Domov News AndroidAuto ako ho poznáme skončí, integrované bude priamo do vozidla

AndroidAuto ako ho poznáme skončí, integrované bude priamo do vozidla

MONTREAL, CANADA - JULY 15, 2018: Google android Auto application on a cell phone. Android Auto is a smart driving companion.

Aktuálna funkcia AndroidAuto je priamo naviazaná na telefón, ktorý musí byť zapnutý. Google od roku 2017 pracuje na softvéri, ktorý by bežal na hardwary samotného vozidla.

Terajší trend je jednoznačne daný. Auto a telefón ide bezprostredne k sebe. Každý z nás si dobre pamätá na časy, kedy sa za aktivačné poplatky platili nehorázne peniaze a taktiež samotné mobily stále zopár desaťtisíc korún. S digitalizáciou sa pomaličky začali párovať aj telefóny v autách. Jediným možným spôsobom ako zodvihnúť telefón v aute bolo nainštalovať dlhú anténu na strechu vozidla.

Vývoj však pokračuje stále ďalej a napreduje míľovými krokmi. V roku 2000 sa k nám dostalo Bluetooth pripojenie a nasledované bolo náušnými slúchadlami a handsfree sadou. Automobilky sa však posúvajú a štandardy sa takisto navyšujú. Pripojenie Bluetooth je už štandardom pri všetkých vozidlách. Každý systém je iný a tak aj Bluetooth bolo potrebné obmeniť, lepšie povedané mu pridať trošku šťavy.

Android Auto using Google Maps

Nie však iba telefóny ale aj samotné automobilky akoby zaspali dobu a ich navigačné systémy na to neboli uspôsobené a stáli nemalé peniaze. Všetko sa začalo presúvať do online sveta a tak MP3 a vstavaná navigácia boli nahradené službami Waze / Google maps a Spotify.

AndroidAuto treba mať v telefóne

Mnoho systémov je v aute nevyužívaných a tak je obrazovka iba zdrojom pre vyššie uvedené aplikácie. Ide však iba o software telefónu. Pre konektivitu mobilu s autom je potrebné použiť kábel alebo sa pripojiť pomocou integrovanej Wi-Fi a tak sa potom všetko, čo vidíte na obrazovke telefónu premietne na displej vo vozidle.

Okrem pripojenia k infotainmentu bola možnosť obrazovky telefónu. Tá však bola spoločnosťou Google zrušená a premenovaná na Google Assistent. Nejde však o koniec AndroidAuto. Google tento rok uvoľnil geografickú členitosť pre ďalšie navigácie – okrem Waze-u a Google Maps. Google však pokračuje. Od roku 2017 usilovne pracujú na systéme Android Automotive OS, ktorý má AndroidAuto nahradiť, prípadne pracovať spolu s ním.

Android Auto using Google Play Music
O čo teda ide?

Ak ste vlastníkom staršieho telefónu, tak AndroidAuto vám vie niekedy aj pekne zavariť. Pripojenie nie je ideálne a niekedy mapy nekorešpondujú s realitou a lacnejšie telefóny sa tak počas pripojenia musia nabíjať. Nový systém Android Automotive OS má však vyriešiť to, že šťavu bude ťahať z hardwaru vozidla. Vzhľad by mal ostať nezmenený.

AAOS je vo vývoji už zopár rokov, no aktuálne je možné tento systém nájsť iba v 15 modeloch. Takmer polovica z týchto modelov je značky Volvo. Partnerstvo s Googlom však naviazali aj automobilky Honda a Ford. Je teda len otázkou času, kým sa s novým systémom začneme stretávať aj v bežnej praxi.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 2 / 5. Počet hodnotení 5

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJtechcrunch.com
Predchádzajúci článokNestačí vám klasické BMW M3 Competition? AC Schnitzer má pre vás riešenie
Nasledujúci článokPrešov sa dočkal, otvorili juhozápadný obchvat mesta