Domov VIDEO TEST čínskej Škody Kodiaq GT – Prepadák alebo exkluzivita?

TEST čínskej Škody Kodiaq GT – Prepadák alebo exkluzivita?

Najdrahšia Škoda u nás je Enyaq Coupé RS iV, ktorý štartuje tesne za hranicou 60 000€. Respektíve bol, nakoľko teraz si u nás môžete objednať Škodu, ktorá je raritnejšia než bársaký superšport.

Každí sme už na vlastné oči videli Ferrari, alebo Porsche, ale verím, že čínsky Kodiaq GT ste u nás ešte nevideli. A prekvapovať nebude iba svojim vzhľadom, ale aj cenovkou, ktorá z neho robí najdrahšiu Škodu, akú viete dostať. A my sme ju mohli otestovať a zistiť, v čom sú zásadné rozdiely oproti Kodiaqu, aký dobre poznáme.

Testujeme Čínsky Kodiaq GT za takmer 70 000€ - Prepadák alebo unikát?

Dizajnový kúsok

Výnimočnosť Kodiaqu GT, oproti jeho európskemu náprotivku pritom nie je na prvý pohľad zrejmá. K nám sa dováža predfacelift, ktorý sa nijako výrazne neodlišuje od toho, ktorý sme poznali aj u nás. Predná časť je na oko identická, až bližší pohľad ukáže upravenú prednú masku a nárazník. Sklamaním sú svetlá, ktoré nie len, že nedisponujú Matrix LED technológiou, ale nie sú ani automatické.

Jedinou šikovnou vychytávkou je prisvecovanie zákrut. Bočná línia a hlavné zadná časť je miesto, kde to na “GTečku” žije. Ostro zvažujúca sa strecha vytvára siliuetu SUV-coupé (viem, aj mne to pomenovanie nepripadá správne) a doplnená je o výrazný strešný spojler. Zadné svetlá pripomínajú tie z faceliftovaného Kodiaqu a dokonca tu je dvojica pravých koncoviek výfuku. Kufor je pochopiteľne menší, jeho objem klesol na 463 litrov a taktiež úplne chýbajú rôzne šikovné simply clever riešenia, aké poznáme u nás.

Ostrý len na oko

Na papieri to vyzerá s Kodiaqom GT náramne dobre. Pod kapotou je 2,0 TSI z predchádzajúcej generácie Octavie RS a ponúka 220 koní (162 kW) s krútiacim momentom 350 Nm. Výkon posiela skrz 7 stupňovú prevodovku DSG na všetky štyri kolesá. Nenechajte sa však zmiasť športovým dizajnom, Kodiaq GT je hlavne o komforte. Žiadne dynamické výstrelky od neho nečakajte. Naopak, s nerovnosťami si za cenu mierneho zhupnutia poradí krásne. Reakcie na plyn sú taktiež pocitovo svižnejšie, než pri našich agregátoch. Spotrebu však budete len ťažko krotiť pod hranicu 10 litrov.

Za exkluzivitu sa platí

Cena je pri Škode Kodiaq GT veľmi bolestivá záležitosť. Auto musí byť dovezené až z ďalekej Číny, čo je samo o sebe nákladné. Následne musí prejsť homologizáciou a kontrolou originality. Celý tento proces cenovku nafúkol až na 62 500€. Ak však chcete mať výnimočné auto, musíte prekusnúť vyššiu cenu a nájsť vybraného predajcu, ktorý vám auto privezie. Do testu nám Kodiaq GT zapožičal Auto Lamač, ktorý k autu pridáva 2 ročnú záruku s neobmedzeným počtom kilometrov a následne možnosť servisu priamo v autorizovanej prevádzke. Škoda Kodiaq GT tak potvrdzuje, že za výnimočnosť sa platí vysoká cena.

Testujeme Čínsky Kodiaq GT za takmer 70 000€ - Prepadák alebo unikát?

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokProdrive P25 – legendárna Impreza je späť. Jej cena je šialená
Nasledujúci článokNová Kia Niro má slovenské ceny. Veľa muziky za veľmi prijateľnú cenu