Domov Doprava Začala sa výstavba nového mostu cez Dunaj, prepojí nás s Maďarskom

Začala sa výstavba nového mostu cez Dunaj, prepojí nás s Maďarskom

Slovensko sa dočká ďalšieho prepojenia s Maďarskom, nový most vznikne medzi Dobrohošťou a Dunakiliti. Ukončenie výstavby je naplánované na jar roku 2024.

Počet mostov cez našu najväčšiu rieku Dunaj, sa v poslednej dekády zvýšil o dva úplne nové kúsky. Prvým je Most Monoštor ktorý sa nachádza za západnej strane Komárna a prepája ho s Maďarskom. Druhým je kombinovaný diaľničný most, ktorý spája oba brehy Dunaja na juhovýchode Bratislavy a je súčasťou obchvatu D4.

Most Monoštor Komárno

Vodohospodárska výstavba oznámila začiatok realizácie výstavby nového mostu cez Dunaj. Ten vznikne medzi Slovenskou obcou Dobrohošť a Maďarskou obcou Dunakiliti, pričom slúžiť bude najmä cyklistom. S dĺžkou takmer 500 metrov preklenie štátnu hranicu ponad jednu z vetiev starého toku Dunaja. Okrem cyklistov ho budú využívať aj chodci, vozidlá údržby a v prípade potreby aj záchranné zložky oboch krajín.

Medzinárodné verejné obstarávania sú ukončené a samotná výstavba mosta môže
začať. Most prepojí Malý Žitný ostrov na Slovensku a Szigetköz na maďarskej strane a stane sa súčasťou riečnej cyklotrasy EuroVelo 6. Slovensko sa tak napojí na európsku
cyklomagistrálu. Otvorenie cyklomostu je naplánované na prelom Q1 a Q2 roku 2024.

Väčšinu zaplatí Európska Únia

Projekt je spolufinancovaný prostredníctvom Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko. Hodnota schváleného rozpočtu projektu je vyše 10,4 milióna eur bez DPH. Rozdelenie financovania medzi Slovenskom a Maďarskom je 50:50. Z hodnoty celkového schváleného rozpočtu projektu prislúchajúcej slovenskej strane bude 4 196 450,95 EUR (85%) financovaných z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a 5 percent zo štátneho rozpočtu SR.

Zvyšnú sumu dofinancuje štátny podnik Vodohospodárska výstavba (VV, š. p.). VV, š. p. považuje cyklomost za jeden zo strategických krokov v budovaní kvality turizmu na Žitnom ostrove. „Cyklomost otvorí možnosti Slovákom, Maďarom i všetkým nadšencom cyklistiky. Vďaka cyklomostu budú mať možnosť popri svojich športových aktivitách spoznávať túto špecifickú pohraničnú oblasť,“ priblížil
generálny riaditeľ VV, š. p. Vladimír Kollár.

Nový cyklomost rozhodne pomôže lokalite zlepšiť svoje väzby s okolitým prostredím, no zásadnejší vplyv by malo preklenutie hlavného toku Dunaja. Projekt prepojenia obcí Kyselica a Vojka je bohužiaľ na mŕtvom bode a to aj napriek existujúcemu zámeru vybudovať dopravný tunel popod Dunaj. V súvislosti s týmto projektom pripravujeme samostatnú reportáž.

Pribudne ďalší cyklomost, ktorý spojí Slovensko s Maďarskom. Nachádzať sa bude

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokHranicu s Ukrajinou bude strážiť 12 nových Tucsonov
Nasledujúci článokAuto, ktoré vám môže zachrániť život: Dôležité prvky, podľa ktorých spoznáte naozaj bezpečné vozidlo