Domov Doprava Vodiči pozor, toto by ste mali vedieť! Budú platiť nové pravidlá pri...

Vodiči pozor, toto by ste mali vedieť! Budú platiť nové pravidlá pri dopravnej nehode

Dopravné nehody sú nepríjemnou súčasťou našich ciest. Nové pravidlá klasifikácie dopravných nehôd a škodových udalostí sú už takmer realitou. Novela zákona po jeho schválení nadobudne svoju účinnosť už čoskoro, presnejšie 1.júna 2022.

Pravidlá treba rešpektovať ! A obzvlášť tie, ktoré sa týkajú dopravných nehôd. Do platnosti vstúpi práve 1.júna 2022 vcelku podstatná novela zákona. Poslanci, ktorí predložili tento návrh na novelizáciu zákona č. 8/2009 Z.z. o cestnej premávke požadujú vypustiť jednu z podmienok klasifikácie dopravnej nehody. Ide presnejšie o písmeno d) v § 64 odseku 1.

Žiadne finančné limity

Ich snahou má byť zrušenie ustanovenia, ktoré hovorí, že zrážka so škodou, ktorá prevyšuje jedenapolnásobok väčšej škody podľa Trestného zákona, prenejšie 3 990 eur, sa klasifikuje ako dopravná nehoda. Poslanci chcú obmedziť klasifikáciu dopravnej nehody a nenechať jej kvalifikáciu iba na číslených hodnotách.

Novela zákona prinesie teda zmenu v súvislosti s udalosťami v cestnej premávke. Udalosť v rámci premávky spojená priamo so vzniknutej situácie v premávke, pri ktorej dôjde k hmotnej škode na niektorom z vozidiel sa nebude viac považovať za dopravnú nehodu. Klasifikácia sa zmení na škodovú udalosť. Táto zmena tak môže zjednodušiť účastníkom škodovej udalosti využívať právo na náhradu škody prostredníctvom poistenia.

Zlepšenie plynulosti a menej administratívy

V praxi to znamená, že ak sa stane takáto udalosť a nedôjde k újme na zdraví, respektíve poškodeniu všeobecne prospešného zariadenia, účastníkom odpadá povinnosť volať policajnú hliadku. Odpadá povinnosť dokumentácie incidentu policajnou hliadkou a prinesie aj menej administratívy. Táto novela by mala zlepšiť aj blokovanie premávky. K nemu dochádza najmä pri menších kolíziach, kedy sa však musí čakať na príchod policajnej hliadky a následnú dokumentáciu.

Ak však jeden z účastníkov trvá na príjazde policajnej hliadky, môže tak učiniť. Ak však nebude splnená skutková podstata dopravnej nehody, administrácia takejto škodovej udalosti zostane jednoduchšia. Takže vďaka tejto novele sa môže zlepšiť aj plynulosť cestnej premávky. Poslanci, ktorí predložili tento návrh dodávajú, že podmienka klasifikácie dopravnej nehody podľa výšky škody 3 990 eur, je už na základe inflácie a hospodárskeho vývoja neaktuálna.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutoviny
Predchádzajúci článokTEST SEAT Tarraco 2.0 TDI – stojí naozaj za to?
Nasledujúci článokPoznáte všetky typy ŠPZ/EČV, ktoré sa u nás používajú? Tu je ich prehľad