Domov Doprava Koľko pretankuje a prejazdí priemerný Američan?

Koľko pretankuje a prejazdí priemerný Američan?

To, že Amerika má vlastný svet, vieme už dlho. Väčšina Američanov však do svojho zamestnania chodí vlastným autom, takže nevyužíva mestskú hromadnú prepravu. Koľko ich to všetko vyjde?

Ceny PHM na našom území rastú neuveriteľným tempom. Pokiaľ máte vozidlo, ktoré musí (teda malo by) využívať palivá s označením E5, pripravte si minimálne 1,4 € za liter. Priemerná cena 95-oktánového benzínu sa šplhá ku svojmu maximu.

Prísť do roboty na vlastnom a odísť z nej taktiež na vlastnom je prepych, na ktorý sa veľmi rýchlo zvyká. Žiaľ takéto šťastie má iba málokto. My však nemusíme prekonávať také vzdialenosti, aké musia prekonávať ľudia za veľkou mlákou. Tí pochopiteľne zdražovanie cien cítia na svojich peňaženkách podstatne viac, než my.

Podľa prieskumov sa vlastným prostriedkom do práce vydá až 76% Američanov. Stále hovoríme iba o štvorkolesovom pomocníkovi, žiadne kolobežky, skútre, verejná doprava ani nič podobné. Dodajme, že MHD volí iba 5% ľudí a bicykel nezvolí ani 1% obyvateľstva.

Zaujímavá je aj štatistika z minulého roka, kde Ministerstvo dopravy zistilo, že priemerný obyvateľ Ameriky najazdí 13.500 míľ ročne. To je okolo 21.800 kilometrov. Pokiaľ vojdeme do vnútra zeme, tak v redšie osídlených oblastiach sme na hodnote 19.000 míľ, teda vyše 30.000 kilometrov za rok. Jedným dychom dodajme aj to, že vodičský preukaz tu dostanete v 16-tich rokoch a priemerný vek je 78 rokov. Za svoj „americký život“ tak prejazdíte 837.000 míľ, teda necelých 1.400.000 kilometrov.

Samozrejme, tu berieme do úvahy normálneho občana, nie šoféra z povolania, ktorý tých kilometrov dokáže spraviť raz toľko. Priemerná čiastka, ktorú Američan nechá na pumpe je okolo 2.000 $ ročne. Ak zoberieme do úvahy roky 16-78, ide tak o 124 tisíc dolárov, čo je v prepočte okolo 106.000 eur iba za benzín. Niet sa teda čomu čudovať, prečo sa Američania vkuse sťažujú na neprimerane vysoké ceny benzínu. Zvýšené poplatky majú taktiež slúžiť k naplnenie štátneho rozpočtu a neskoršej oprave ciest.

Okrem zvyšovania cien sa v Amerike môžu nachádzať aj bizarné zákony, ako napríklad v Oregone. Tam sa po novom zaviedlo to, že nemôžete si natankovať sami. Čítate dobre. Do vaše vlastného auta si nemôžete natankovať, musí tak spraviť iba obsluha čerpacej stanice. Paradoxne sa tento zákon uzákonili pred desiatkami rokov a hlavným dôvodom bola pochopiteľne bezpečnosť.

benzinka-cerpacia-stanica-pumpa

Voľakedy to bolo akýmsi nepísaným pravidlom na celom území USA, no Oregon sa tým riadi dodnes. Aj kvôli tomu množstvo obyvateľov tohto štátu nevie samostatne tankovať. Pokiaľ vás napadne zobrať si tankovaciu pištoľ, ihneď ju odložte, nakoľko vám hrozí mastná pokuta až do výšky 420 €. Neudelí ju vám však polícia, ale hasiči.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJfool.com
Predchádzajúci článokČaputová, Pauhofová, Žbirka, Šatan či Gordulič budú hlásiť zastávky MHD v Bratislave!
Nasledujúci článokNové BMW M2 nadviaže na svojich predkov a dvihne latku ešte vyššie !