Domov Doprava Právomoc zobrať vodičák by mohla získať ďalšia inštitúcia, navrhuje Boris Kolár

Právomoc zobrať vodičák by mohla získať ďalšia inštitúcia, navrhuje Boris Kolár

Na odporúčanie Najvyššieho kontrolného úradu predkladajú poslanci Sme rodina do parlamentu návrh, ktorý by rozšíril právomoci Sociálnej poisťovne pri vymáhaní nedoplatkov. Netýkalo by sa to však všetkých. 

Motoristi sú vďačným terčom nariadení, reštrikcií a rôznych daní po celom svete. Najnovšie chce na Slovensku strana Sme Rodina, ktorá pred voľbami vehementne presadzovala exekučnú amnestiu, rozšíriť právomoci Sociálnej poisťovne pri vymáhaní dlhov na poistnom. Neplatiči by po novom mohli prísť o svoje vodičáky. Tento návrh sa bude prerokovávať na septembrovej schôdzi parlamentu. Informáciu priniesol portál webnoviny.sk.

Postup Sociálnej poisťovne pri vymáhaní nedoplatkov

Od roku 2017 po veľkej novelizácii Exekučného poriadku si Sociálna poisťovňa vymáha nedoplatky sama. Dlžné poistné, penále a pokuty vymáha z úradnej moci prostredníctvom tzv. správneho výkonu. Podľa zákona o sociálnom poistení môže Sociálna poisťovňa dlh fyzickej osoby vymáhať tromi spôsobmi:

  • prikázaním peňažnej pohľadávky z účtu vedeného v banke alebo pobočke zahraničnej banky
  • zrážkami zo mzdy a z iného príjmu
  • zrážkami z dávok vyplácaných Sociálnou poisťovňou.

Strana Sme rodina predložila na septembrovú schôdzu parlamentu návrh zákona, podľa ktorého by sa tento okruh spôsobov vymáhania dlhov rozšíril o zadržanie vodičského preukazu. Týkať sa však nebude všetkých, ale iba tých, ktorých príjmy nie sú priamo podmienené držbou vodičského preukazu. V prípade, ak by bol návrh schválený, začať platiť by mal od februára 2023. Súčasťou návrhu je tiež zavedenie inštitútu tzv. generálneho pardonu. V prípade, ak by dlžníci uhradili celú sumu dlžného poistného, ktorú eviduje Sociálna poisťovňa k 30.06.2022, do 31.08.2023, bolo by im odpustené zaplatenie penálov.

Koľkí motoristi by mohli prísť o vodičáky?

Zadržanie vodičského preukazu ako prostriedok vymáhania peňažných pohľadávok už v súčasnosti využívajú súdni exekútori (platí to len pri vymáhaní pohľadávok na výživnom) či Finančná správa. Vzhľadom na vysoký počet dlžníkov Sociálnej poisťovne (ktorých je viac než 110-tisíc, vrátane právnických osôb) by však išlo o podstatne výraznejší zásah do mobility ľudí.

Otázne je, či tento návrh v parlamente prejde. Po udalostiach zo včera už vládna koalícia nemá v parlamente pohodlnú väčšinu. Aby jej v parlamente prešli navrhované zmeny zákonov, musia za návrh zahlasovať aj poslanci opozície.

TEST BMW 218d Active Tourer – tentokrát mu dajte šancu

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokVýlet na veľkú cenu F1 alebo za luxusnými autami do Monaka? Toto sú tipy a triky
Nasledujúci článokZíska naspäť zašlú slávu? Nový Nissan X-Trail prichádza do Európy