Domov Lifestyle TOP 10 najlepších momentov v dejinách motoršportu

TOP 10 najlepších momentov v dejinách motoršportu

Motoršport je plný príbehov a silných emócií. Niektoré okamihy z pretekárskych tratí sa zapísali do histórie a s obdivom ich spomíname pri pive dlhé desaťročia. Toto je top 10 najlepších momentov v histórii motoršportu.

1. Hamiltonov titul v F1 v roku 2008

Napínavé finále sezóny Formuly 1 v roku 2008 bolo svedkom jedného z najdramatickejších kôl rozhodujúcich o titule všetkých čias, keď Lewis Hamilton predbehol Tima Glocka v poslednom kole a v celkovom hodnotení porazil Felipeho Massu o jeden jediný bod. Massa síce domácu Veľkú cenu Brazílie vyhral, ale Hamiltonovi stačilo piate miesto na to, aby sa v tom čase stal najmladším majstrom sveta F1 v histórii. Po nečakanom predbiehacom manévri v poslednom koles Hamiltonova vtedajšia priateľka Nicole Scherzinger skákala v boxoch McLarenu viac než na všetkých koncertoch Pussycat Dolls dohromady.

Lewis Hamilton Wins First World Title | 2008 Brazilian Grand Prix | Race Highlights

Išlo o veľkú vec. Domáci Brazílčania boli navnadený na oslavy majstrovského titulu svojho miláčika Felipeho Massu. Pred tohtoročnou Veľkou cenou Brazílie nemecký jazdec Timo Glock priznal, že na letisko v roku 2008 odchádzal v sprievode početnej policajnej eskorty. Táto udalosť nebola bežným športovým momentom, akých aj v F1 býva veľa. Glock sa s Massom nerozprával dlhé roky. Massa titul v F1 nikdy nezískal.

2. Blamáž Toyoty v poslednom kole Le Mans v roku 2016

Toyota mala konečne vyhrať svoju prvú 24-hodinovku v Le Mans od svojho návratu v roku 2012, no japonský výrobca prežil mimoriadne kruté sklamanie, keď sa jeho vedúce vozidlo s číslom #5 na začiatku posledného kola zastavilo a vedenie odovzdalo Porsche. Tím Toyota zostal zničený, zatiaľ čo Porsche prišlo k celkovo 18-temu víťazstvu v Le Mans ako slepé kura k zrnu.

24 Hours of Le Mans 2016 - Drama Finish

Päť ročníkov pred tým skončila Toyota v Le Mans druhá. Napokon rovnaké umiestnenie zaznamenala aj v roku 2016 po obrovskej smole. Riaditeľ Toyoty Aki Toyoda to vtedy zobral s pokorou a športovo. „Tento rok sme spoznali horkosť motoristického športu. Ale nenechajte sa pomýliť, budúci rok sme v Le Mans opäť a postavíme ešte lepšie auto. Ďakujeme všetkým súperom, predovšetkým Porsche a Audi.“ Prvé víťazstvo zaznamenala Toyota v Le Mans až v roku 2018. Odvtedy však tieto preteky iného víťaza nepoznajú. Plynie z toho jednoznačné ponaučenie. Nikdy sa nevzdávajte!

3. Víťazstvo Jackieho Stewarta na Veľkej cene Nemecka v roku 1968

Lietajúci Škót Sir Jackie Stewart vyhral Veľkú cenu Nemecka v „Zelenom pekle“ o neuveriteľné štyri minúty pred Grahamom Hillom v mokrých a hmlistých podmienkach. Steward Norschleife pritom nenávidel a nemusel ani pretekanie v daždi a hmle. Po pretekoch povedal, že počas jedného kola prežil viac strachu ako väčšina ľudí za celý život. Viditeľnosť bola totiž takmer mizerná a jazdci išli takmer poslepiačky. Dva roky pred tým Steward takmer zahynul na okruhu v belgickom Spa, keď havaroval v rýchlosti 270 km/h.

Grand Prix (1968)

4. Víťazstvo Stirlinga Mossa na Mille Miglia v roku 1955

Sir Stirling Moss vyhral klasiku Mille Miglia s ohromujúcou priemernou rýchlosťou 99 míľ za hodinu na 1000 míľach kľukatých talianskych cestách v čase, keď bola bezpečnosť v motoristickom športe minimálna. Britská pretekárska ikona sedela za volantom Mercedesu 300 SLR s číslom 722 a s navigátorom, motoristickým novinárom Denisom Jenkinsonom, ktorý priviedol dvojicu k víťazstvu, napriek silnému odporu tímu Scuderia Ferrari. Napríklad taký Fangio pretekal sám, pretože preteky boli natoľko nebezpečné, že nechcel mať na svedomí iný ľudský život s výnimkou toho svojho. To ho možno stálo víťazstvo, pretože Jenkinson pomohol Mossovi vyhrať vďaka skvele pripravenému rozpisu. Vzhľadom na dĺžku pretekov musel mať ten rozpis hrúbku minimálne telefónneho zoznamu obyvateľov New Yorku…

Stirling Moss on the 1955 Mille Miglia win and Denis Jenkinson

5. Súboj Nigela Mansella a Nelsona Piqueta na Veľkej cene Británie v roku 1987

Súboj titanov. Nigel Mansell ukázal extrémnu drzosť a odhodlanie poraziť svojho úhlavného rivala a tímového kolegu z Williamsu Nelsona Piqueta a vyhrať Veľkú cenu Británie v roku 1987 v Silverstone pred obrovským davom svojich fanúšikov. Po štarte z druhého miesta si Mansell držal svoju pozíciu, ale kvôli vibráciám od pneumatík potreboval zastávku v boxoch. Britský jazdec sa však nevzdal, tlačil na pílu, hnal svoju formulu na absolútne limity, jazdil o vyše sekundu rýchlejšie časy na kolo, aby Piqueta napokon dostihol 2 kolá pred koncom a v zákrute Stowe predviedol úchvatný predbiehací manéver.

Mansell vs Piquet Silverstone 87

POKRAČOVANIE NA ĎALŠEJ STRANE

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.5 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

1
2
Predchádzajúci článokToto im nevyšlo. Pozrite sa, ako bude vyzerať Fiat Abarth 500e
Nasledujúci článokTEST Kia Ceed 1,5 T-GDi GT-Line: univerzálna voľba