Okrem hromadného upúšťania od dieselových motorov sa v automobilovom svete rozmáha aj nový trend: delenie značiek na športovejšie a luxusnejšie podznačky s historickým podtónom. Naskočí na tento vlak aj Audi a znovuzrodená značka Horch?

Citroen a DS, SEAT a Cupra, Volvo a Polestar, Mercedes a Maybach, Audi a Horch. Práve posledné menované sa pravdepodobne stane realitou, a to dokonca skôr, ako by sme si mohli myslieť. V Ingolstadte totiž zvažujú, že sa inšpirujú najväčším konkurentom – Mercedesom, ktorý siahol do minulosti a oživil luxusnú značku Maybach, z ktorej spravil svoju luxusnejšiu divíziu. Audi by mohlo siahnuť po názve Horch, ale poďme pekne po poriadku.

História

Začiatky dnes už neexistujúcej značky Horch siahajú na koniec 19-teho storočia. August Horch, bývalý manažér výroby Karla Benza, sa ešte pred začiatkom 20-teho storočia spojil s obchodným partnerom Sallim herzom a spolu založili novú spoločnosť. Oficiálne však spoločnosť vznikla až v roku 1904 pod názvom Horch & Cie. Motorwagenwerke AG.

Ako to však býva, vo vedení panovali nezhody. August mal problémy s finančným riaditeľom spoločnosti, a tak sa v roku 1909 rozhodol založiť ďalšiu spoločnosť, tentokrát pod názvom August Horch Automobilwerke GmbH. Keďže ale nevlastnil práva de facto k svojmu priezvisku, nemal inú možnosť, ako premenovať druhú spoločnosť. Rozhodol sa pre názov Audi. Horch totiž v historickej nemčine znamená „počuť“, respektíve „sluch“. Ak sa pozrieme na názov Audi a zablúdime do latinčiny, dostaneme sa k veľmi podobnému slovnému významu. Tomu sa hovorí kreativita!:)

V roku 1932 sa obe značky spojili so spoločnosťami DKW a Wanderer, výsledkom čoho bola automobilka Auto Union AG. Po druhej svetovej vojne sa niekoľko vedúcich pracovníkov presunulo do Bavorska, kde založili spoločnosť Auto Union GmbH, ktorá bola v roku 1965 prevzatá pod krídla koncernu Volkswagen AG. Toľko krátky náhľad to automobilovej histórie.

Súčasnosť a budúcnosť

Presuňme sa ale rýchlo späť do roku 2018. Portál Automotive News sa dostal k správe, podľa ktorej Audi plánuje oprášiť meno Horch. Prívlastok by mala dostať aktuálna vlajková loď A8, ktorá by mala byť ešte o čosi luxusnejšia. Podľa informácií zo zainteresovaných kruhov by nové označenie malo prísť spolu s modernizáciou vlajkovej lode, ktorá je naplánovaná niekde na stred životného cyklu generácie. To znamená rok 2020 – 2021.

Je zrejmé, že Audi týmto krokom cieli na Mercedes-Maybach triedy S. Avšak A8 Horch by mala mať rovnako veľký rázvor ako „obyčajná“ A8 vo verzii Long, no má byť vybavená luxusnejšími doplnkami. V správe sa konkrétne nachádza fráza „vybavená nad rámec bežnej A8“, čo v prípade Audi znamená napríklad špeciálne hliníkové disky, či odznaky Horch na C-stĺpiku.

Rovnako by sa aj pod kapotu malo dostať len to najlepšie, čo Audi ponúka. To znamená menovite vidlicový osemvalec, či twin-turbo 6,0-litrový motor W12. Ten sa ale ešte stále nenachádza v ponuke aktuálnej generácie A8. Podľa dostupných informácií má ísť ale o poslednú generáciu luxusnej limuzíny, ktorá sa bude ponúkať s mohutným W12 motorom. Nuž, emisné limity si neúprosne vyberajú svoje obete.

Zdroje: autoblog Automotive News startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokČo je vlastne filter pevných častíc, známy ako DPF filter?
Nasledujúci článokPeugeot predstavil nové plug-in hybridné ústrojenstvo. Čo prinesie názov Hybrid4?