Domov Doprava Vozidlá s povolením vjazdu na pešiu zónu evidujú v exceli. IT talenty...

Vozidlá s povolením vjazdu na pešiu zónu evidujú v exceli. IT talenty to majú zmeniť

IT profesionáli a mladé talenty navrhnú moderné riešenie pre vjazd áut do historického centra Bratislavy. Na hackathone organizovanom Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR budú súťažiť o 6 000 eur.

Ministerstvo organizuje 8. až 9. septembra v poradí už štvrtý hackathon financovaný z Plánu obnovy a odolnosti SR. Na ten sa cez webstránku Hacknime.to môžu prihlásiť tímy zložené z profesionálnych IT vývojárov, ale aj šikovných študentov zvládajúcich programovanie, tvorbu aplikácií alebo dizajn. Zadávateľom výzvy aktuálneho hackathonu je mestská časť Bratislava–Staré Mesto, ktorá chce od súťažiacich získať nápady na návrh moderného systému pre riadenie a povoľovanie vjazdu vozidiel do historického centra Bratislavy. Dnes používaný systém totiž nespĺňa požiadavky na moderné a plne digitalizované riešenie. Neumožňuje ani analyzovať dáta o tom, koľko času vozidlo v centre strávi. Hackerské tímy budú môcť v priestoroch bratislavského Campus City na svojich nápadoch opäť pracovať aj počas noci. Pre víťazov je pripravená odmena vo výške 3 000 eur, druhé miesto bude odmenené sumou 2 000 eur a tretie sumou 1 000 eur.

„Historické centrum hlavného mesta má slúžiť najmä jeho obyvateľom a návštevníkom s absolútnou preferenciou pohybu pre peších. Vjazd akýchkoľvek vozidiel preto musí byť prísne monitorovaný tak, aby na pešiu zónu mohli vojsť len nevyhnutné autá s povolením od mestskej časti. Ide napríklad o vozidlá slúžiace na zásobovanie prevádzok, ktoré do centra priťahujú život a jeho typický čulý ruch, no zároveň aj vozidlá polície, mestskej polície a záchranných zložiek,“ povedal Peter Skalník, zástupca starostu pre rozvoj a modernizáciu mestskej časti Bratislava-Staré Mesto.

Cieľom je modernizácia systému

Zároveň dodal, že aktuálny systém nespĺňa požiadavky Starého Mesta: „Aj keď píšeme rok 2023, údaje o vozidlách s povolením sú dnes zapísané v bežnej excelovskej tabuľke. Mestská polícia tak autá vpúšťa po manuálnom overení EČV prostredníctvom kamerového systému. Z hackathonu určite vzíde množstvo nápadov, ako tento systém zautomatizovať a zmodernizovať, čo zvýši bezpečnosť a komfort chodcov v úplnom srdci Starého Mesta.“

Hackathony organizované Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR majú medzi IT komunitou aj mladými študentami svoju tradíciu. Najbližší, v poradí už štvrtý, sa bude konať 8. až 9. septembra v bratislavskom Campus City (UNIQ) na Staromestskej 3. V minulosti na hackathonoch vznikli napríklad návrhy moderných aplikácií uľahčujúcich vypĺňanie žiadostí a formulárov na úradoch s informáciami, ktoré už štát o občanoch má, alebo riešenia pre vzdelávanie seniorov a boj proti dezinformáciám. Ministerstvo je teda presvedčené, že tentoraz súťažiacim tímom sa podarí „hacknúť“ aj vjazd vozidiel do centra mesta.

Podobe navrhovaných riešení pritom mestská časť ani ministerstvo nekladú prakticky žiadne medze. Všetky budú závisieť najmä od kreativity a schopností riešiteľských tímov hackathonu.

Vjazd do historického centra aktuálne upravuje Všeobecne záväzné nariadenie č. 8/2020 z 3. 11. 2022 a je riadený manuálnou zábranou. Staré Mesto si od návrhov sľubuje napríklad koncept alebo prototyp systému, ktorý bude schopný automaticky načítať EČV vozidla a porovnať ho s databázou vozidiel s vydaným povolením, prípadne prehľadnú aplikáciu slúžiacu na žiadosti a vydávanie povolení. Mestskej časti dnes chýba aj možnosť uchovávať údaje o vjazde každého vozidla do historického centra, prípadne nástroje na analýzu času, ktorý v centre strávi a vyhodnocovanie toho, ktoré ulice sú vozidlami najviac vyťažované v konkrétnej časti dňa.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokAuto za cenu 200 bytov. Rolls-Royce ho vyvíja pre 4 klientov
Nasledujúci článokFisker Ronin prinesie novinky aj odkaz na minulosť