Jednou z najhorúcejších tém vo svete automobilizmu je elektromobilita. Pohon, ktorý by mal zabezpečiť väčšinu priemyslu v najbližších dekádach sa pomaly stáva čoraz dostupnejším a hlavne lákavejším. Sčasti za to môžu narastajúce ceny palív, no hlavne fakt, že vo viacerých metropolách začína platiť zákaz vjazdu dieslových áut. A práve nemecký Volkswagen je automobilka, ktorá sa teší veľkej obľube dieslu pod kapotou.

Zdá sa však, že sa tento druh spaľovacieho motoru pomaly dostane do úzadia aj pri VW. Jeho smerovanie na najbližšie roky je totiž striktne nasmerované k elektromobilite. Má to však jeden podstatný háčik. Vo Volkswagene sa pravdepodobne trošku prepočítali, keď odhadovali náklady na spustenie elektrifikácie.

Podľa pôvodných odhadov mal koncern do ekologického pohonu zainvestovať približne 20 miliárd eur. Podľa šéfa koncernu Herberta Diessa, bude táto suma o niečo vyššia. Náklady mali byť rozpočítané až do roku 2030, kedy by mala mať elektrina v portfóliu Volkswagenu a jeho dcérskych značiek stabilné miesto. Diess sa o konkrétnej sume navýšenia nevyjadril, no ako jeho hlavný dôvod uviedol to, že konkurencia je pred VW napred. 

Zástupcovia koncernu pritom počítajú s tým, že do polovice 20. rokov tohto storočia by mali dokopy všetky dcérske spoločnosti predávať približne 80 elektrických modelov. Do tohto portfólia prispeje samozrejme aj česká Škoda, ktorá by už o dva roky mala predávať svoje vôbec prvé elektrické auto. Podľa zástupcov koncernu je jedna z ciest zaobstarania finančných prostriedkov navýšenie ziskovosti značky Volkswagen. Tá sa v tomto čase nachádza na úrovni 4,1% a do 2025 by sa mala dostať až na 8%.

Ďalšou a omnoho zaujímavejšou informáciou je, že koncern VW dokonca uvažuje o odpredaji či osamostatnení niektorej zo svojich značiek. Pravdepodobne sa bude jednať o jednu z luxusných divízií ako sú Lamborghini, Bentley, Bugatti či Porsche. Do úvahy však viac prichádza osamostatnenie luxusnej divízie, nakoľko odpredajom by mohol koncern viac stratiť ako získať. Každopádne tieto informácie by nemali nijako ohroziť fakt, že Volkswagen už čoskoro začne presedlávať na kompletne elektrický pohon a bude tak konkurovať Tesle či iným elektrickým automobilkám a ich modelom.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokSEAT predstavuje novú vlajkovú loď a konkurenta pre Kodiaq: SUV Tarraco
Nasledujúci článokFord Ranger Raptor: Čo ponúkne pick-up ladený vo Ford Performance?
Som študentom Fakulty Elektrotechniky a Informatiky STU. Vo svojom voľnom čase sa venujem najmä technologickým novinkám z oblasti IT a autonómnych technológií. Sledovanie noviniek a pokrokov v automobilizme patrí medzi moje najväčšie koníčky. Najviac častu trávim sledovaním koncernu VW a taktiež elektromobilitou a vecami s ňou spojenými.