Domov Doprava Vodiči pozor, bude D4R7 spoplatnená alebo nie? Poznáme odpoveď

Vodiči pozor, bude D4R7 spoplatnená alebo nie? Poznáme odpoveď

Budeme za nové úseky diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7 platiť, je nutné si zakúpiť diaľničnú známku? Pýtali sme sa priamo v NDS, odpoveď vás možno prekvapí.

Diaľnica D4R7 je bohužiaľ, podobne ako každý veľký projekt v našej krajine, opradený chybami a škandálmi. Nuž asi sme si zvykli, avšak vo finále to nebolo až tak zlé.

Koncesionár dokázal svoj záväzok splniť a stavbu dokončil takmer v stanovenom termíne. V októbri roku 2016, vtedajší minister dopravy Árpád Érsek, pri poklepaní základného kameňa skonštatoval, že stavba by mala byť dokončená koncom roka 2020. Celkové oneskorenie tak predstavuje jeden rok, čo na Slovenské pomery vôbec nie je zlé a pokojne môžeme hovoriť o obrovskom úspechu.

Netreba zabúdať ani na zdržanie kvôli epidemiologickej situácii alebo škandálom okolo násypov, ktoré celú stavbu zdržali. Aktuálne nás delí len pár dní od otvorenia takmer všetkých úsekov projektu D4R7 a mnohým motoristom nie je jasné, či je na novej diaľnici potrebná diaľničná známka alebo nie.

zdroj: D4R7
Inak ako sme zvyknutí

Všetky úseky diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7 má v správe koncesionár, ktorý je povinný sa o ne starať ďalších 30 rokov. Následne ich odovzdá štátu pod správu NDS. Vzhľadom na fakt, že všetky úseky ktoré budú odovzdané motoristom do užívania sú riadne dokončené a skolaudované, nie je dôvod aby neboli spoplatnené.

Avšak niektorých motoristov míli práve fakt že sa jedná o obchvat Bratislavy, pričom väčšina existujúcich úsekov diaľnice D1 a D2, ktoré vedú mestom, nie sú spoplatnené. V prípade diaľnice D4 sa s takýmto riešením nepočíta.

Oslovili sme aj hovorkyňu spoločnosti NDS Ing. Evu Žgravčákovú ktorá dodala ,,všetky úseky D4 a R7 sú od momentu ich otvorenia spoplatnené,,. K otvoreniu takmer všetkých úsekov D4R7 by malo dôjsť 26.09.2021. Počkať si ale musíme na menší úsek diaľnice D4 medzi Ivankou pri Dunaji a Vajnormi, ktorý príde na rad počas októbra.

Smutnou čerešničkou na torte je križovatka diaľnice D4 a D1 ktorá otvorená zatiaľ nebude. Jej dokončenie sa odhaduje až v roku 2026.

TEST Mitsubishi Eclipse Cross PHEV, rýchle nabíjanie a poriadny motor

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokSlováci stále preferujú benzínové motorizácie. Zvýšil sa záujem aj o automatickú prevodovku
Nasledujúci článokPrichádza nový Renault Trafic. Prináša hneď niekoľko noviniek