Domov VIDEO Palubná kamera zachytila úder blesku do auta! Dokáže nás vozidlo ochrániť?

Palubná kamera zachytila úder blesku do auta! Dokáže nás vozidlo ochrániť?

Keď udrie blesk, je to vždy nepríjemný moment prekvapenia, ba až strachu. No čo sa stane, ak vás blesk zasiahne počas jazdy autom?

Teoreticky, ľuďom v osobnom vozidle nehrozí pri zásahu bleskom žiadne nebezpečie. Teda aspoň to hovorí fyzika. Berie sa však do úvahy automobil so strechou, čiže kabrioletom sa nateraz vyhneme. Koniec koncov, kto by jazdil počas búrky bez strechy… Automobil vytvorí tzv. Faradayovu klietku – jej vnútro je chránené voči pôsobeniu vonkajších elektrických, elektrostatických alebo elektromagnetických vĺn. Blesk, alebo teda elektrický náboj, sa sústreďuje len na povrchu vodiča, nie v jeho objeme. Pomenovanie má podľa svojho vynálezcu – anglického fyzika Michaela Faradaya.

Okrem toho, automobil od zeme izolujú pneumatiky, ktoré nie sú vytvorené z vodivého materiálu. To v konečnom dôsledku znamená, že pri údere bleskom prejde elektrický výboj po karosérii do zeme a pasažieri vo vnútri vozidla (pokiaľ sa priamo nedotýkajú žiadnej vonkajšej kovovej časti) by mali byť v poriadku.

Na druhej strane, elektronika auta tento úkaz nemusí prežiť bez ujmy. Okrem požiaru môže dôjsť k totálnemu poškodeniu elektrických a elektronických systémov auta, ale aj k poškodeniu laku v okolí miesta zásahu. Časté je vypálenie laku, ktoré na prvý pohľad pripomína hrdzavé škvrny alebo pozostatky zvárania.

Potvrdzuje to aj nedávny prípad, ktorý bol zaznamenaný na palubnú kameru. Počas búrky neďaleko mesta Waverly v americkom štáte Kansas zasiahol blesk idúci Jeep Cherokee minulej generácie, označenej aj ako WK2, a to hneď niekoľkokrát.

Blesk zasiahol auto v čase, kedy sa vodič pomaly blížil k frekventovanej križovatke. Zo záznamu palubnej kamery je vidieť, že zásah bleskom našťastie nespôsobil požiar, no je jasne vidieť, že minimálne elektronika vozidla bola poškodená. Podľa dostupných informácií sa vo vozidle nachádzala rodina s troma malými deťmi, našťastie, nikto z nich nebol zranený.

Zhrnutie? Teória Faradayovej klietky v súvislosti s bleskom a osobným vozidlom bola potvrdená. A hoci sa nikomu okrem auta nič vážne nestalo, podobný zážitok by sme jednoznačne nechceli zažiť na vlastnej koži.

06-25-2021 Waverly, KS - Lightning Strikes Vehicle

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokMilujete pach benzínu? Ford predstavil parfém s vôňou benzínu Mach-Eau!
Nasledujúci článokTEST Honda Forza 125 najmenšia z rodiny maxiskútrov. Čím nás prekvapila ?