Domov Doprava Po Prešove sa dočkala aj Bratislava, Triblavina je oficiálne otvorená

Po Prešove sa dočkala aj Bratislava, Triblavina je oficiálne otvorená

Národná diaľničná spoločnosť v piatok, 29.10.2021 dáva do prevádzky križovatku Triblavina pri Bratislave. Mimoúrovňová križovatka sa tak stáva realitou.

Križovatka má dohromady päť vetiev, pričom súčasťou sú aj dve zrýchlené, okružné križovatky a jedna styková pri napojení na cestu I/61. Otvorením tohto úseku sa má zlepšiť dopravná situácia pre ľudí žijúcich v okolí Bernolákova a jeho spádových obcí. Spustením tejto križovatky sa zlepší plynulosť a bezpečnosť cestnej premávky. Pomôže to taktiež aj tranzitnej doprave v danej lokalite. Výstavba bola podmienená neustálym rozrastaním sa obcí v oblasti Chorvátsky Grob – Čierna Voda a Bernolákovo. S vyšším počtom obyvateľov boli aj cesty zaťaženejšie.

Aktuálna frekvencia na úseku Triblavina je 68 tisíc vozidiel denne, z toho prevažná väčšina sú osobné automobily. V predpandemickom období cez daný úsek prešlo cca 78-tisíc vozidiel. Obyvatelia Bernolákova a priľahlých obcí tak už nebudú nútení využívať diaľničný výjazd pri Senci ale pohodlne zídu na križovatke Triblavina.

V rámci výstavby križovatky NDS taktiež postavila aj most, ktorý rieši križovanie vyťaženej diaľnice D1 s novou cestnou komunikáciou II/127. Tá prechádza popod diaľnicu D1. Most je navrhnutý ako bezúdržbový zo železobetónovej konštrukcie.

Nakoľko sa jednalo o veľkú a rozsiahlu stavbu, NDS nezabudla na životné prostredie a tak na danom území bolo vysadených 10.000 kríkov a 55 kusov stromov. Na stavbe ostal prebytok zeminy, ktorá je aktuálne dočasne umiestnená v blízkosti križovatky D1 – D4 a bude použitá pri násype rozšírenia diaľnice D1.

Na danom úseku sa aktívne podieľa aj Bratislavský samosprávny kraj. BSK na ceste medzi križovatkou Triblavina a starou seneckou cestou realizovali 600 metrový úsek, ktorý bol súčasťou dohody s NDS a taktiež ako aj prísľub občanom. Okrem iného, BSK začalo v septembri s výstavbou komunikácie, ktorá má spojiť Triblavinu s obcami Slovenský Grob a Chorvátsky Grob. Ide o projekt, respektíve prvú etapu obcí a miest regiónu Malokarpatska. Plánované ukončenie je na jeseň 2022.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.7 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJndsas.sk
Predchádzajúci článokPrešov sa dočkal, otvorili juhozápadný obchvat mesta
Nasledujúci článokTEST SsangYong Tivoli Grand, veľa muziky za prijateľné peniaze… Naozaj?