Vlastníte auto s pohonom všetkých kolies, a tak si myslíte, že vás sa zimné pneumatiky netýkajú? Nuž, presvedčte sa sami, ako si viedla štvorkolka na letných v porovnaní s dvojkolkou na zimných. 

Hoci by sme si mysleli, že zimné pneumatiky sú logickou voľbou, ešte stále je aj v našej krajine veľa ľudí presvedčených, že ak majú pohon všetkých štyroch kolies, prezúvanie na zimné kolesá sa ich netýka. To síce môže byť v niektorých (ojedinelých) prípadoch pravda, napríklad ak je auto obuté na celoročných pneumatikách, respektíve na terénnych pneumatikách označených ako M+S, teda Mud and Snow. No tu je ale potrebné poznať rozdiel medzi bežným SUV, respektíve autom s pohonom všetkých kolies a terénnym autom. A určite sa všetci zhodneme, že predsa len nájdeme určitý rozdiel medzi Land Roverom Defender, respektíve Mercedesom triedy G a povedzme Škodou Karoq 4×4.

Predný pohon, zadný pohon, alebo 4×4? Nie je štvorkolka ako štvorkolka

A presne to sa rozhodla otestovať aj redakcia Tyre Reviews. Ak ignorujeme skutočnosť, že vozidlá typu 4×4 majú len trakčnú výhodu oproti vozidlám s pohonom dvoch kolies a vezmeme do úvahy, že majú presne to isté riadenie a brzdy ako tie isté modely s pohonom len dvoch kolies, majú štvorkolky skutočne až takú výhodu, že dokážu aj s letným obutím na snehu poraziť ich náprotivky s predným pohonom, ktoré sú obuté na zimných pneumatikách?

Pneumatiky, ktoré boli použité v tomto teste, sú Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3 v prípade letných pneumatík pre BMW X1 s pohonom všetkých kolies a Goodyear UltraGrip Performance Gen-1 v prípade zimných pneumatík pre BMW X1 s pohonom prednej nápravy. Okrem týchto rozdielov sú oba modely totožné. Obe autá majú dokonca aj rovnaké disky, sú nafúkané na rovnaký tlak a majú rovnaké indexy rýchlosti a zaťaženia. Všetky testy boli uskutočnené v severnom Fínsku v arktickom testovacom zariadení spoločnosti Goodyears.

Tu je video, ktoré ukáže viac ako tisíc slov. 🙂

4WD VS Winter Tyres - Do you need winter tyres if you have 4WD?

Ak patríte medzi tých motoristov, ktorí si všetko nechávajú na poslednú chvíľu a ešte stále nemáte zimné pneumatiky, tu sú výsledky testov nemeckého ADAC.

Aké zimné pneumatiky kúpiť? Toto sú tie najlepšie podľa nemeckého ADAC

Viete, ako to vlastne je so slovenskou zákonnou povinnosťou prezuť na zimné pneumatiky?

Máte už prezuté na zimné gumy? Ak nechcete pokutu, mali by ste tak rýchlo spraviť

Zdroje: YouTube | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTakto Tesla oklamala policajta: Pán vodič, odložte ten počítač!
Nasledujúci článokTest Škoda Fabia 1.0 TSI Monte Carlo, ako svieti a čo tie 18-palcové disky?