Domov Doprava ORLEN Unipetrol otvoril v Prahe samoobslužnú vodíkovú stanicu

ORLEN Unipetrol otvoril v Prahe samoobslužnú vodíkovú stanicu

Do roku 2030 by v Česku mohlo vzniknúť celkovo 80 staníc, na ktorých bude možné naplniť nádrže vodíkom.

Spoločnosť ORLEN Unipetrol otvorila v Prahe v časti Barrandov prvú verejnú samoobslužnú vodíkovú stanicu. Bude otvorená nonstop. Naplnenie osobného vozidla s nádržou na vodík o veľkosti 5 až 6 kg trvá pri tlaku 700 barov približne 3 až 5 minút. Autobusy, ktorých vodíkové nádrže pojmú približne 30 kg, natankujú za niečo vyše 10 minút. Zásobník čerpacej stanice má kapacitu 100 kg vodíka a jeho naplnenie trvá 3 až 4 hodiny. Cena za 1 kg vodíka je aktuálne stanovená na sumu 278 českých korún.

Novú vodíkovú stanicu by mal navštevovať aj vodíkový autobus, ktorý začne premávať po Prahe od mája. Jeho testovacia prevádzka je naplánovaná na 2 roky.

Otevření první samoobslužné veřejné plnicí stanice na vodík | Praha | 10.3.2023

Plány má aj na Slovensku

Do roku 2030 plánuje ORLEN postaviť v Česku 28 vodíkových plniacich staníc. Postaví aj dva vodíkové distribučné terminály pre železničnú dopravu v Litvínove a Neratoviciach. Zhruba 26 vodíkových plniacich staníc plánuje ORLEN postaviť aj na Slovensku. Všetky tieto stanice by mali byť zásobované zo štyroch terminálov, ktoré budú mať dosah približne 150 kilometrov. Okrem spomínaných dvoch terminálov by ďalšie dva mali vzniknúť na Morave aj na Slovensku.

Vodík v nasledujúcich rokoch doplní batériovú elektromobilitu a bude hrať stále významnejšiu úlohu nielen v osobnej, ale predovšetkým v hromadnej doprave a v prepravných službách na cestách aj železniciach. Ročne v našich rafinériách vyprodukujeme 80.000 ton vodíka. Máme už rozpracované konkrétne plány na produkciu vodíka s pomocou elektrickej energie z ekologicky čistých zdrojov ako je slnečná energia, vietor alebo teplo v zemskej kôre. Do roku 2030 chceme vyrábať 4,5 tisíca ton vodíka s nízkou uhlíkovou stopou, čo predstavuje pohon pre zhruba 30.000 automobilov,” povedal Tomasz Wiatrak, generálny riaditeľ ORLEN Unipetrol.

ORLEN v posledných dňoch zaujal na Slovensku nielen postupným preznačkovaním čerpacích staníc Slovnaftu, ale aj snahou o kúpu práv na premenovanie Národného futbalového štadióna na Tehelnom poli na ORLEN arénu. S týmito informáciami prišli Hospodárske noviny. ORLEN je tiež súčasťou sveta F1. Minulý rok sponzoroval tím Alfa Romeo, túto sezónu finančne podporuje stajňu Alpha Tauri.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokMotocykel 2023: Motosalón sa do Bratislavy vrátil vo veľkom štýle
Nasledujúci článokSúčasný Volkswagen Tiguan sa lúči v edícii Black Edition

1 COMMENT

  1. […] ORLEN Unipetrol otvoril v Prahe samoobslužnú vodíkovú stanicu […]

Comments are closed.