Domov News ROZHOVOR: bio-zložka neničí autá, je však nebezpečná pre…

ROZHOVOR: bio-zložka neničí autá, je však nebezpečná pre…

Musíte pri tankovaní vypnúť motor? Má aditivované palivo význam? Tieto, ale aj mnohé ďalšie otázky ste nám písali na náš Instagram a my sme sa s nimi vybrali na Tanker Čaradice, aby sme sa ich opýtali samotného manažéra sietí čerpacích staníc Tanker Andreja Kubiša.

Tankovanie tu s nami je už takmer 100 rokov a je jasné, že za tak dlhý čas sa objavilo množstvo poloprávd a vlastných názorov na to, ako sa to vlastne celé má robiť. Alchýmia je už samotný čerpací stojan. Nie je dôležité len zobrať do ruky tú správnu tankovaciu pištoľ, ale dokonca si musíte dať pozor, aby vás pumpa “neokradla”. Niektorí totiž evidujú, že v momente, ako zobrali do ruky tankovaciu pištoľ, už sa začali točiť peniaze. Ako nám Andrej Kubiš objasnil, takáto praktika je pri moderných stojanoch s digitálnymi ukazovateľmi nereálna.

Treba pridávať aditívum a škodí bio-zložka? - ROZHOVOR

Ale ak by náhodou zákazník spozoroval, že so stojanom a jeho meraním je niečo zle, mal by okamžite upozorniť personál. Na toto celé dokonca dohliada aj špeciálny kontrolný orgán, Slovenská legálna metrológia. Tá čerpacie stanice náhodne kontroluje, aby sa presne niečo takéto nestalo.

Ako je to s tým telefonovaním?

V prípade telefonovania hovoríme skôr o prevencii. Odpútava pozornosť a môže sa tak stať, že príde k nejakej nehode alebo nesprávnej manipulácii s pištoľou. Isté riziko, že elektromagnetické žiarenie z mobilného telefónu by mohlo vytvoriť iskru, ktorá by mohla zapáliť výpary paliva, existuje. Ale jej pravdepodobnosť je natoľko minimálna, že si skôr dajte pozor na to, aby ste natankovali správne palivo.

Pre fanúšikov motoršportu nie je ničím nezvyčajným, že počas tankovania motor beží. Ale na čerpacích staniciach by ste zrejme boli terčom zhrozených pohľadov a otázok, či tu chcete všetkých odpáliť. Podobne ako s telefonovaním, aj tu ide o prevenciu. V zimných mesiacoch je to pre auto oveľa zdravšie, ak necháte motor bežať, hlavne ak je ešte studený.

Vo videu nižšie sa ďalej dozviete ako je to s nastavovaním cien, aký je pôvod paliva na slovenských čerpacích staniciach, či sa prémiové palivo nachádza v rovnakej nádrži s obyčajným a množstvo ďalších zaujímavých vecí zo zákulisiach pumpy.

Treba pridávať aditívum a škodí bio-zložka? - ROZHOVOR

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.3 / 5. Počet hodnotení 105

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokBurmester, 4D zvuk, je vám to málo? Pripravte sa na Dolby Atmos podcasty
Nasledujúci článokPremiéra Porsche Macan je za dverami, máme prvé info o technike