov prípad, takže sa stal jasnou voľbou aj na úpravu 275 GTB/4.

Charakteristická farba pre značku Ferrari s názvom Rosso Corsa sa však nestala tou vyvolenou. McQueen sa rozhodol pre iný odtieň s názvom Chianti Red. Šlo o takpovediac mix červenej a hnedej, ktorá veľmi dobre ladila s typológiou luxusného modelu GT. Okrem farby si McQueen vybral aj nové disky kolies Borani a aerodynamické zrkadlo na blatníku. Všetky spomínané komponenty pochádzali z modelu 275 GTS NART Spider, ktoré sa podarilo známemu hercovi rozbiť.

Mnoho majiteľov, kto bude ďalší?

Tento kúsok sa v roku 1976 dostal do rúk policajného dôstojníka z Los Angeles, ktorý s ním havaroval a posunul ho v nepojazdnom stave ďalej. Jeho novým majiteľom sa stal istý podnikateľ Robert Panella z Kalifornie. Ten však mal tiež zálusk na model GTS NART Spider a tak sa rozhodol, že si model GTB prestavia. Ako ubiehali roky, vozidlo striedalo majiteľov, až sa ľudia od Ferrari Classiche pustili do rozsiahlej a veľmi finančne náročnej renovácie.

Toto vozidlo následne putovalo v roku 2013 do zbierky britského zberateľa Davida Mooresa. Auto sa dostalo aj do viacerých publikácií, stalo sa súčasťou expozície Museo Ferrari v Maranelle a dnes hľadá svojho nového majiteľa. Jeho dražba prebehne 18., respektíve 19. augusta. Presnú cenu nepoznáme, no najlacnejšie kúsky modelu 275 sa predávajú za zhruba 2 milióny dolárov. Ak ide o výnimočný kúsok, cena môže dosiahnuť aj štvornásobok. Uvidíme, či sa práve tento kúsok nestane novým rekordmanom.

Zdroj: Tim Scott, Courtesy of RM Sotheby´s

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.7 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článok632 koní a spotreba benzínového dvojlitra. Dva úsporné rýchliky, ktoré vás nezoderú z kože
Nasledujúci článokJaguar Land Rover končí, čo bude nasledovať?