Domov Elektromobilita Vláda schválila zrušenie diaľničných známok, aký to bude mať dopad?

Vláda schválila zrušenie diaľničných známok, aký to bude mať dopad?

dialnicna znamka
Foto: startstop.sk, Karol Gajdoš

Vláda schválila návrh zákona o zrušení diaľničných poplatkov pre fyzické a právnické osoby s vozidlom do 3,5 tony. Budeme tak jazdiť zadarmo?

Zámer zrušiť diaľničné známky pre fyzické osoby a právnické osoby s vozidlom do 3,5 tony predstavil predseda Národnej rady SR Andrej Danko. Diaľničné známky za užívanie vymedzených úsekov ciest by sa mali zrušiť. Vláda v stredu schválila s pripomienkou návrh na zrušenie zákona o diaľničnej známke, ktorý na rokovanie predložil predseda vlády Peter Pellegrini. Kabinet zároveň schválil aj skrátené legislatívne konanie k tomuto návrhu.

“Navrhuje sa zrušiť povinnosť úhrady diaľničnej známky za užívanie vymedzených úsekov ciest z dôvodu nedostavanej diaľničnej siete a zvýšenie disponibilného príjmu obyvateľstva,” konštatuje sa v dôvodovej správe.

Navrhovaný zákon by mal nabrať účinnosť od 1. januára 2021. Urýchlené prijatie návrhu zákona bolo odôvodnené aktuálnou situáciou, ktorá si vyžaduje účinné riešenia v záujme zvýšenia disponibilného príjmu širokých skupín obyvateľstva znížením ich výdavkov na platenie diaľničných známok.

Andrej Danko podotkol, že to bola jedna z podmienok mimoriadnej schôdze parlamentu, ktorá sa mala uskutočniť. Minister financií Ladislav Kamenický vyčíslil, že toto opatrenie by malo stáť približne 70 miliónov eur.

dialnica d1 kosice budimir
Zdroj: Facebook Foto Košice
Hrozí nefunkčnosť diaľníc

Diaľnice sú na Slovensku pomerne bolestivou témou, píše sa rok 2020 a štát stále nebol schopný postaviť diaľnicu z Bratislavy do Košíc. Aj keď sa štát opiera práve o tento fakt, miesto toho aby hľadal riešenie ako diaľnice čo najskôr dostavať, ešte viac prehlbuje už tak vysokú sekeru v štátnom rozpočte. Úplne inak ako vláda sa na problematiku pozerá samotná Národná diaľničná spoločnosť. Tá dokonca zverejnila svoje stanovisko na vlastnom Facebookovom profile.

„NDS počíta s príjmami z diaľničných známok vo svojich plánoch a bez nich nie je schopná zabezpečiť prevádzku a údržbu diaľnic, investície do diaľnic v prevádzke a splácanie existujúcich investičných úverov. V prípade výpadku týchto príjmov musia byť nahradené inými zdrojmi – prevádzkovými dotáciami zo štátneho rozpočtu. V opačnom prípade nebude možné zabezpečiť prevádzkovú schopnosť diaľnic a ich bezpečnosť, bude ohrozená platobná schopnosť NDS a hrozí cross default od bánk. Príjem z úhrady elektronických diaľničných známok predstavoval vlani 79 374 263 eur bez DPH a medziročne narastá (oproti roku 2018 išlo o 4 % nárast).“ stanovisko NDS na Facebooku

Biela karta končí! Od 1. Októbra prejde preukazovanie PZP zmenou

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokŠkoda ENYAQ je názov prvého elektrického SUV z ČR
Nasledujúci článokCitroën C3 prichádza s novým faceliftom, lákadlom je komfort