Domov Doprava Tvrdá basa a konfiškácia auta. V Poľsku sa už s opitými šoférmi...

Tvrdá basa a konfiškácia auta. V Poľsku sa už s opitými šoférmi nebudú maznať

To, o čom na Slovensku iba rozprávame, sa v Poľsku stáva realitou. Aj náš severný sused bojuje s množstvom opitých vodičov za volantom a vyťahuje zbraň naozaj ťažkého kalibru – konfiškáciu áut hriešnikov, ktorí si za volant sadnú opití. 

Poľský prezident Andrzej Duda podpísal novelu zákona, ktorá zavádza konfiškáciu automobilov a prísnejšie tresty pre opitých vodičov. Podľa novely zákona každému vodičovi, ktorý spôsobí nehodu aspoň s 0,5 promile alkoholu v krvi, prepadne auto automaticky v prospech štátu. V prípade, že polícia prichytí vodiča za volantom aspoň s 1,5 promile alkoholu v krvi, jedným z možných udelených trestov bude aj zhabanie vozidla. V prípade opakovanej jazdy pod vplyvom alkoholu hriešnikovi prepadne auto automaticky. V prípadoch hodných osobitného zreteľa môže súd od prepadnutia automobilu upustiť.

Tí, ktorí auto nevlastnia, budú platiť

Ak vodič nie je vlastníkom vozidla, bude musieť zaplatiť peňažnú sumu alikvótnu k hodnote vozidla, na ktorom jazdil. V prípade, že tak neurobí, bude túto čiastku štát vymáhať prostredníctvom súdnej exekúcie. Čo sa týka stanovenej hodnoty, bude sa prihliadať na priemernú trhovú hodnotu, alebo individuálny odhad ceny prostredníctvom znaleckého posudku v čase pred nehodou.

Za alkohol tvrdá basa

V súčasnosti je v Poľsku za spôsobenie vážnej nehody v opitosti zavedený trest odňatia slobody na 2 až 12 rokov. Novela zákona sprísňuje aj tresty odňatia slobody. Za ťažké ublíženie na zdraví bude uložený minimálny trest 3 roky a za spôsobenie smrti aspoň 5 rokov väzenia. Za spôsobenie ťažkej ujmy na zdraví alebo smrti bude opitému páchateľovi nehody hroziť trest odňatia slobody až do 16 rokov.

Uvedená novela zákona vstúpi do platnosti v poľskom právnom poriadku v decembri 2023.

Podobné sprísnenie trestov navrhoval v októbri na Slovensku aj minister financií Igor Matovič v súvislosti s tragickou nehodou na Zochovej. Podľa jeho návrhu by zadržané autá išli do verejnej dražby a z výťažku by sa financovalo odškodné pre obete dopravných nehôd a ich príbuzných.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.8 / 5. Počet hodnotení 5

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTakmer sa prizabil. Travis Pastrana predvádza v novej Gymkhane úžasnú šou
Nasledujúci článokTEST Piaggio MP3 Exclusive – najlepšia voľba pre nerozhodných