Domov Doprava Nálepkám STK, EK a KO je definitívny koniec

Nálepkám STK, EK a KO je definitívny koniec

Nalepky na celnom skle stk ek ko

Nálepkám, ktoré v súčasnosti mnohým vodičom ležia v žalúdku ako kameň, je koniec. Vláda okrem opatrení týkajúcich sa koronavírusu predstavila program, ktorý ich má definitívne poslať do dôchodku. Výsledkom by nemalo byť len vypočutie požiadaviek mnohých vodičov, no najmä úspory v administratíve a urýchlenie samotných pravidelných kontrol.

Pri pravidelnej kontrole STK, EK či jednorázovej kontrole KO bolo nielen v posledných rokoch zvykom lepiť na čelné sklo nálepky. Tie mali dokazovať schválenie vozidla do prevádzky. Reálne však tieto nálepky boli skutočne len na “okrasu”, nakoľko je v potrebných systémoch v súčasnosti kompletná hisória vozidla. Balík opatrení, s ktorými prišlo Ministerstvo hospodárstva, dnes oficiálne odobrila aj Národná rada.

Stk ek ko
Zdroj: trnavastk.sk

Doteraz bolo po každej pravidelnej kontrole potreba vytvoriť protokol o jej vykonaní, kartičku, ktorá je samotným osvedčením o kontrole motorového vozidla a taktiež na čelné sklo nalepiť zelenú, červenú a modrú nálepku (v prípade kontroly originality vozidla). Po novom však na preukázanie spôsobilosti vozu bude stačiť výhradne len kartička dokazujúca podrobenie kontroly, respektíve preverenie vozidla príslušníkom policajného zboru pri zastavení.

V dôvodovej správe, ktorá je súčasťou úpravy zákona sa uvádza, že lepenie nálepiek je v súčasnosti úplne zbytočné. Je to najmä preto, že pri kontrole príslušnými orgánmi stačí policajtom predložiť kartičku alebo preveriť auto v príslušnom vládnom informačnom systéme. Výsledkom zrušenia nálepiek bude najmä finančná úspora a zjednodušenie administratívy, ktorá je spojená s STK, EK a KO. Nálepky sa už v minulosti pokúšalo zrušiť viacero návrhov, no ani jeden nebol úspešný.

Okrem zrušenia nálepiek STK, EK a KO boli dnes schválené aj viaceré iné návrhy, ktoré súvisia s opatreniami, ktoré so sebou prináša koronakríza. Okrem iného je schválený aj návrh o zájazdoch týkajúci sa najmä cestovných kancelárií. Celkovo bolo teda schválených až 114 opatrení.

Končí vám STK-čka? Na kontrolu sa teraz nedostanete, pokuta ale nehrozí

Zdroj: TASR

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.3 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokPeugeot: Takto budú vyzerať sedadlá budúcnosti
Nasledujúci článokČistá CUPRA Formentor začne brázdiť cesty už na jeseň
Som študentom Fakulty Elektrotechniky a Informatiky STU. Vo svojom voľnom čase sa venujem najmä technologickým novinkám z oblasti IT a autonómnych technológií. Sledovanie noviniek a pokrokov v automobilizme patrí medzi moje najväčšie koníčky. Najviac častu trávim sledovaním koncernu VW a taktiež elektromobilitou a vecami s ňou spojenými.