Domov Doprava Neuveriteľné, tento traktor spaľuje kravské hov…

Neuveriteľné, tento traktor spaľuje kravské hov…

Na britskej farme začal pracovať traktor značky New Holland spaľujúci výlučne metán.

Traktor New Holland T6 váži 9,5 tony a disponuje výkonom 180 koní. Do ovzdušia oproti naftovým modelom vypúšťa o 62 % menej oxidu dusného a o 15 % menej oxidu uhličitého. Ako je to možné? Ako palivo mu totiž postačujú výkaly zo zhruba 75 kráv.

Doplniť nádrž nám trvá desať minút a palivo nám nikdy nedôjde,“ hovorí pre agentúru Bloomberg Kevin Hoare, jeden z majiteľov farmy Trenance Farm. Na statku sa starajú o 120 kráv, ktoré dva razy za deň doja ručne. „Možno sme len malou kvapkou v mori, no aspoň si svoju povinnosť plníme,“ dodáva farmár na margo šetrenia životného prostredia.

Prechod na elektromobilu? V tomto odvetví?

Ako je známe, poľnohospodárska činnosť produkuje obrovské množstvo skleníkových plynov. Ťažké pracovné stroje vypúšťajú oxid dusný a oxid uhličitý, zvieratá a plodiny zase produkujú metán, ktorého prirodzený čas rozpadu je v priemere desať rokov. Tento plyn však ku globálnemu otepľovaniu prispieva 80-krát viac ako uhlík. Emisie uhlíka počas covidových lockdownov síce klesli, no emisie metánu aj naďalej rástli a v súčasnosti môžu za 20 % všetkých emisií skleníkových plynov. O prestavbu naftového traktora na stroj spaľujúci metán sa postarala spoločnosť CNH Industrial. Elektrifikovať poľnohospodárske stroj bude zložité, pretože musia pracovať dlhé hodiny vkuse. Trochu väčšie farmy budú vždy produkovať väčšie množstvo metánu, než ho dokážu sami zužitkovať.

Keď sa metán dostatočne zachladí, tak sa zmení na kvapalinu, ktorú je oveľa jednoduchšie prevážať a aj motor si s ňou dokáže ľahšie poradiť. CNH Industrial tak traktor New Holland T6 prispôsobila na spaľovanie metánu. Každý poľnohospodár s kupolou od firmy Bennamann tak môže svoju T6-ku natankovať ako keby išlo o bežné vozidlo. Jedna kupola dokáže uskladniť približne mesačné množstvo plynu, ktoré možno spracovať na palivo v priebehu zhruba štyroch dní.

Kravský trus ako zdroj príjmov?

„Dnu dáte organický odpad a von vám vyjde plyn. Nenájdete tu žiadne teplo, iba prírodu, ktorá robí to, čo jej je vlastné,“ opisuje Scott Wine, riaditeľ CNH. TRaktor spaľujúci metán je síce v porovnaní s naftovým drahší asi o 30 %, ale návratnosť investície na paliva sa prejaví už do jedného roka. Nadbytočné množstvá metánu sa môžu ďalej predávať. Niektoré farmy s kupolami Bennamann dokonca zarobia viac peňazí práve na predaji metánu, a nie na predaji mlieka a mäsa.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.4 / 5. Počet hodnotení 9

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJBloomberg
Predchádzajúci článokWraith Black Arrow odkazuje na Thunderbolt a lúči sa s V12
Nasledujúci článokFord Explorer – nájde prieskumník cestu k srdciam Európanov?