Domov Doprava Pozor! Záchranárska ulička na diaľnici je od 1. apríla povinná

Pozor! Záchranárska ulička na diaľnici je od 1. apríla povinná

diaľnica pozor

Státie v kolóne môže viacerým ľuďom cestu do práce alebo z práce poriadne predĺžiť a znepríjemniť. Najmä ak sa zápcha vyskytne na diaľnici a vy nemáte možnosť odbočiť na bočné uličky. Od 1. apríla tohto roku vstúpila do platnosti novela zákona, ktorá prikazuje vodičom ako sa majú správať v podobnej situácii.

To, že sa mnohí ponáhľajú do práce, no zostanú stáť v kolóne je určite nepríjemné. Väčší problém to však môže mať pre ľudí, ktorí pracujú a bohužiaľ uviaznu taktiež v kolóne. Reč je teraz o záchranných zložkách, ktoré majú zo zákona vo viacerých situáciách absolútnu prednosť. Od 1. apríla im navyše musí byť povinne vytvorená takzvaná záchranárska ulička v prípade státia v kolóne. Vec, ktorá je vo viacerých krajinách Európy samozrejmosťou, môže viacerým našincom spôsobiť vrásky na čele.

https://www.facebook.com/KRPZBA/photos/a.604815706607630/893988114357053/?type=3&theater

Pokuta a tvrdý trest

Novela zákona, ktorá nadobudla platnosť, okrem iného určuje aj výšku pokuty, ktorú môže vodič dostať ak nebude rešpektovať vytvorenie záchranárskeho pruhu. V takomto prípade môžete rátať s pokutou vo výške až do 99 eur. Pokiaľ však Vaše ego prevyšuje zdravý rozum a rozhodnete sa využiť vzniknutý pruh na vlastné predchádzanie a únik z kolóny, môžete prísť až o 300 eur a dostanete zákaz vedenia motorového vozidla až na 2 roky. Zákon popisuje aj možnosť vstúpenia na inak zakázané plochy ako sú krajnice či zeleň popri ceste. Ak týmto jednaním neohrozíte ostatných účastníkov premávky, na vyššie uvedené miesta môžete s vozidlom vojsť výhradne za účelom vytvorenia pruhu pre záchranné zložky. Kompletné znenie zákona si môžete prečítať po kliknutí na tento odkaz.

Ako má vyhradený pruh vyzerať? Je to vcelku jednoduché a na základné pochopenie Vám bude stačiť pravá ruka. Ak sa nachádzate na klasickej slovenskej diaľnici s dvoma pruhmi, vytriete palec a ukazovák pravej ruky a oddialite ich od seba. Smer, ktorým budú prsty ukazovať naznačuje radenie do novovzniknutých pruhov. Palec pritom ukazuje najrýchlejší ľavý pruh. V prípade, že ste v kolóne na diaľnici s viacerými pruhmi, postup je podobný, len pridávate postupne prostredník, prstenník alebo malíček, ktoré symbolizujú ďalšie pruhy napravo od toho rýchleho. Dôležité je však nespanikáriť a zbytočne nezablokovať sanitku alebo iné vozidlo záchranných zložiek. Nikdy neviete či tá sanitka nepovezie niekoho z Vašich blízkych.

záchranárska ulička pokuta zákon predpis
Zdroj: Google

Zdroj: MINV

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTEST Nové Clio – zvonku možno facelift, inak skutočná revolúcia
Nasledujúci článokTridsaťkilometrový úsek D4/R7 je hotový, jazdiť sa po ňom ale nemôže
Som študentom Fakulty Elektrotechniky a Informatiky STU. Vo svojom voľnom čase sa venujem najmä technologickým novinkám z oblasti IT a autonómnych technológií. Sledovanie noviniek a pokrokov v automobilizme patrí medzi moje najväčšie koníčky. Najviac častu trávim sledovaním koncernu VW a taktiež elektromobilitou a vecami s ňou spojenými.